Γιατί το αλκόολ πριν τον ύπνο δεν βοηθάει (όπως πολλοί νομίζουν)

Τι να πίνουμε πριν κοιμηθούμε και τι να αποφεύγουμε.
Thiago Santos via Getty Images

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η κατανάλωση αλκοόλ τις νυχτερινές ώρες αποτελεί μια εύκολη λύση για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

Πράγματι, ένα-δύο ποτά μας βοηθούν να χαλαρώσουμε από την ένταση και το άγχος της ημέρας, όμως αυτό είναι και το μοναδικό «όφελος» που προσφέρουν εν προκειμένω.

Η Ρεμπέκα Ρόμπινς, ερευνήτρια στο Τμήμα Υγείας του Πληθυσμού στο κέντρο Langone Health της Νέας Υόρκης, εξηγεί πως το αλκοόλ μας παγιδεύει στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου και «μειώνει δραματικά την ποιότητα της ξεκούρασης τη νύχτα».

«Συνεχίζει να σας απομακρύνει από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου, προκαλώντας σας να ξυπνάτε και αισθάνεστε κουρασμένοι», εξηγεί η Ρόμπινς.

Το ποτό, εξάλλου, δεν είναι το μόνο επιβλαβές ρόφημα για την ποιότητα του ύπνου. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγονται οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, η σόδα και η σοκολάτα.

Μία μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine το 2013 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να σταματάμε την ημερήσια κατανάλωση της καφεϊνής τουλάχιστον έξι ώρες πριν κοιμηθούμε, αν και κάθε οργανισμός έχει διαφορετική αν(τ)οχή ή ευαισθησία στη συγκεκριμένη ουσία.

amenic181 via Getty Images

Οσον αφορά το τι μπορεί να είναι χρήσιμο για την ποιότητα του ύπνου, μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου - ακόμη και ζεστό γάλα αναμεμειγμένο με μέλι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γάλα είναι πηγή τρυπτοφάνης - ενός αμινοξέος που μπορεί να ωφελήσει τον ύπνο διότι μόλις εισέλθει στο σώμα μας, μετατρέπεται σε δύο χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον ύπνο: μελατονίνη, που βοηθά στη ρύθμιση του φυσικού ύπνου και των κύκλων αφύπνισης του σώματος, και σεροτονίνη, που προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία.

Ωστόσο, «έχουν γίνει πολλές έρευνες για τις επιπτώσεις του γάλακτος στον ύπνο και δεν υπάρχει απαραιτήτως μια προφανής σύνδεση που να το καθιστά μια παγκόσμια συμβουλή» τονίζει η Τζέσικα Ρέντμοντ, βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Σπουδών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης.

«Πολλοί ερευνητές υποψιάζονται τώρα ότι μπορεί να είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά οτιδήποτε άλλο» εξηγεί.

Επιπλέον, οι ερευνητές συμβουλεύουν να έχουμε λίγο νερό δίπλα μας και να πίνουμε για να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

Το να κοιμάται κάποιος, ακόμη και ελαφρώς αφυδατωμένος, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ιδρυμα Υπνου National Sleep Foundation.

Για να παραμείνει κανείς επαρκώς ενυδατωμένος, οι ειδικοί προτείνουν στους άντρες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 3,7 λίτρα ή 15,5 φλιτζάνια νερό κατά μέσο όρο κάθε μέρα και για τις γυναίκες να καταναλώνουν περίπου 2,7 λίτρα ή 11,5 φλιτζάνια.

Πηγή: CNN