ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2017 13:34 EET | Updated 09/11/2017 13:34 EET

Ισπανία: Ο Γιούνκερ κάνει έκκληση στην Ευρώπη να αντισταθεί στις αποσχιστικές τάσεις

Eric Vidal / Reuters
POLITICS ELECTIONS

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε έκκληση σήμερα στην Ευρώπη να αντισταθεί στις αποσχιστικές τάσεις, σε μια περίοδο που η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει διχάσει βαθύτατα την Ισπανία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Μαδρίτης και των υποστηρικτών της καταλανικής ανεξαρτησίας έχει υποκινήσει αυτονομιστικά αισθήματα πολύ πέραν των συνόρων της Ισπανίας.

«Οι εθνικισμοί είναι το δηλητήριο που εμποδίζει την Ευρώπη να συνεργάζεται» είπε ο Γιούνκερ σε ομιλία του σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης Σαλαμάνκα. «Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια επειδή ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει. Λέω "όχι" σε κάθε μορφή απόσχισης που αποδυναμώνει την Ευρώπη και διευρύνει περαιτέρω τις υπάρχουσες ρωγμές», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ εκτιμάται ότι θα απογοητεύσουν ακόμη περισσότερο τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος έφυγε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα και έχει ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Η καταλανική κρίση έχει οδηγήσει την Ισπανία στη χειρότερη πολιτική κρίση της ιστορίας της μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πριν από 40 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, που βρισκόταν επίσης στη Σαλαμάνκα, ευχαρίστησε στον Γιούνκερ για την υποστήριξή του «σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

«Ο Γιούνκερ έχει στηρίξει τις ενέργειες τις ισπανικής κυβέρνησης, έχει εκφράσει τον σεβασμό του για το σύνταγμα, τους νόμους και το νομικό σύστημά μας» είπε απευθυνόμενος σε καθηγητές και φοιτητές που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)