Επτά μικρά αλλά θαυματουργά tips που θα μας απογειώσουν την διάθεση όταν οδηγούμε στην κίνηση

Ας τα δοκιμάσουμε καθ' οδόν προς την δουλειά και θα μας κάνουν να αισθανθούμε εξαιρετικά.
.
kate_sept2004 via Getty Images
.

Η μετακίνηση μπορεί να είναι κουραστική, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Η κυκλοφορία να είναι ένας εφιάλτης, το μετρό μπορεί να είναι γεμάτο, τα τρένα μπορεί να καθυστερήσουν. Ακόμη και το περπάτημα ή το ποδήλατο καθ΄οδόν προς τον προορισμό μας μπορεί να συνοδεύεται από απογοητεύσεις.

Εφόσον δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τις μετακινήσεις, γιατί να μην επωφεληθούμε από το ότι πρέπει να φτάσουμε από το σημείο Α στο σημείο Β; Ακόμα καλύτερα, γιατί να μην προσπαθήσουμε να το μετατρέψουμε σε ένα χαρούμενο κομμάτι της ημέρας;

«Το να αφιερώνουμε χρόνο για να ελέγξουμε σκόπιμα τον εαυτό μας και να ρωτήσουμε πώς τα πάμε σε διάφορες χρονικές στιγμές της ημέρας μας, θα μας βοηθήσει να κάνουμε επιλογές και προγράμματα που ευθυγραμμίζονται καλύτερα με πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους», λέει η δρ Τζέσικα Γκολντ, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Η τέλεια στιγμή για να εντάξουμε την αυτοφροντίδα και να ενισχύσουμε την ευεξία στη ρουτίνα μας είναι οι μετακινήσεις μας, είτε πρόκειται να πάμε στη δουλειά είτε να συναντηθούμε με φίλους. Αυτό όχι μόνο αυτό θα μας κάνει πιο χαρούμενους, αλλά θα πάμε στον προορισμό μας περισσότερο σε εγρήγορση και χαρούμενοι – και ποιος δεν το θέλει αυτό;

Ακολουθούν μερικοί μικροί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μετακίνηση προς όφελός μας:

Ας εστιάσουμε στο αγαπημένο μας τραγούδι

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαρούμενη μουσική ευθυγραμμίζεται με τον διαλογισμό επίγνωσης, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να αυξήσει την επίγνωσή μας.

«Ας ακούσουμε ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια ξανά και ξανά, εστιάζοντας σε διαφορετικό επίπεδο κάθε φορά, όπως το σόλο, οι αρμονίες, η κιθάρα, το μπάσο και ούτω καθεξής», λέει ο δρ. Χάνταν Κχαντάι, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Texas Southwestern Medical Center. «Όχι μόνο το αγαπημένο μας τραγούδι θα φέρει πολλή χαρά, αλλά θα καλλιεργήσει επίσης την ενσυνειδητότητα καθώς ακούμε ένα συγκεκριμένο μέρος και φιλτράρετε τα άλλα».

Ας μυρίσουμε ένα άρωμα που θα μας χαλαρώσει

Εάν υπάρχει ένα άρωμα που μας αρέσει και μας φέρνει πολλή χαρά, ας το μυρίσουμε το πριν βγούμε έξω από το σπίτι. (Αυτό) θα μπορούσε να σημαίνει το να βάλουμε μια λοσιόν με άρωμα εσπεριδοειδών ή να παίξουμε με μια σπάτουλα με άρωμα λεβάντας.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι ευεργετική για την ψυχική μας υγεία. Η λεβάντα και η μέντα είναι δύο δημοφιλή αιθέρια έλαια που μπορεί να μας ηρεμήσουν και να τονώσουν τη διάθεσή μας», λέει η Γκολντ.

Ας πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες

Όταν αισθανόμαστε εξαιρετικά αγχωμένοι ή ανήσυχοι, το σώμα μας μπαίνει σε «μάχη ή φυγή» γνωστό και ως «τρόπος επιβίωσης». Οταν συμβεί αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να αναπνέουμε πιο γρήγορα και να νιώθουμε ένταση στο σώμα μας.

