Σαν σήμερα, το 1992, η Βούλα Πατουλίδου κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στα 110 μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το πρώτο για την Ελλάδα στο στίβο από το 1912.
FAYEZ NURELDINE via Getty Images

Σαν σήμερα*, το 1826, ελληνικά στρατεύματα με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη νικούσαν σε μάχη στο Χαϊδάρι τουρκικά των οποίων ηγούνταν ο Μεχμέντ Ρεσίτ πασάς, γνωστός και ως Κιουταχής.

Σήμερα, το 2015, το όνομα Γεώργιος Καραϊσκάκης είναι γνωστό στους περισσότερους Έλληνες από το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Ολυμπιακού, και το όνομα Κιουταχής στην ίδια πρόταση μάλλον παραπέμπει σε κάποιο νέο μεταγραφικό απόκτημα.

Σαν σήμερα, το 1976, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Χόρα" παραβίαζε για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σήμερα, το 2015, οι παραβιάσεις του Εθνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου είναι μία καθημερινότητα, ωστόσο, εν μέσω ελληνικής κρίσης και με το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα «μόλις» 420€, λίγοι μοιάζουν να ασχολούνται «μ'αεροπλάνα και βαπόρια, και με τους φίλους τους παλιούς».

Σαν σήμερα, το 1945, το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος "Enola Gay" έριχνε στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας την ατομική βόμβα "Little Boy", καταστρέφοντας την πόλη, σκοτώνοντας άμεσα περίπου 70 χιλ. ανθρώπους και σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, το 2015, οι Αμερικάνοι πασχίζουν να αποτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικών οπλοστασίων από φονταμενταλιστικά και ακραία καθεστώτα σε Εγγύς και Άπω Ανατολή, σε έναν πλανήτη που μοιάζει να κινδυνεύει όλο και περισσότερο οι δεκάδες τοπικές συρράξεις να οδηγήσουν στο ξέσπασμα ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σαν σήμερα, το 1992, η Βούλα Πατουλίδου κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στα 110 μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το πρώτο για την Ελλάδα στο στίβο από το 1912.

Σήμερα, το 2015, ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός «πνίγεται» από την επίγευση που άφησαν τα διάφορα σκάνδαλα ντόπινγκ και την έλλειψη χρηματοδότησης, ενώ την ίδια ώρα «ανθούν» ανεξέλεγκτα λαοφιλή αθλήματα που στηρίζονται στη δημιουργία και χειραγώγηση οπαδικών στρατών.

Σαν σήμερα, το 1995, ΗΠΑ και Βιετνάμ αποκαθιστούσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, 20 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου που χαρακτηρίστηκε ως η μακροβιότερη - έστω κι αν όχι άμεση - ψυχροπολεμική διαμάχη μεταξύ «Δύσης» και «Ανατολής».

Σήμερα, το 2015, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων (και στο δικό μου ομολογώ) όταν σκεφτόμαστε «Βιετνάμ», είναι το νυχτερινό κέντρο στην - cult πλέον - σκηνή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», με τον Γιώργο Αρμένη ως Μάκη Τσετσένογλου να φωνάζει στο χάραμα και με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας «Ρίχτο Ηλία!...Ηλία, ρίχτο!».

Τυχαίο;

Δυστυχώς, δε νομίζω...

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 06/08/2015 στο blog "Mind Pieces"

Δημοφιλή