Σουτζουκάκια από ρεβύθια με συνταγή από τις Κυκλάδες

Αν αυτό το διάβαζα πριν μερικά χρόνια θα ήμουν εντελώς αντίθετη με την ιδέα, τα σουτζουκάκια είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές και πιστεύω ότι τη «μαστορεύω» εκπληκτικά, έτσι λένε όσοι έχουν δοκιμάσει, αλλά και οι followers του blog αφού αυτή η συνταγή βρίσκεται στην κορυφή.
|
Open Image Modal
funky cook

Ημέρες νηστείας, σκέφτεσαι κάτι καλύτερο από σουτζουκάκια Φτιαγμένα από ρεβύθια;

Αν αυτό το διάβαζα πριν μερικά χρόνια θα ήμουν εντελώς αντίθετη με την ιδέα, τα σουτζουκάκια είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές και πιστεύω ότι τη «μαστορεύω» εκπληκτικά, έτσι λένε όσοι έχουν δοκιμάσει, αλλά και οι followers του blog αφού αυτή η συνταγή βρίσκεται στην κορυφή.

Φέτος επιτέλους νηστεύω ή απλά απέχω. Ήδη σας έχω ξεκινήσει τα νηστίσιμα και μαζί θα μαγειρέψουμε για τις #imeresnisteias, έχω πλάνο και τις επόμενες ημέρες αν το ακολουθήσεις, μαζί μου, θα απολαύσεις φανταστικές νηστίσιμες συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις ακόμη και αν δεν νηστεύεις, ποιος ξέρει μπορεί να είσαι vegan, veggie ή απλά να σ΄αρέσει η υγιεινή και ελαφριά διατροφή!

Κάθε φορά που νηστεύω ανακαλύπτω και αξιοποιώ νέες γεύσεις, χρήσεις των υλικών αλλά και προσαρμόζω συνταγές σε νηστίσιμη εκδοχή.

Open Image Modal

Τα όσπρια ειδικά και λαχανικά, όπως τα μανιτάρια μπορούν ν΄αντικαταστήσουν πλήρως το κρέας και σε γεύση, για παράδειγμα αυτή η συνταγή για σουτζουκάκια από ρεβύθια, που πραγματικά με ξετρέλανε.

Τα σουτζουκάκια από ρεβύθια δεν είναι πάντως εντελώς άγνωστο φαγητό στην ελληνική επικράτεια, τα μαγειρεύουν στην Σέριφο, αν και μόνο με κύμινο, εγώ αποφάσισα να τα εμπλουτίσω με το άρωμα της ανατολής, με Παρθένο Σησαμέλαιο για το τηγάνι ως πιο υγιεινή εκδοχή αλλά και γιατί πιστεύω πως το άλλο «μισό» του ρεβυθιού είναι το σησάμι και τα παράγωγά του, όπως το ταχίνι!

Την συνταγή την βρήκα σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία για την Ελληνική Κουζίνα και συγκεκριμένα των Κυκλάδων «Του Ανέμου και της Αρμύρας», ένα βιβλίο γραμμένο τόσο εξαιρετικά από τους κορυφαίους στο είδος τους Νανά Δαρειώτη, Θάλεια Τσιχλάκη και Ανδρέα Ανδρουλιδάκη.

Είναι από τις λίγες φορές που σε προτρέπω ανοικτά να δοκιμάσεις την συνταγή, όπως σου την γράφω, ο λόγος απλόςQQ ίσως είναι ο,τι καλυτερο θα δοκιμάσεις ποτέ με βασικό υλικό τα ρεβύθια.

Σας εύχομαι #kalisarakosti

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 ώρες

Χρόνος Μαγειρέματος: 45′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 6 άτομα

Σουτζουκάκια Vegan Συνταγές

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

350 gr. ρεβύθια

2 κρεμμύδια ξερά

4-5 σκελίδες σκόρδο

100 gr. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Πιπέρι

Αλάτι

Για την σάλτσα

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

250 ml. χυμό ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

100 ml. κόκκινο κρασί

2-3 κόκκους μπαχάρι

Ελάχιστο κύμινο

Ελάχιστη κανέλα

Πιπέρι

Αλάτι

2 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο

Για το τηγάνισμα

Αλεύρι

Παρθένο Σησαμέλαιο

Μαϊντανό ή κόλιανδρο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

1) Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε ζεστό νερό. Την επόμενη ημέρα τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν.

2) Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε τα ρεβύθια, τ' αλέθουμε προσεκτικά ώστε να μην τα πολτοποιήσουμε. Στον επεξεργαστή τροφίμων επίσης το αλέθουμε και το ψωμί. Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τα κρεμμύδια και στο ψιλό μέρος το σκόρδο.

3) Σε ένα μεγάλο μπωλ ζυμώνουμε τα ρεβύθια, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, καρυκεύουμε με όσο αλάτι και πιπέρι χρειαστεί, σύμφωνα με τα γούστα μας. Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά πλάθουμε και δίνουμε σχήμα σ τα σουτζουκάκια, τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα αλευρώνουμε.

4) Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα σωτάρουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, τα μπαχαρικά και το κρασί.

5) Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε την ζάχαρη και την ντομάτα, αν χρειαστεί (ανάλογα πόσο πηκτός είναι ο χυμός ντομάτας) προσθέτουμε ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μέχρι να δέσει.

6) Ξεκινάμε να τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε καυτό Παρθένο Σησαμέλαιο,δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα μόνο τόσο ώστε να καλύπτονται τα σουτζουκάκια, τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

7) Τέλος τα τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι, προσεκτικά, να ανακατευτούν με την σάλτσα και βράζουμε για 5 λεπτά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρουμε.

Open Image Modal

Σημειώσεις για την Συνταγή:

- Μπορούμε να ψήσουμε τα σουτζουκάκια ρεβυθιού και στον φούρνο.

- Τα μπαχαρικά τα χρησιμοποιούμε κατά βούληση.

- Τα ρεβύθια δεν χρειάζονται βράσιμο!

Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook.