Τα συν και τα πλην για Σκίμπε: Οι «παλιοσειρές» κράτησαν τον Γερμανό

Τα συν και τα πλην για Σκίμπε: Οι «παλιοσειρές» κράτησαν τον Γερμανό
Greece's German coach Michael Skibbe looks on after the World Cup 2018 play-off football match Greece vs Croatia, on November 12, 2017 in Piraeus. / AFP PHOTO / Louisa GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Greece's German coach Michael Skibbe looks on after the World Cup 2018 play-off football match Greece vs Croatia, on November 12, 2017 in Piraeus. / AFP PHOTO / Louisa GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Ο Μίχαελ Σκίμπε που έβαλε από νωρίς τέλος στα σενάρια αντικατάστασής του, τα πλεονεκτήματα που μέτρησαν στην απόφαση της ΕΠΟ και οι "παλιοσειρές" που έκλεισαν τα στεγανά, συμμάζεψαν τ' αποδυτήρια και έβαλαν ξανά τον προπονητή πάνω απ' όλους.

Ο Σκίμπε έδωσε την είδηση, είδηση που απομένει να επικυρωθεί σε κάποιο από τα προσεχή ΔΣ της ΕΠΟ, και η Εθνική ομάδα αφήνει πίσω της την προσπάθεια στα προκριματικά του Μουντιάλ ρίχνοντας το βάρος σε αυτά του EURO 2020.

Ο Γερμανός προπονητής παραμένει, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, στην τεχνική ηγεσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αφού στον απολογισμό της Ομοσπονδίας το πρόσημο κρίθηκε πως είναι θετικό.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΕΝΕΙ

Στην ΕΠΟ μέτρησαν ως πλεονεκτήματα, για να καταλήξουν στην παραμονή του Σκίμπε, τα παρακάτω:

* Η γνώμη των "παλιοσειρών" της Εθνικής ομάδας. Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Παπασταθόπουλου μετά το τέλος του πρώτου ματς με τους Κροάτες, όταν και τόνισε πως δεν έφταιγε ο προπονητής για το 4-1. Ούτε φυσικά του ίδιου και του Βασίλη Τοροσίδη μετά το 0-0 της Κυριακής.

* Ο Γερμανός δουλεύει για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, γυρίζει τα γήπεδα της Ελλάδας, παρακολουθεί την εξέλιξη πολλών ποδοσφαιριστών και γενικότερα ασχολείται με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

* Συμμάζεψε την Εθνική μετά το κάζο της προηγούμενης προκριματικής φάσης. Από την εποχή που δεν μπορούσαμε να νικήσουμε ούτε τα Φαρόε φτάσαμε (ξανά) να κοιτάζουμε στα μάτια ακόμα και τις καλύτερες ομάδες από εμάς. Το εκτός έδρας παιχνίδι με το Βέλγιο στη φάση των ομίλων ήταν αυτό που ανέβασε την αυτοπεποίθηση όλων, ειδικά εντός της ΕΠΟ, και κάπου εκεί αναγνωρίστηκε το έργο του Γερμανού.

* Έχει "χτίσει" ένα κορμό και γύρω από αυτούς τους ποδοσφαιριστές βασίζεται, βάζοντας σιγά-σιγά ολοένα και νέα πρόσωπα (ο Τάσος Δώνης, για παράδειγμα, με Σκίμπε πήρε χρόνο συμμετοχής). Εδώ, βέβαια, έχει ένα μειονέκτημα που έχει να κάνει με κάποιους παίκτες που δεν παίζουν στις ομάδες τους, αλλά στην Εθνική αγωνίζονται βασικοί. Αυτό φάνηκε ειδικά στο πρώτο ματς με τους Κροάτες.

* Επανέφερε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στη γνώριμη αγωνιστική ταυτότητα. Στο DNA της Εθνικής είναι η άμυνα και πάνω σε αυτή βασίστηκε. Με λίγο από... δόγμα Ρεχάγκελ, ο Σκίμπε πόνταρε πολλά στην οπισθοφυλακή και έπειτα στη δημιουργία με την εκτέλεση. Είδε στην προηγούμενη προκριματική φάση πως η προσπάθεια να διαφοροποιηθεί η αγωνιστική εικόνα της Ελλάδας κατέληξε σε κάζο και ακολούθησε την πεπατημένη.

ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Είχε μειονεκτήματα ο Γερμανός; Φυσικά και είχε. Όπως είχε ευθύνες για τη "βαριά" ήττα της προηγούμενης Πέμπτης, η οποία σήμαινε ουσιαστικά τον αποκλεισμό από τα τελικά του Μουντιάλ. Ωστόσο το γεγονός ότι συμμάζεψε αγωνιστικά το εθνικό σύνολο έπαιξε, αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο.

Στην ΕΠΟ τα έβαλαν κάτω, σκέφτηκαν τις εναλλακτικές λύσεις, πέρασε από το μυαλό τους το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη συνεργασία με τον Σκίμπε, αλλά κατέληξαν στο λογικό συμπέρασμα. Έκτιναν θετικό το μεταβατικό στάδιο από τη μία προκριματική φάση στην άλλη και θεωρούν πως από εδώ και στο εξής η Εθνική ομάδα μπορεί να μπει ξανά στο δρόμο των επιτυχιών.

Όπως τονίσαμε και πιο πάνω, οι "παλιοσειρές" έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση παραμονής του Γερμανού προπονητή. Αυτές ήταν που έκλεισαν ξανά τα στεγανά της ελληνικής ομάδας και μάζεψαν τα αποδυτήρια, αυτές ήταν που το πήραν εγωιστικά και θέλησαν να δώσουν απαντήσεις για το μέγα κάζο στο EURO 2016 και αυτές ήταν που έβαλαν, ξανά, τον προπονητή πάνω απ' όλους.

Δημοφιλή