Ένταση για τους ελέγχους των επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια

Ένταση για τους ελέγχους των επιβατών από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια
German and foreigner travelers people waiting receive luggage on carousel conveyor at Frankfurt International Airport on August 24, 2017 in Frankfurt, Germany
German and foreigner travelers people waiting receive luggage on carousel conveyor at Frankfurt International Airport on August 24, 2017 in Frankfurt, Germany
Tuayai via Getty Images

Σε τριμερή συνάντηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, της Ελλάδας και της Γερμανίας πρόκειται να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη το θέμα των ελέγχων των επιβατών από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε την Τρίτη, ερωτηθείσα σχετικά, πως η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και συγκεκριμένα στις πτήσεις από Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της παράτυπης μετανάστευσης.

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός», σημείωσε η Ν. Μπερτό. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε διάβημα προς το Βερολίνο για το θέμα, ενώ πολλοί Έλληνες επιβάτες δηλώνουν πως αντιμετωπίζονται ως επιβάτες τρίτων χωρών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σε σχετική ερώτηση, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανέφερε πως «στο πλαίσιο δειγματοληπτικών ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, ένας αριθμός που είναι πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν», συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τις 12 Νοεμβρίου για ακόμη 6 μήνες και περιορίζονται στα χερσαία σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας και τις αφίξεις από την Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια. Η απόφαση, όπως σημειώνει το γερμανικό υπουργείο, ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία και ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν. Η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει η «Καθημερινή»επιμένει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αρχές αναφέρουν πως από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι από τις 12 Νοεμβρίου και μετά, έχουν συλληφθεί 20 άτομα σε σύνολο 33.000 επιβατών.

«H διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ, καθώς και η αποτελεσματική πολιτική επιστροφής είναι πιο σημαντικές από ποτέ» τόνισε από πλευράς του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Βαρσοβία.

Δημοφιλή