Fish Guide: Πόσο καλά γνωρίζετε τα ελληνικά ψαρικά;

Fish Guide: Πόσο καλά γνωρίζετε τα ελληνικά ψαρικά;
Open Image Modal
elxeneize via Getty Images
Fresh fish and seafood at the Vucciria market in Palermo, Sicily

Τρώμε περίπου 20 κιλά ψαρικών κάθε χρόνο, σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε σχέση με 50 χρόνια πριν. Η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και 800 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα ψαρικά για να διασφαλίσουν τα θρεπτικά συστατικά στην διατροφή τους, αλλά και για να βγάλουν τα προς το ζην. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που δίνει η WWF μέσα από τον ολοκληρωμένο οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών που έχει δημιουργήσει (Fish Guide).

Η ελληνική διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατανάλωση ψαρικών, παρ' ολ' αυτά η υπεραλίευση έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα, αφού έχει διαταράξει την βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της θάλασσας με αποτέλεσμα πολλά από τα είδη ψαριών να απειλούνται.

«Η θάλασσα είναι η ζωή μας και συνεπώς, οφείλουμε να την προστατεύουμε, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων της, όπως είναι μεταξύ άλλων τα εκατοντάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών που ζουν και αναπτύσσονται στις ελληνικές θάλασσες», αναφέρει ο Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF. «Το κοινό έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του, καθώς με τις επιλογές του μπορεί να καθορίσει τις καταναλωτικές τάσεις και άρα, να κατευθύνει τους επαγγελματίες (αλιείς, έμποροι) σε ένα πιο υπεύθυνο και περιβαλλοντικά βιώσιμο πλαίσιο λειτουργίας. Στόχος μας, μέσω του Fish Guide, είναι να προσφέρουμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη ενημέρωση στο κοινό, και όλοι μαζί, με τη γνώση ως εργαλείο, να αποτρέψουμε τις συνέπειες της υπεραλίευσης και να εξασφαλίσουμε πως θα έχουμε ψάρι για πάντα».

Ήδη έχουμε γράψει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε εισαγόμενα ψαρικά, αλλά τι ισχύει με τα ελληνικά; Σύμφωνα με το Fish Guide, ο οδηγός ελληνικών ψαρικών περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για εγχώρια ψαρικά, τα οποία διατίθενται ευρέως στην αγορά. Λόγω της έλλειψης επιστημονικών δεδομένων δεν είναι δυνατή η κατηγοριοποίηση των ελληνικών ψαριών ανάλογα με το μέγεθος της απειλής που αντιμετωπίζουν.

Ταυτόχρονα, ο οδηγός αυτός συστήνει στους καταναλωτές ορισμένα είδη ψαρικών, τα οποία ίσως να μην γνώριζαν ή να μην προτιμούσαν, αλλά τα οποία είναι πολύ γευστικά, θρεπτικά και οικονομικά.

Οδηγίες για υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών:

Αναφορικά με τα εγχώρια ψαρικά, το Fish Guide βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν ψαρικά, τα οποία:

  • αλιεύτηκαν με νόμιμες μεθόδους και φιλικά προς το περιβάλλον αλιευτικά εργαλεία
  • είναι στο σωστό μήκος, και άρα στη σωστή ηλικία, δηλαδή πρόλαβαν να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους
  • αλιεύτηκαν εκτός της περιόδους της αναπαραγωγής τους (π.χ. δεν συνίσταται να καταναλώνονται μπαρμπούνια τον Μάιο, οπότε και αναπαράγονται ή εάν είναι μικρότερα από 11 εκατ. καθώς αυτό δείχνει ότι είναι νεαρής ηλικίας και δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ακόμα).

Αστακογαρίδα

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Οκτώβριος – Ιούλιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 30 cm (ολικό μήκος) - 10,5 cm (μήκος κελύφους)

Γαύρος

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιο

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 9cm

Γλώσσα

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Μάρτιος – Νοέμβριος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 20cm

Καραβίδα

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 7 cm (ολικό μήκος) - 2 cm (μήκος κελύφους)

Κεφαλάς

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος έως Απρίλιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 33 cm

Κολιός

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Σεπτέμβριος έως Ιούνιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 18 cm

Κουτσομούρα

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 11cm

Λαβράκι

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Απρίλιος – Δεκέμβριος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: Αλιεία: 25cm

Μπακαλιάρος

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Ιανουάριος, Μάρτιος – Απρίλιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 20cm

Μπαρμπούνι

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 11cm

Σαρδέλα

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Φεβρουάριος – Νοέμβριος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 11cm

Σαφρίδι

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αύγουστος – Μάιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 15cm

Τσιπούρα

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Αλιεία: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: Αλιεία: 20cm

Φαγγρί

Open Image Modal

Επιτρεπόμενη περίοδος κατανάλωσης: Ιούλιος – Απρίλιος

Eλάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος: 18cm