ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2017 11:48 EET | Updated 09/11/2017 11:48 EET

Νέα τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: Δέσμευση μεγάλης περιοχής για «στρατιωτικές ασκήσεις» με παράτυπη Navtex

Brite Kaiser / EyeEm via Getty Images

Μεγάλη περιοχή «δέσμευσε» με παράτυπη Navtex η Τουρκία για το ερχόμενο Σάββατο (11 Νοεμβρίου), με σκοπό «στρατιωτικές ασκήσεις».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», πρόκειται για μια θαλάσσια περιοχή έκτασης περίπου 12.500 τετρ. χιλιομέτρων (55 ναυτικά μίλια πλάτος και 65 ναυτικά μίλια μήκος) δυτικά και νότια των ακτών της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης του κυπριακού ΚΣΕΔ (Κέντρο Συντονισμού Έρευνας- Διάσωσης). Η κίνηση αυτή θεωρείται αντίδραση στα αποτελέσματα της πρόσφατης επιβεβαίωσης της γεώτρησης στο τεμάχιο «6» και την ανοικτή στήριξη της Γαλλίας.  

Όπως υπογραμμίζει ο «Φιλελεύθερος», χαρακτηριστικό της τουρκικής στόχευσης, που είναι η πρόκληση έντασης, είναι το γεγονός ότι το ένα άκρο της περιοχής που δεσμεύτηκε, εφάπτεται των ορίων των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις δυτικές ακτές σε παράλληλη γραμμή από τα Κούκλια μέχρι και την Κάτω Πάφο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της νέας πρόκλησης, είναι το γεγονός ότι η τεράστια θαλάσσια ζώνη, εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ, περιλαμβάνει μικρές περιοχές των τεμαχίων «1» και «5», αλλά και μεγάλες ζώνες των τεμαχίων «6» και «7».

«Μάλιστα, το νότιο όριο της περιοχής που δεσμεύτηκε με τη νέα Νavtex που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Γραφείο Ωκεανογραφίας, Υδρογραφίας και Χαρτογραφίας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, απέχει μόλις 5 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του “Φ”, προγραμματίζεται να γίνει η γεώτρηση των Eni-Total στο τεμάχιο “6”» καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα.

Sponsored Post