Μιχάλης Καρλούτσος: Ένας Ελληνοαμερικανός στα άδυτα της (υπέρ)εξουσίας των ΗΠΑ

Όλα αυτά τα χρόνια, με μικρές «διακοπές» και «παύσεις» προκειμένου να εργαστεί για Γερουσιαστές όπως ο Πωλ Τσόγκας, μετέπειτα υποψήφιος Πρόεδρος και την Ολυμπία Σνόου, ή να στηρίξει άλλα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που κατέρχονταν στον στίβο της πολιτικής, ποτέ δεν έπαψε να μυείται. Πάντα στην πρώτη γραμμή της εκκλησιαστικής διπλωματίας δίπλα και παρά τω πλευρώ του Father Alex... Αθόρυβα.
archive

Focus σε πτυχές από την πολυδαίδαλη και πολυκύμαντη «αθόρυβη» πορεία του...

Στις 24 Ιουλίου(2017) ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του στο γραφείο πρωτοκόλλου του State Department o 46χρονος Mike - (Μιχαήλ) Karloutsos. Υιός του ισχυρού κληρικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχ. Αμερικής Πατέρα Αλέξανδρου Καρλούτσου, για τον οποίο για πρώτη φορά, παρ' ότι αγαπημένος άνθρωπος των (αμερικανικών ΜΜΕ κυρίως), εν τούτοις ουδείς είχε αποτολμήσει να γράψει τόσα πολλά και αποκαλυπτικά -σε ένα πράγματι εκτενές φάκελο - αφιέρωμα, όσα το ελληνικό περιοδικό «Επίκαιρα» τον Αύγουστο του 2015 (τεύχος 303).

Μια θέση, ασχέτως καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που θα του ανατεθούν, μέσα στο λαβύρινθο του Αμερικανικού Υπ.Εξ. που τιμά πρώτα τον ίδιο ως πρόσωπο και στο πρόσωπό του, ολόκληρη την οικογένειά του. Γόνος δεύτερης γενιάς Ελληνο-Αμερικανών. Η Μητέρα του Πρεσβυτέρα Ξάνθη, με καταγωγή από Β. Ήπειρο και Κέρκυρα και ο πατέρας του, Father Alex από το Λατζόϊ, Πύργου στον Νομό Ηλείας. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα βιογραφικά στοιχεία του Μιχάλη Καρλούτσου, γράφτηκαν ήδη τόσα πολλά το τελευταίο διάστημα, και αρκετά πριν παρουσιαστεί στη θέση του, και με αρκετή δόση υπερβολών -ως συνήθως στον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο- και θα γραφτούν ακόμα περισσότερα. Άλλα στο πλαίσιο σκοπιμοτήτων... με οσμή έντονου παρασκηνίου κινούμενα από καθαρή ιδιοτέλεια, και άλλα με καθαρή δημοσιογραφική -ερευνητική ματιά.

Άλλωστε ο Μιχάλης, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά αρκετά καλά, ήδη από 25ετίας, λόγω του πατέρα του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, (με τον οποίο μας συνδέουν αλλά και μας διαφοροποιούν τόσα πολλά καθώς ζήσαμε, ο κάθε ένας από την πλευρά του, τα τελευταία χρόνια -1995-2017- όχι μόνον τα δραματικά γεγονότα της Ιεράς Αρχ. Αμερικής 1996-1999, αλλά και πολλά άλλα μείζονος εκκλησιαστικής σημασίας γεγονότα, όπως η σύγκληση της Μεγάλης Ορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη (2016)) ήταν πάντα ένα παιδί που μαθήτευε δίπλα στον πατέρα του...

Αθόρυβος. Ήρεμος. Ήπιος. Πρόθυμος να μάθει. Με ακόρεστο πνεύμα μαθητείας. Μέντορας και διδάσκαλος του ο ίδιος ο πατέρας του, Father Alex...

