9 τρόποι για να γυρίσετε στο γραφείο πιο παραγωγικοί από ποτέ

9 τρόποι για να γυρίσετε στο γραφείο πιο παραγωγικοί από ποτέ
Open Image Modal
Businessman working on project on laptop in startup office
Thomas Barwick via Getty Images

Το να γυρίζεις πίσω στην δουλειά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είναι σκληρό. Όταν δεν είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος είναι σκληρότερο. Το χουζούρεμα στο κρεβάτι, ο άπειρος ελεύθερος χρόνος και τα γλυκά για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό δεν διαρκούν για πάντα. Εάν θέλετε να βρείτε την χαμένη σας παραγωγικότητα, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις εννιά συμβουλές που θα σας βγάλουν από το τέλμα της τεμπελιάς των Χριστουγέννων.

Ξεκινήστε την δουλειά νωρίς το πρωί

Μπορεί να ακούγεται τρελό, καθώς έχετε συνηθίσει να ξενυχτάτε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και να ξυπνάτε την ώρα του μεσημεριανού, όμως εάν φτάσετε νωρίτερα στο γραφείο, θα γλιτώσετε από το άγχος της πρώτης ημέρας. Το e-mail σας θα είναι γεμάτο από μηνύματα, ενώ είναι πολύ πιθανό να έχετε ξεχάσει κάποιους από τους κωδικούς σας. Για να μην πανικοβληθείτε, το καλύτερο είναι να φτάσετε λίγη ώρα νωρίτερα για να βρείτε τον ρυθμό σας τις πιο παραγωγικές ώρες.

Σκεφτείτε όλα τα καλά που έρχονται

Ο λόγος που αισθάνεστε μελαγχολικά στο τέλος των γιορτών είναι γιατί ο εγκέφαλός σας γνωρίζει ότι οι απολαύσεις -όπως το φαγητό και ο καλός ύπνος- ανήκουν πια στο παρελθόν, ενώ ο δρόμος ανοίγει για οτιδήποτε αγχωτικό και δυσάρεστο -όπως η δουλειά-. Οι ευχάριστες στιγμές όμως δεν τελειώνουν. Εάν θέλετε να αναπτερώσετε το ηθικό σας, σκεφτείτε μία έξοδο ή ένα ταξίδι που προγραμματίζετε να κάνετε μετά τις αρχές. Εξάλλου οι απόκριες δεν αργούν, το ίδιο και το Πάσχα και -ακόμα καλύτερα- το καλοκαίρι.

Θυμηθείτε τους κωδικούς σας

Όπως προαναφέραμε, το να ξεχάσει κανείς τους κωδικούς του επαγγελματικού e-mail του μπορεί αν δημιουργήσει μεγάλο άγχος την πρώτη ημέρα στο γραφείο. Γι' αυτό τον λόγο προσπαθήστε να θυμηθείτε τους κωδικούς σας μία ημέρα πριν. Εάν δεν τα καταφέρετε, μην διστάσετε να τον αλλάξετε πριν φτάσετε στο γραφείο.

Μιλήστε για τις διακοπές σας με τους συναδέλφους

Το να συζητάς για το πως πέρασες τα Χριστούγεννα με τους συναδέλφους την πρώτη ημέρα στο γραφείο θα μπορούσε να θεωρηθεί... δουλειά, γι' αυτό μην νιώθετε τύψεις. Μιλήστε για τα δώρα που πήρατε και δώσατε, τα ποτά που ήπιατε ή το ταξίδι που πήγατε και το εργασιακό περιβάλλον θα πάρει λίγο από το πνεύμα των γιορτών. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με αναπτερωμένο ηθικό.

Ξεκινήστε με τις εύκολες αρμοδιότητες

Πρώτα ξεκινήστε με τα e-mails, όμως αφήστε οτιδήποτε προέρχεται από το αφεντικό σας στην άκρη. Στην συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε τις ειδήσεις στο διαδίκτυο. Μόλις εγκλιματιστείτε, ξεκινήστε με τις πιο δύσκολες αρμοδιότητες.

Αλλάξτε στάση

Το πως κάθεστε στο γραφείο είναι ικανό να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητά σας. Μετά από εκείνα τα 10 λεπτά χαλάρωσης στο γραφείο, ρίξτε το βάρος του σώματος μπρος τα εμπρός και αρχίστε να πληκτρολογείτε με μεγαλύτερη ταχύτητα. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσετε αυτομάτως πιο παραγωγικοί.

Γράψτε τι έχετε να κάνετε σε μια λίστα

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει κάτι, ανοίξτε όσα e-mails είχατε αφήσει για το τέλος και αρχίστε να γράφετε σε ένα χαρτί όλα όσα έχετε να κάνετε. Κοιτώντας την λίστα τα πράγματα δεν φαίνονται πια τόσο δύσκολα.

Κάντε ένα διάλειμμα

Το δικαιούστε!

Σκεφτείτε τι έχετε να κάνετε μόλις σχολάσετε

Σκεφτείτε το φαγητό που φάτε, το ζεστό μπάνιο που θα κάνετε και το κρεβάτι που σας περιμένει. Ή ακόμα καλύτερα, σκεφτείτε τα ποτά που θα πιείτε με τους συναδέλφους σας αφού σχολάσετε. Χωρίς να το καταλάβετε, το οχτάωρο θα έχει ήδη τελειώσει.