ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/11/2017 11:26 EET | Updated 27/11/2017 15:00 EET

Κονστάνσιο: Η ανάπτυξη της Ελλάδας ανακάμπτει. Η εξάρτηση από τον ELA έχει μειωθεί

Bloomberg via Getty Images
Vitor Constancio, vice president of the European Central Bank (ECB), speaks during the Group of Thirty (G30) International Banking Seminar in Washington, D.C., U.S., on Sunday, Oct. 15, 2017. The seminar takes place to coincide with the Annual Meetings of the International Monetary Fund (IMF) and World Bank Group. Photographer: Olivier Douliery/Bloomberg via Getty Images

Θεωρούμε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση τώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο κ. Κονστάντσιο είπε ότι οι εποπτικές Αρχές έθεσαν, μετά από διάλογο με τις τράπεζες, στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμμορφωθεί έως τώρα με αυτούς. Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, είπε, είναι πολύ υψηλό, πάνω από το 40%, και επομένως –προσέθεσε- η διαδικασία πρέπει να είναι σταδιακή.

Η Ελλάδα κατάφερε μια αξιοσημείωτη επιστροφή, με την ανάπτυξη της χώρας να ανακάμπτει και την εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα να ανανεώνεται, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ελλάδα κατάφερε να πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη επιστροφή, η ανάπτυξη έχει επανακάμψει, έχει εξασφαλιστεί ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα και έχει πλέον διαμορφωθεί θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα έχει ανανεωθεί, οι καταθέσεις αυξάνονται και η εξάρτηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά πολύ», δήλωσε ο Κονστάνσιο. «Η ευνοϊκή τροπή των τρεχουσών εξελίξεων στην Ελλάδα αξίζει καλύτερης αναγνώρισης, επειδή συμβαίνει στο τέλος μιας εξαιρετικά επώδυνης προσαρμογής, η οποία θα μπορούσε να είχε εν μέρει μετριαστεί, αλλά μόνον εν μέρει», προσέθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg)