Οι καλύτερες και οι χειρότερες ώρες να πιούμε αλκοόλ και πιο είναι το καλύτερο ποτό

Τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και αργά το βράδυ το να πίνουμε αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.
KEVIN TRIMMER VIA GETTY IMAGES

Υπάρχουν πολλοί κανόνες σχετικά με την κατανάλωση ή μη του αλκοόλ. Κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο λόγω πανδημίας κορονοϊού αλλά και lockdown. Μας λένε να μην πίνουμε με άδειο στομάχι. Ότι το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο μας. Να μην πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας για λόγους υγείας αλλά και κοινωνικούς.

Η HuffPost μίλησε με διαιτολόγους που μας προτείνουν την καλύτερη και τη χειρότερη ώρα της ημέρας για κατανάλωση, πότε πρέπει να σταματήσουμε να πίνουμε ώστε να μην επηρεάσει τον ύπνο αλλά και το είδος του αλκοόλ που θα θα απολαύσουμε περισσότερο.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας

Η κατανάλωση με άδειο στομάχι δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Η διαιτολόγος Τζερλίν Τζόουνς εξηγεί ότι «Το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας μέσω του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Εάν το στομάχι μας είναι άδειο όταν αρχίσουμε να πίνουμε, το αλκοόλ θα εισέλθει γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματός μας. Επομένως, είναι πάντα καλή ιδέα να τρώμε πρώτα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας». Εξαιρείται βέβαια η κατανάλωση αλκοόλ με το πρωινό γεύμα.

Όταν το αλκοόλ απορροφάται πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να γίνει επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό, σύμφωνα με την διαιτολόγο Κίμπερλι Ρόουζ Φράνσις. Για να αποτρέψουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από το πολύ αλκοόλ και την έλλειψη τροφής, μας προτείνει να συνδυάσουμε το αλκοόλ με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας: το δείπνο. «Γενικά, το δείπνο μπορεί να είναι το ιδανικό γεύμα επιλογής, καθώς είναι συνήθως μεγαλύτερο και γεμάτο υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες που βοηθούν στην επιβράδυνση απορρόφησης του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος».

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει «τέλεια» ώρα της ημέρας για κατανάλωση αλκοόλ καθώς η επίδραση του στον οργανισμό εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την υγεία και άλλους παράγοντες, όπως φάρμακα ή ακόμα και άγχος.

Πόση ώρα πριν κοιμηθούμε

Για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον ύπνο, τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Σύμφωνα με έρευνα του Substance Abuse, όσοι ξεκίνησαν να πίνουν από το απόγευμα παρουσίασαν διαταραχές ύπνου. Η Τζερλίν Τζόουνς εξηγεί ότι, «με την κατανάλωση να ξεκινάει το απόγευμα έως και έξι ώρες πριν τον ύπνο, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, παρόλο που πλέον έχει φύγει από τον εγκέφαλο».

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά να σταματάμε την κατανάλωση αλκοόλ τέσσερις ώρες πριν πάμε για ύπνο αν και αυτό εξαρτάται από το πόσο έχουμε πιει. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην επίδραση αλκοόλ στον ύπνο σε εργαζόμενους στην Φινλανδία, οι χαμηλές ποσότητες αλκοόλ (ένα έως δύο ποτά) είχαν ήπιο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Αντίθετα, υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ επηρέασαν την ποιότητα του ύπνου κατά σχεδόν 40%.

Η διαιτολόγος Αμάντα Φρανκένι εξηγεί ότι, «το να πίνει κανείς σχεδόν τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο προκαλεί συχνά αϋπνία, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα με την αναπνοή, εφιάλτες και πονοκεφάλους».

JAY'S PHOTO VIA GETTY IMAGES

Ενώ προσθέτει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ολόκληρης της εβδομάδας. «Η υπερβολική κατανάλωση, περίπου τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε περίπου δύο ώρες για τις γυναίκες ή πέντε ποτά για τους άνδρες, αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης και να επηρεάσει τον ύπνο μας, έως και μια εβδομάδα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, την μνήμη, την ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την διάθεση».

Tο ιδανικό είδος αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί συχνά επαινείται για την αντιοξειδωτική τρεσβερατρόλη, καθιστώντας το μια κάπως ευεργετική επιλογή. Ο Κίμπερλι Ρόουζ Φράνσις εξηγεί ότι, «η ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και κατά συνέπεια στο κόκκινο κρασί, αφού το κόκκινο κρασί παρασκευάζεται τόσο από φλούδα σταφυλιού όσο και από πολτό. Σε αντίθεση με το λευκό κρασί, το οποίο παρασκευάζεται μόνο από πολτό. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς, να εμφανίσει αντικαρκινική δράση και πολλά άλλα».

Και μας υπενθυμίζει το πώς απολαμβάνουμε το αλκοόλ είναι εξίσου σημαντικό με το είδος του αλκοόλ που πίνουμε. «Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των αλκοολούχων ποτών είναι στην πραγματικότητα η αντιλήψεις μας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πίνουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να πιούμε κρασί σε συνδυασμό με το γεύμα μας, μια μπύρα σε μια συναυλία αλλά και πολλά σφηνάκια σε δεξίωση γάμου. Αν νιώθουμε ότι η συμπεριφορά μας επηρεάζεται από το είδος του αλκοόλ που καταναλώνουμε αυτό πιθανότατα οφείλεται στην περίσταση και στις πεποιθήσεις μας για το ποτό».

Η σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από δύο για τους άνδρες.