ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2017 07:04 EET | Updated 05/11/2017 07:04 EET

Ο Τραμπ, η Ιαπωνία και η διπλωματία του γκολφ

POOL New / Reuters
U.S. President Donald Trump (L) is welcomed by Japan's Prime Minister Shinzo Abe upon his arrival at the Kasumigaseki Country Club in Kawagoe, near Tokyo, Japan, November 5, 2017. REUTERS/Frank Robichon/Pool

Εννέα μήνες μετά την πρώτη τους παρτίδα γκολφ στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σίνζο 'Αμπε συναντήθηκαν σήμερα στον χλοοτάπητα στην Ιαπωνία με μια χαρά που δεν μπορούσε να κρυφτεί.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας συναντήθηκαν στο Kasumigaseki Golf Club, όπου αναμένεται να διεξαχθεί το τουρνουά γκολφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, οι δυο άνδρες υπέγραψαν ένα λευκό κασκέτο πάνω στο οποίο αναγράφεται η φράση: "Ο Ντόναλντ και ο Σίνζο θα κάνουν τη συμμαχία ακόμη μεγαλύτερη".

"Παίζοντας γκολφ με τον πρωθυπουργό 'Αμπε και τον Χιντέκι Ματσουγιάμα, δύο θαυμάσιους ανθρώπους", έγραψε ο Τραμπ στο Twitter αναρτώντας βίντεο με τους τρεις τους να είναι στο γήπεδο.

"Ο Σίνζο 'Αμπε λατρεύει το γκολφ", είχε υπογραμμίσει λίγο πριν από την άφιξή του στο αρχιπέλαγος ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνομιλίας του μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος με τους δημοσιογράφους που το συνοδεύουν στην περιοδεία στην Ασία. "Θα το χαρούμε", πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή πριν από μια σειρά επαφών τη Δευτέρα που θα επικεντρωθεί στη βορειοκορεατική πυρηνική απειλή.

Τους δύο ηγέτες επρόκειτο να συνοδεύσει ο επαγγελματίας παίκτης του γκολφ Χιντέκι Ματσουγιάμα.

"Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία της Ιαπωνίας. Πραγματικά ένας εξαιρετικός παίκτης, ένας μεγάλος αθλητής", δήλωσε ο Τραμπ. "Εγώ χτυπώ τη μπάλα πολύ μακριά. Σας υπόσχομαι ένα πράγμα: εκεί δεν θα τη χτυπήσω μακριά. Αν έρθω και σας πω ότι τη χτύπησα πιο μακριά από αυτόν, μη το πιστέψετε", είπε.

Κατά τη διάρκεια της παρτίδας γκολφ στη Φλόριντα, οι φωτογράφοι δεν είχαν την παραμικρή ευκαιρία να προσεγγίσουν τους δύο ηγέτες εν ώρα δράσης.

Όμως, ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος είχε αναρτήσει στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία διακρινόταν να φορά λευκό καπελάκι έχοντας απέναντι του τον Άμπε και σε πολύ φιλικό κλίμα να του χτυπά το χέρι σε στιλ 'κόλλα πέντε', συγχαίροντας ο ένας τον άλλον.

Αυτή η "διπλωματία του γκολφ" έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τον 'Αμπε. Πριν από εξήντα χρόνια, ο παππούς του πρωθυπουργός Νομπουσούκε Κίσι είχε μοιραστεί τη χαρά του γκολφ με έναν άλλον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)