The Blog

Ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα Mohamed Fahmy θα έπρεπε να ελευθερωθεί και όχι να ξαναδικαστεί στην Αίγυπτο

Ο κ Fahmy είναι ένας δημοσιογράφος ο οποίος είχε καταδικαστεί για αναφορά ψευδών ειδήσεων και την υποστήριξη του στην Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αληθείς και δεν υποστηρίζεται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη. Ο κ Fahmy ποτέ δεν υποστήριξε την Αδελφότητα. Εκτίει δρακόντεια ποινή για απλή αναφορά της είδησης. Η διαδικασία για επανάληψη της δίκης είναι μακρά και το αποτέλεσμά της είναι αβέβαιο. Πρόκειται για μια παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση στην Αίγυπτο αλλά και του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η νέα επιτροπή θα τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Ο Fahmy δεν μπορεί, επομένως, να υπολογίζει στην διαδικασία επανεκδίκασης προσφέροντας μια δίκαιη ή ταχεία λύση.
ASSOCIATED PRESS

Την 1η Ιανουαρίου 2015, ο Αιγυπτιακός Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση επικυρώνοντας την προσφυγή που κατατέθηκε από τον Mohamed Fahmy να ανατραπεί η 7η καταδικαστική ποινή.

Με τον τρόπο αυτό, το ανώτατο δικαστήριο της Αιγύπτου αναγνώρισε ότι υπήρχαν νομικά σφάλματα κατά την αρχική δίκη. Αντί να απελευθερωθεί ο Fahmy, το Δικαστήριο διέταξε την επανεκδίκαση και αρνήθηκε να του χορηγήσει εγγύηση. Το σκεπτικό του Δικαστηρίου και η θέση της ποινικής δίωξης για την περαιτέρω μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο κ Fahmy είναι ένας δημοσιογράφος ο οποίος είχε καταδικαστεί για αναφορά ψευδών ειδήσεων και την υποστήριξη του στην Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αληθείς και δεν υποστηρίζεται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη. Ο κ Fahmy ποτέ δεν υποστήριξε την Αδελφότητα. Εκτίει δρακόντεια ποινή για απλή αναφορά της είδησης.

Η διαδικασία για επανάληψη της δίκης είναι μακρά και το αποτέλεσμά της είναι αβέβαιο. Πρόκειται για μια παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση στην Αίγυπτο αλλά και του διεθνούς δικαίου. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η νέα επιτροπή θα τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Ο Fahmy δεν μπορεί, επομένως, να υπολογίζει στην διαδικασία επανεκδίκασης προσφέροντας μια δίκαιη ή ταχεία λύση.

Ως συνήγοροι του Fahmy βρισκόμαστε σε διαρκείς συζητήσεις με αιγυπτιακές και καναδικές αρχές προκειμένου να προσδιοριστεί μια ταχεία και δίκαιη επίλυση της υπόθεσης. Έχουμε καταθέσει γραπτή αίτηση για απονομή χάριτος και για την απελευθέρωσή του στον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τονΥπουργό Εξωτερικών και τον Γενικού Εισαγγελέα, και αναμένουμε την απάντησή τους.

Ο Πρόεδρος Σίσι έχει την εξουσία, σύμφωνα με το άρθρο 155 του αιγυπτιακού Συντάγματος, να χορηγήσει στον κ Fahmy και τους συνεργάτες του δημοσιογράφους χάρη ανά πάσα στιγμή. Έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση, τονίζοντας ότι η απόφαση για τη σύλληψη του κ Fahmy είχε ληφθεί πριν γίνει ο ίδιος πρόεδρος. Έχει δηλώσει ότι ο κ Fahmy και οι συνεργάτες του δεν θα πρέπει να πάνε σε δίκη. Εξέφρασε τη λύπη του για τις αρνητικές συνέπειες της υπόθεσης για την Αίγυπτο. Και ο ίδιος έχει πει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απονομής χάριτος ή να βρεθεί άλλη λύση για το θέμα αυτό.

Η μεταφορά του στο Καναδά είναι επίσης δυνατή και έχει λάβει επίσημη υποστήριξη από την καναδική κυβέρνηση. .Έχουμε έρθει σε επαφή - μαζί με την καναδική σύμβουλο Lorne Waldman - με αξιωματούχους στην Οτάβα και συζητούμε τους μεταφοράς σε περίπτωση που ζητηθεί από το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε πληροφορηθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Baird εξετάζει το αίτημά μας. Ευελπιστούμε ότι μια τέτοια συνάντηση θα είναι δυνατή πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο στα μέσα Ιανουαρίου.

Ιατρικές εκθέσεις που συνδέονται με την αρχική αίτηση επιβεβαιώνουν ότι ο κ Fahmy πάσχει από ηπατίτιδα C, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ενώ είναι σε κράτηση. Με την συνέχιση της κράτησης κινδυνεύει σοβαρά η υγεία του και απαιτείται άμεσα η απελευθέρωσή του.

Ο κ Fahmy είναι φυλακισμένος για περισσότερο από ένα χρόνο σε μια υπόθεση που συγκλονίζει τη συνείδηση πολλών παρατηρητών στην Αίγυπτο και στο εξωτερικό. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με τις αιγυπτιακές και καναδικές αρχές κατά τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία για την απελευθέρωσή του το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που απαιτεί σχόλιο. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian στις 2 Ιανουαρίου 2015 αναφέρει ότι απειλείται η Amal Clooney επειδή εκπροσωπεί τον Fahmy. Το περιστατικό που αφηγήθηκε στην πραγματικότητα προέκυψε στις αρχές του 2014, όταν το Ινστιτούτο του Διεθνούς Δικηγορικού Συλλόγου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΒΑ) είχε προειδοποιηθεί από εμπειρογνώμονες ότι ο συνάδελφός της διακινδυνεύει τη σύλληψη εάν ζητήσει την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Θεωρούμε ελπιδοφόρο σημάδι ότι ο Πρόεδρος Σίσι έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγηθεί χάρη στον κ Fahmy.