«Η βαθιά αναπνοή ενεργοποιεί την απόκριση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος στο σώμα μας, η οποία μας βγάζει από το αίσθημα ”μάχης ή φυγής” και σε ένα πιο ήρεμο, ”ξεκούραστο και αφομοιωτικό” είδος συναισθήματος», λέει η Κέιτ Ρόζενμπλατ, η ανώτερη κλινική διευθύντρια. στο Talkspace. «Μπορούμε να το δοκιμάσουμε παίρνοντας τρεις βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας για τέσσερα δευτερόλεπτα και εκπνέοντας για οκτώ δευτερόλεπτα».

Ο συνδυασμός (της εφαρμογής) αυτής της πρακτικής με ένα μέρος της διαδρομής μας, όπως το να μπούμε στο λεωφορείο ή να βάλουμε μπροστά το αυτοκίνητό μας, θα μας διευκολύνει να το κάνουμε σε τακτική βάση, λέει η Ρόζενμπλατ.

.
Westend61 via Getty Images
.

Ας επικοινωνήσουμε με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο offline

Παρόλο που μπορεί να έχουμε πολλές υποχρεώσεις, ας δώσουμε προτεραιότητα στις συζητήσεις με άτομα που μας φέρνουν χαρά και ευτυχία.

«Ας καλέσουμε έναν φίλο, (ένα) μέλος της οικογένειας ή γείτονα στο δρόμο προς ή από τη δουλειά. Το να συναντάμε ανθρώπους που αγαπάμε μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε υποστήριξη και φροντίδα, κάτι που βελτιώνει την ψυχική μας υγεία», λέει η Γκολντ.

Ας οραματιστούμε ότι εκφραζόμαστε δημιουργικά

Η δημιουργική έκφραση, μέσω μορφών όπως η τέχνη ή η μουσική, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς αισθανόμαστε, να αντιμετωπίσουμε δύσκολα συναισθήματα και να δημιουργήσουμε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Ακόμα κι αν δεν θεωρούμε τον εαυτό μας δημιουργικό, μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε αυτό το «τρικ» και να αντλήσουμε ευτυχία από αυτό, λέει η δρ. Νέχα Χάουντχαρι, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια της BeMe Health.

«Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τι θα γράφαμε, θα σχεδιάζαμε ή θα φωτογραφίζαμε αυτή τη στιγμή, αν μπορούσαμε», λέει η ίδια. «Η οπτικοποίηση των τρόπων με τους οποίους διοχετεύουμε την δημιουργική μας ενέργεια μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε συγκεντρωμένοι και να τονώσουμε την διάθεσή μας αρκετά γρήγορα, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν δημιουργούμε κάτι συνήθως».

Ας ακούσουμε το αγαπημένο μας podcast

Η ακρόαση ενός podcast ή ενός δημιουργού (podcast) που μας κάνει να γελάμε μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, λέει η Γκολντ.

«Αν δεν έχετε ακόμα ένα αγαπημένο podcast, ίσως θέλετε να ακούσετε ένα που δεν είναι επικεντρωμένο στην εργασία ή στις ειδήσεις, καθώς αυτά μπορεί να είναι αγχωτικά», λέει.

Τα podcast για την ψυχική υγεία μπορεί να είναι χρήσιμα καθώς παρέχουν μηχανισμούς αντιμετώπισης που βοηθούν στη μείωση του στρες και του άγχους.
Ας προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε ένα podcast από μια πηγή που εμπιστευόμαστε, όπως έναν θεραπευτή ή έναν ψυχίατρο.

Ας δώσουμε προτεραιότητα σε μια υπερβολή

Εάν μπορούμε, ας αλλάξουμε λίγο τη διαδρομή μας για να ανταμείψουμε τον εαυτό μας. Ίσως αυτό σημαίνει να κεράσουμε τον εαυτό μας ένα απολαυστικό latte προτού κατευθυνθούμε στο γραφείο ή να οδηγήσουμε εκείνη την γραφική διαδρομή που θα μας δώσει την ευκαιρία να απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης στο δρόμο μας για ένα ραντεβού.

«Η εύρεση ενός μικρού στοιχείου χαράς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε βρίσκουμε νόημα (να το κάνουμε). Απλώς πρέπει να εξασκηθούμε στο να το ”υφαίνουμε” σκόπιμα», λέει η Ρόζενμπλατ. Συνιστά να δίνουμε στον εαυτό μας αυτές τις μικρές χαρές συνεχώς, ώστε να έχουμε να περιμένουμε κάτι (από εμάς) που θα μας κάνει ευτυχισμένους.