Ψητός χοιρινός λαιμός με μυρωδικά

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου. Πλένετε και στεγνώνετε με χαρτί το κρέας.Βάζετε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο να κάψει πάρα πολύ καλά. Ρίχνετε το βούτυρο στο σκεύος και σωτάρετε σε πολύ δυνατή φωτιά, το κρέας, μέχρι να κάνει κρούστα, από όλες τις πλευρές.
|
Open Image Modal
funky cook

Θέλετε να γευτείτε τον πιο τέλειο, μαλακό, τρυφερό, ζουμερό χορινό λαιμό; Ο υπέροχος χοιρινός λαιμός, δοκιμάστε αυτό τον τρόπο μαγειρέματος και θα απολαύσετε τον πιο νόστιμο χοιρινό που γευτήκατε ποτέ!

ΑΠΟΔΟΣΗ: 2500 gr. (8-10 Μερίδες)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 λεπτά

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 2 ώρες 5 λεπτά

ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 3 ώρες 5 λεπτά

Υλικά

2500 gr. χοιρινό λαιμό

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κλωναράκια φασκόμηλο φρέσκο

2 κλωναράκια δενδρολίβανο

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι ξερό

1 κουταλιά της σούπας μείγμα μπαχαρικών για κρέας

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι μαύρο, ροζ, πράσινο

Χοντρό αλάτι

Οδηγίες

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου. Πλένετε και στεγνώνετε με χαρτί το κρέας. Βάζετε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο να κάψει πάρα πολύ καλά. Ρίχνετε το βούτυρο στο σκεύος και σωτάρετε σε πολύ δυνατή φωτιά, το κρέας, μέχρι να κάνει κρούστα, από όλες τις πλευρές.

2. Κόβετε τις σκελίδες του σκόρδου στην μέση. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε εγκοπές σε διάφορα σημεία στο κρέας και βάζουμε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου, τις οποίες έχετε μουσκέψει και βουτήξει σε αλάτι.

Open Image Modal

3. Πασπαλίζετε το κρέας με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μείγμα μπαχαρικών και το θυμάρι. Χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι σπάγκο και δένουμε τα μυρωδικά πάνω στο κρέας. Θα βάλουμε το ένα κλωναράκι δενδρολίβανου και φασκόμηλου από την πάνω πλευρά και το άλλο από την κάτω.

Δένουμε το κρέας σαν δέμα.

4. Τοποθετούμε στην σχάρα του φούρνου, ένα ταψί με νερό και 2 κλωναράκια φασκόμηλο. Ακουμπάμε το κρέας σε σχάρα ψησίματος και κατόπιν την τοποθετούμε πάνω από το ταψί. Ξεκινάμε να ψήνουμε το κρέας στους 220°C Κελσίου, για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C Κελσίου και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ελέγχουμε με θερμόμετρο ή με ένα μαχαιράκι, αν έχει ψηθεί το κρέας με βάση την επιλογή μας.

Open Image Modal

5. Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά να σταθεί. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε το ψητό μας με πατάτες ή λαχανικά!

Περισσότερες συνταγές στη σελίδα του Funky Cook.