Ειδησεις

Οι επιστολές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Συγγνώμη, βοηθήστε μας, κίνδυνος για την ύπαρξη του ΠΑΟ»

Eurokinissi

Το Sport24.gr αποκαλύπτει το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προς τους πιστωτές της την προηγούμενη Πέμπτη, καλώντας τους να βοηθήσουν στο θέμα των οφειλών και ζητώντας τους συγγνώμη για τα χρέη της εταιρείας.

Μερικές φορές, ό,τι κι αν γράψει, ό,τι κι αν πει κάποιος παράγοντας, παίκτης, δημοσιογράφος δεν αρκεί για να πείσει το κοινό, ακόμη κι αν η συνισταμένη των λόγων τους είναι κοινή. Για το πρόβλημα του Παναθηναϊκού μετά την απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου να σταματήσει τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ, τέτοιο… πρόβλημα δεν υπάρχει. Άπαντες έχουν αντιληφθεί τη δυσκολία, την πίεση και την κατάσταση που επικρατεί στην εταιρεία.

Είναι, ωστόσο, κάπως… διαφορετικό, ίσως και κατά τι σοκαριστικό όταν διαβάζεις επίσημα έγγραφα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με την υπογραφή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, και δη του προέδρου της αυτές τις μέρες, Βασίλη Κωνσταντίνου.

Το Sport24.gr φέρνει στο φως το περιεχόμενο των επιστολών που η ΠΑΕ έστειλε την προηγούμενη Πέμπτη προς όλους τους πρώην παίκτες και συνεργάτες, Έλληνες και ξένους, στους οποίους οφείλει χρήματα. Πιστωτές τους οποίους δεν μπορεί να ικανοποιήσει βάσει των συμφωνιών (διακανονισμών) που έχει υπογράψει. Πιστωτές τους οποίους καλεί να βοηθήσουν, αφού στελέχη της ΠΑΕ συναντηθούν μαζί τους, προκειμένου να πετύχουν νέες συμφωνίες.

Ζητά συγγνώμη η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα χρέη της, ζητά τη βοήθεια και τη στήριξη σε όλους όσους χρωστάει, ζητάει υπομονή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Οι κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στην ΠΑΕ λόγω της αποτυχίας της να πληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη της, είναι κάτι που όχι απλώς θα δημιουργήσει σημαντικό εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια αλλά ταυτόχρονα θα εκθέσει σε πολύ σημαντικό κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη".

Πρόκειται για ένα κυνικά ρεαλιστικό γραπτό SOS από την εταιρεία και απομένει να δούμε ποιοι από τους πιστωτές της θα… αντέξουν και θα κάνουν νέες συμφωνίες. Διότι πολλοί εξ αυτών ήδη έχουν κάνει τεράστια υπομονή για χρέη παλαιότερων ετών και η προσφυγή με την οποία διασφαλίζουν τα χρήματά τους (μόνο αν η εταιρεία είναι βιώσιμη!) δεν είναι κάτι δύσκολο…

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

"As you are well aware, our great PANATHINAIKOS is currently going through the most difficult days – financially - since its establishment 110 years ago.

The large reduction of 42% that we achieved in the football budget during the 2017 summer transfer period was the first significant step towards the titanic effort made to save the club, but it was not enough, as on 21.09.2017, the main shareholder of the club has announced that it cannot continue to support the team financially.

The Board of Directors has undertaken the extremely difficult task of implementing a rigorous plan to enable the company to become viable. The support and assistance of our creditors, including you, is a key pillar and necessary condition for achieving this goal.

The sanctions that can be imposed on FC due to its failure to pay its debts in due time is something that will not only create significant obstacles to this effort but will also pose a very serious risk to its very existence.

We therefore ask you for your patience and your valuable help in order to achieve our goal of rescuing PANATHINAIKOS, which will benefit all who are and will be in cooperation with the Club. To this end, we will contact you directly to schedule a joint meeting in order to present to you our plan and proposals.

Finally, we would like to thank you for your understanding and apologize for the delays in our payments so far".

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Αντίστοιχη επιστολή έχει σταλεί και στους Έλληνες πρώην παίκτες και συνεργάτες στους οποίους οφείλονται χρήματα. Η μετάφραση της επιστολής στα ελληνικά έχει ως εξής…

"Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο μεγάλος Παναθηναϊκός μας, διανύει – οικονομικά- τις πιο δύσκολες ημέρες από την ίδρυσή του εδώ και 110 χρόνια. Η μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού κατά 42% που πετύχαμε κατά τη διάρκεια της θερινής μεταγραφικής περιόδου του 2017, ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα προς την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται για τη σωτηρία της ΠΑΕ, αλλά δεν αρκεί, καθώς στις 21/09/2017, ο βασικός μέτοχος της ΠΑΕ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την ομάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέλαβε το εξαιρετικά δύσκολο έργο της εφαρμογής ενός αυστηρού πλάνου, που θα βοηθήσει την εταιρεία να καταστεί βιώσιμη. Η στήριξη και η βοήθεια των πιστωτών μας στους οποίους συμπεριλαμβάνεστε και εσείς, αποτελούν βασικό πυλώνα και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Οι κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στην ΠΑΕ, λόγω της αποτυχίας της να πληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη της, είναι κάτι που όχι απλώς θα δημιουργήσει σημαντικό εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια αλλά ταυτόχρονα θα εκθέσει σε πολύ σημαντικό κίνδυνο την ίδια της την ύπαρξη. Γι’ αυτό, ζητάμε την υπομονή και την πολύτιμη βοήθειά σας για να πετύχουμε το στόχο μας να διασώσουμε τον Παναθηναϊκό, κάτι το οποίο θα ωφελήσει όλους όσοι είναι και θα είναι σε συνεργασία με την ΠΑΕ. Γι’ αυτό το σκοπό θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας για να προγραμματίσουμε κοινή συνάντηση και να σας παρουσιάσουμε τα σχέδιά μας και τις προτάσεις μας.

Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την κατανόηση και να ζητήσουμε συγγνώμη για τις έως τώρα καθυστερήσεις στις πληρωμές μας".

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στόχος της ΠΑΕ είναι να δημιουργήσει καλύτερη σχέση με τους πιστωτές της, να τους "επικοινωνήσει" και επισήμως/γραπτώς το πρόβλημα και τις θέσεις της, να δείξει ότι δεν τους… έχει γράψει στο χιόνι. Και εν συνεχεία να συναντηθεί μαζί τους με στόχο σε πολλές περιπτώσεις το "πάγωμα" πληρωμών μέχρι τον Ιανουάριο (όπως πιθανότατα θα τα καταφέρει με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ επί παραδείγματι), ή τη δραστική μείωση του ανά δόση ποσού στον καθένα. Αν θα τα καταφέρει, με πόσους θα τα καταφέρει και σε τι βαθμό είναι μεγάλα ζητούμενα, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Σε άλλους τρέχουν οφειλές πολλών ετών, σε άλλους τα ποσά είναι μεγάλα, διαφορετικά "βλέπει" τον Παναθηναϊκό ανάλογα και με τη συμπεριφορά της εταιρείας και της ομάδας απέναντί του έκαστος πιστωτής. Το δεδομένο είναι πως πρόκειται για μια επιπρόσθετη κίνηση προκειμένου να "μετακυληθούν" οι οφειλές και να αποφευχθούν οι προσφυγές μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Διότι για να κάνει ένα σοβαρό βήμα βιωσιμότητς η ΠΑΕ πρέπει να πληρώσει τη δόση Οκτωβρίου στο τωρινό ρόστερ. Ώστε να μπορεί να πουλήσει κάποιους από τους παίκτες που περιμένουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου τη δόση Οκτωβρίου, να πάρει ανάσα και να συνεχίσει την ανηφόρα από την αρχή του 2018 μέχρι το τέλος της σεζόν. Όλα αυτά υπό το πρίσμα του απόλυτου σκότους ως προς τη διαδοχή του Γιάννη Αλαφούζου στη θέση του μεγαλομετόχου…