Κι όμως, η οδοντόπαστα μπορεί να βοηθήσει στην μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Τι δείχνει νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μοντρεάλ στον Καναδά.
Open Image Modal
IMAGINESTOCK via Getty Images

Η πρωτεΐνη SCPPPQ1 που σφίγγει τα ούλα και φροντίζει να είναι υγιή, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική στην καταπολέμηση ενός βακτηρίου με την ονομασία P. gingivalis, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά.

Η μελέτη με επικεφαλής τον ερευνητή και καθηγητή στο Τμήμα Στοματολογίας του πανεπιστημίου του Μοντρεάλ, Αντόνιο Νανσί, δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό Nature στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το βακτήριο που παραδοσιακά συνδέεται με την περιοδοντική νόσο φαίνεται να συνδέεται επίσης με διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, λένε οι ερευνητές, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο την Τρίτη.

Η πρωτεΐνη που παράγεται από το συνδετικό επιθήλιο και υπάρχει στο τμήμα των ούλων που περιβάλλει τα δόντια μπορεί να επιβραδύνει την αναπαραγωγή του P. gingivalis και ακόμη και να τον καταστρέψει, αποκάλυψε η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Κεμπέκ και το Πανεπιστήμιο MακΓκίλ του Μόντρεαλ. 

«Όπως γνωρίζουμε εδώ και μερικά χρόνια, η στοματική λοίμωξη από το P. gingivalis είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε ο καθηγητής Αντόνιο Νανσί. Και πρόσθεσε ότι, καθώς «το SPPPPQ1 μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη αυτού του βακτηρίου ακόμη και να το καταστρέψει, μπορούμε να χτυπήσουμε την αιτία των προβλημάτων στην πηγή της και να βοηθήσουμε στην πρόληψη περισσότερων από μία ασθένειες».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ερευνητική ομάδα, τα αποτελέσματα της μελέτης ανοίγουν έναν νέο τρόπο θεραπείας και πιθανής πρόληψης της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς η πρωτεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει την είσοδο του βακτηρίου στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ούλων εξαρχής – και ενδεχομένως για την καταπολέμησή του αν εισέλθει.

«Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην μάχη κατά του συγκεκριμένου βακτηρίου», δήλωσε η Σαρλίν Μερί εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στην συγγραφή της μελέτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντόνιο Νανσί, η πρωτεΐνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως θεραπευτική οδός για τον έλεγχο των επιδράσεων των βακτηρίων στον εγκέφαλο ή σε άλλα σημεία στα οποία εξαπλώνονται».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να συνεχίσει την έρευνα για να μελετήσει σε βάθος την αντιμικροβιακή δυναμική της πρωτεΐνης. Και προτείνει ότι θα μπορούσε να προστεθεί στην οδοντόκρεμα για να καταστρέψει δυνητικά τα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ήδη διεισδύσει στο επιθηλίο μεταξύ ούλου και δοντιού.

«Αυτή είναι η αρχή μιας συναρπαστικής και πολλά υποσχόμενης περιπέτειας που επαναφέρει την οδοντιατρική στο προσκήνιο της υγείας γενικότερα», είπε ο καθηγητής Αντόνιο Νανσί.

Πηγή: RT