Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των Αφγανών προσφύγων από τις σιδηροδρομικές γραμμές

Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη για την απομάκρυνση των Αφγανών προσφύγων από τις σιδηροδρομικές γραμμές
|

Μεταφέρονται στην Αθήνα με λεωφορεία οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

Όπως μετέδωσε το Mega, ο ΟΣΕ από χθες έχει ζητήσει επίσημα από την αστυνομία να προβεί σε κινήσεις έτσι ώστε να περάσει η πρωινή αμαξοστοιχία από το σημείο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα επαναληφθούν οι εικόνες του περασμένου Νοεμβρίου.

Περίπου 150 - 200 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οριακή είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ όχι μόνο λόγω του ότι δεν επιτρέπουν πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας, αλλά και εξαιτίας της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων και προαπαιτούμενων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύριοι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα το πλοίο μεταφέρει 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, είχαν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη- ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, τα πούλμαν «κόλλησαν» στα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη.