Η «νησιώτισσα» πίτα: Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου

Η σημερινή πίτα είναι νησιώτισσα, καλασούνα είναι η πίτα στην Φολεγρανδρίτικη διάλεκτο, φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά και είναι μια από τις ωραιότερες πίτες,Φυσικά και οι παραδοσιακές πίτες είναι ό,τι πιο εξαιρετικό έχει να παρουσιάσει η ελληνική Κουζίνα, τόσο για την ποικιλία τους όσο και για την νοστιμιά τους!
|
Open Image Modal
funky cook

Η σημερινή πίτα είναι νησιώτισσα, καλασούνα είναι η πίτα στην Φολεγρανδρίτικη διάλεκτο, φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά και είναι μια από τις ωραιότερες πίτες, Κρεμμυδένια ή Καλασούνα Φολεγάνδρου λοιπόν! Φυσικά και οι παραδοσιακές πίτες είναι ό,τι πιο εξαιρετικό έχει να παρουσιάσει η ελληνική Κουζίνα, τόσο για την ποικιλία τους όσο και για την νοστιμιά τους!

Την συνταγή μου την έδωσαν, όχι στην Φολέγανδρο αλλά στην Σίφνο, σε ένα ωραίο εστιατόριο του νησιού, που βρίσκεται στον Αρτεμώνα!

ΑΠΟΔΟΣΗ: 12-14 Μερίδες

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 λεπτά

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 50 λεπτά

ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 ώρα 50 λεπτά

Υλικά

> Για το Φύλλο

450 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml. ελαιόλαδο

2 gr. μαγιά ξηρή στιγμής

Αλάτι

Νερό όσο πάρει

> Για τη Γέμιση

1000 gr. κρεμμύδια ξερά

800 gr. μυζήθρα νωπή

250 gr. τυρί φέτα

1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Ελαιόλαδο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Οδηγίες

Η ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι κάνουμε ένα άνοιγμα και προσθέτουμε την μαγιά και το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε το μείγμα 4-5 λεπτά.

Open Image Modal

Διαλύουμε το αλάτι σε ένα φλυτζάνι νερό και προσθέτουμε σταδιακά, στο μείγμα, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, μεχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Open Image Modal

Η γέμιση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν.

Open Image Modal

Αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Προσθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Open Image Modal

Το χειροποίητο φύλλο

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ισόποσα κομμάτια και σε καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε το πρώτο φύλλο.

Το φύλλο πρέπει να είναι σχετικά χοντρό.

Open Image Modal

Απλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε σε καλά λαδωμένο ταψί μετρίου μεγέθους.

Ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση, δεν ξεχνάμε ότι το μοσχοκάρυδο είναι αυτό που θα δώσει υπέροχη γεύση, όσο για το αλάτι δοκιμάζουμε και προσθέτουμε το ανάλογο!

Open Image Modal

Στρώνουμε όλη την γέμιση στο ταψί.

Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από την πίτα.

Κλείνουμε την πίτα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, απλώνουμε να πάει παντού.

Open Image Modal

Χαράσσουμε σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και σερβίρουμε!

Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal