Bloomberg: Η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές δεν θα δεχτούν την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος

Bloomberg: Η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές δεν θα δεχτούν την πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος
Open Image Modal
France's Finance Minister Christine Lagarde (R) talks with her German counterpart Wolfgang Schaueble during an EU Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) informal meeting in Godollo April 8, 2011. REUTERS/Hungarian Foreign Ministry/Andras Kovacs/Handout (HUNGARY - Tags: BUSINESS POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Ho New / Reuters

Στην εκτίμηση ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι δανειστές δεν πρόκειται να δεχτούν την πρόταση του ΔΝΤ, όπως αυτή παρουσιάζεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, προχωρεί ο αρθρογράφος Μαρκ Γκίλμπερτ του Bloomberg, σε δημοσίευμα με τίτλο «IMF's Call for a Greek Debt Holiday Goes Too Far».

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της WSJ, το Ταμείο, μεταξύ άλλων, ασκεί πιέσεις στην Ευρωζώνη να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαια σχετικά με δάνεια διάσωσης μέχρι το 2040, προτείνοντας παράλληλα να ωριμάσουν αργά – μέχρι το 2080- τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα με το μέσο επιτόκιο να μην ξεπερνά το 1,5%.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «πρόκειται για μια τόσο τρελή ιδέα, που ελπίζω ότι είναι μια διαπραγματευτική τακτική με σκοπό να σύρει τη Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μπορεί τουλάχιστον να συζητηθεί ελάφρυνση χρέους».

«Η ιδέα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα αποδεχθεί παύση στις πληρωμές για περίπου δυόμισι δεκαετίες, ή ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα ήθελε να πάει στις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους έχοντας δώσει αυτό που αντιστοιχεί σε αμνήστευση χρέους στο πιο προβληματικό μέλος του ευρώ, είναι παράδοξη στην καλύτερη, επικίνδυνη στη χειρότερη. Υπάρχει κίνδυνος, επίσης, ότι οι σχέσεις του ΔΝΤ με τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας, να γίνουν τόσο τεταμένες ώστε να τεθεί σε κίνδυνο όλη η διαδικασία διάσωσης».

Όπως συμπληρώνει, το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν επισημαίνει πως η αναδιάταξη των πληρωμών είναι απαραίτητη εάν η χώρα είναι να μπει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι προς την ανάκαμψη. Ωστόσο, η παύση όλων των πληρωμών μέχρι το 2040 δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές, και ειδικά τη Γερμανία, γράφει ο αρθρογράφος.

Η πρόταση του ΔΝΤ υποβάλλεται σε μια δύσκολη περίοδο, σημειώνεται στο άρθρο, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου έχει ενισχύσει τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. «Η οικονομία της Ε.Ε. είναι ακόμα εύθραυστη με 13% των οικονομολόγων να βλέπουν ακόμα κίνδυνο ύφεσης της Ευρωζώνης στο προσεχές έτος, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg νωρίτερα μέσα στον μήνα. Η “συγχώρεση” (χρέους) του είδους που προτείνει το ΔΝΤ μπορεί να επιδεινώσει τη στάση εναντίον της Ε.Ε. σε χώρες μέλη- κλειδιά, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους δεσμούς» σημειώνεται.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει πως χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός από όλους τους συμμετέχοντες στις επερχόμενες συναντήσεις. «Η Γερμανία πρέπει να δεχτεί ότι η περιορισμένη ελάφρυνση χρέους έχει λογική, και επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει κάτι να “πουλήσει” στο εσωτερικό, όπου η πολιτική του θέση είναι ασταθής. Το ΔΝΤ πρέπει να είναι λιγότερο δογματικό στις οικονομικές του απαιτήσεις, και να αναγνωρίσει ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος που προωθεί είναι πολύ βαρείς. Και η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την περιορισμένη της πρόοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προβληματίζουν τον τραπεζικό της τομέα, και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να συγκεντρώσει πολύτιμο ρευστό. Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη βρίσκεται προ του φάσματος μιας επανάληψης της υπαρξιακής κρίσης του περασμένου έτους που απειλεί την ακεραιότητα του κοινού νομίσματος».