Με τον Μιχάλη Καρλούτσο, ήρθα για πρώτη φορά σε «επαφή», το καλοκαίρι του 1998 στην Κληρικολαϊκή του Ορλάντο το 1998. Τότε, που νεαρός ακόμα, είχε «δραστηριοποιηθεί» στην νεοφανή (τότε) Αμερικανική οργάνωση GOAL η οποία πρωτοστατούσε στην απομάκρυνση του (τότε) Αρχ. Αμερικής Σπυρίδωνα (Παπαγεωργίου). Μαζί με τον κουμπάρο του, τον δικηγόρο Σίμο Δήμα, ήταν αυτοί που έδιναν τον τόνο στα γεγονότα που σηματοδότησαν εκείνη την θυελλώδη κληρικολαϊκή στο Ορλάντο της Φλόριδας, με τραγική κατάληξη ένα χρόνο αργότερα, τελικά την «βίαιη» και πέραν κάθε λογικής απομάκρυνση του Αρχ. Σπυρίδωνα. Για τον οποίο, λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 1999, ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πιστό τέκνο του οποίο υπήρξε ο από Ιταλίας Σπυρίδων, έλεγε πως «Ο Ποιμενάρχης είναι ισόβιος και αποθνήσκει εν τω θρόνω αυτού...». Εν τέλει, -γιατί η ζώσα εκκλησιαστική ιστορία των τελευταίων 40 ετών στο τρίγωνο Αθήνα- Φανάρι- Νέα Υόρκη- δεν έχει καταγραφεί, παρ' ότι πλήρης γεγονότων, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων τον Αύγουστο του 1999 εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Η αναφορά στα γεγονότα, δεν είναι τυχαία, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής το τελευταίο διάστημα- με αφορμή την εκλογή του νέου Μητρ. Σικάγου του οποίου η θέση χηρεύει λόγω εκδημίας του μακαριστού Μητρ. Κυρού Ιακώβου από τον Ιούνιο- προσομοιάζει με εκείνο το καλοκαίρι του 1999 όπου υπήρξε καθοριστικό για την πορεία της Ιεράς Αρχ. Αμερικής. Αυτή η «μάχη», του Μιχάλη Καρλούτσου και της ομάδας του, εκείνη τη χρονιά, η έκβαση της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας όχι μόνον για την μετέπειτα πορεία του ιδίου, του νεαρού ακόμα 26 / 27 ετών ακόμα, αλλά και της ίδιας της αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ήταν η χρονιά που ο νεαρός Μιχάλης αποφάσισε να αφοσιωθεί περισσότερο στα εκκλησιαστικά δρώμενα. Να μυηθεί στον αθέατο, αδιόρατο μυστικό κόσμο της Εκκλησιαστικής Ορθόδοξης Χριστιανικής διπλωματίας. Διπλωματία που εκπηγάζει από την 1500χρονη βυζαντινή αυτοκρατορία. Στάθηκε δίπλα στον πατέρα του, πατέρα Αλέξανδρο, πάντα μαθητής, και ακούραστος βοηθός. Ακάματος. Αγόγγυστα. Αδιαμαρτύρητα. Με σεμνότητα. Απλότητα. Λιτός. Περιεκτικός συνετός. Με διάκριση. Μαθαίνοντας και διεισδύοντας βαθύτερα στα άδυτα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας αφού πολύ γρήγορα, λόγω της στενότατης σχέσης του πατρός του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ήρθε σε προσωπική επαφή και συνεργασία, με τον οποίο συνδέθηκε προσωπικά και πολύ στενά.

Όλα αυτά τα χρόνια, με μικρές «διακοπές» και «παύσεις» προκειμένου να εργαστεί για Γερουσιαστές όπως ο Πωλ Τσόγκας, μετέπειτα υποψήφιος Πρόεδρος και την Ολυμπία Σνόου, ή να στηρίξει άλλα πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που κατέρχονταν στον στίβο της πολιτικής, ποτέ δεν έπαψε να μυείται. Πάντα στην πρώτη γραμμή της εκκλησιαστικής διπλωματίας δίπλα και παρά τω πλευρώ του Father Alex... Αθόρυβα.

Παρ' ότι, όλα αυτά τα χρόνια, δοκίμασε τις ικανότητες του ακόμα και στον κόσμο των επιχειρήσεων, με ή χωρίς την στήριξη της οικογένειας, καθώς θέλησε πολύ σύντομα να «απογαλακτιστεί» και να αλλάξει πορεία μπαίνοντας στα βαθιά νερά του κόσμου των επιχειρήσεων με σοβαρές προσπάθειες όπως το εστιατόριο υψηλών απαιτήσεων «Water Works Restaurant and Lounge» στη Φιλαδέλφεια και άλλοτε μεγάλες «καταδύσεις» σε βαθιά νερά με μεγαλύτερες διακρατικές business από τις οποίες πολύ γρήγορα «απέδρασε», καθώς το ρίσκο ήταν πολύ υψηλό για τον ίδιο αλλά και για το κύρος της οικογένειας.

Έτσι, από το 2000 έκανε «βαθιά κατάδυση» στον χώρο της Ορθοδοξίας και βρέθηκε σε κορυφαίες στιγμές για την Παγκόσμια Ορθοδοξία στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στον εορτασμό του Χρυσού Ιωβηλαίου το 2000 στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ, ακολούθησε την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο σε όλες τις μεγάλες στιγμές με αποκορύφωμα την Μεγάλη Σύνοδο του 2016 στο Κολυμπάρι Χανίων. Ένα γεγονός για το οποίο χρειάστηκε να μείνει στην Αθήνα σχεδόν για ένα 6μηνο από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2016 για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η μεγάλη διοργάνωση. Όλο αυτό το διάστημα, ως υπεύθυνος ασφαλείας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και όλων των μελών της Μεγάλης Συνόδου καθώς και για τα διακεκριμένα μέλη τους Προκαθημένους, Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους, αλλά για τους Αρχιερείς που έλαβαν μέρος από την κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Μιχάλης Καρλούτσος ήταν ο ακοίμητος φρουρός, φύλακας Άγγελος για όλους. Χρειάστηκε να συντονίσει, ως βασικός σύνδεσμος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που είχε τον γενικότερο συντονισμό της όλης διοργάνωσης σε πρακτικά και τεχνικής φύσεως ζητήματα, έως και τα θέματα ασφαλείας, την Διορθόδοξη Γραμματεία της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που είχε την γενική και καθοριστική ευθύνη για το κορυφαίο γεγονός, με Ελληνικούς κρατικούς φορείς, Υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξης, Άμυνας) και λοιπούς κρατικούς φορείς, όπως περιφέρειες και εμπλεκόμενους δήμους, μέχρι και αντιπροσωπείες ξένων χωρών που συνόδευαν τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ήταν ο «αόρατος άνθρωπος» που με ένα κινητό στο χέρι, 24 ώρες το 24ωρο ήταν σε μόνιμη επαφή με όλους αυτούς τους φορείς σε όλα τα επίπεδα συντονίζοντας διακρατικά όργανα, π.χ. για ζητήματα ασφαλείας καθώς για προληπτικούς λόγους χρειάστηκε να έρθουν στην Ελλάδα πράκτορες του FBI και άλλων αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών καθώς υπήρχαν φόβοι πως το ISIS θα εκμεταλλεύονταν το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της Σύναξης των Αρχηγών και πνευματικών κεφαλών της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας προκειμένου να καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα.

Αυτό το κορυφαίο γεγονός, ήταν που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της επιλογής του σε αυτή την υψηλού κύρους θέση και με απίστευτες απαιτήσεις, στο γραφείο πρωτοκόλλου του State Department. Ουσιαστικά μια υπηρεσία υπεύθυνη για τις διμερείς και διακρατικές ή πολύ σύνθετες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και άλλων χωρών. Καλή τύχη στα καθήκοντα σου Μιχάλη. Ο Θεός βοηθός και Οδηγός Σου.

Υστερόγραφο: Καλή επιτυχία Μιχάλη, επ' ωφέλεια των ΗΠΑ, της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και όπου μπορείς και το επιτρέπουν οι συνθήκες, και υπέρ Ελλάδος που λατρεύεις και αγαπάς τόσο πολύ!

Δημοφιλή