Και ο Will Smith θα μποϊκοτάρει τα Oscar: «Αν δεν γίνουμε μέρος της λύσης, τότε είμαστε μέρος του προβλήματος»

Και ο Will Smith θα μποϊκοτάρει τα Oscar: «Αν δεν γίνουμε μέρος της λύσης, τότε είμαστε μέρος του προβλήματος»
Open Image Modal
Van Tine Dennis/ABACA USA
Will Smith attends the Concussion special screening at the AMC Loews Lincoln Square theatre in New York City, NY, USA, on December 16, 2015.

Ήταν κάπως αναμενόμενο, καθώς το όλο θέμα το ξεκίνησε η ίδια του η σύζυγος, όσο περνούσαν οι μέρες όμως είχαμε αρχίσει να έχουμε αμφιβολίες. Πρόκειται άλλωστε για έναν από τους διασημότερους και πιο εμπορικούς ηθοποιούς του Hollywood και αυτός είναι ένας τίτλος με τον οποίο δεν παίζεις.

Χτες όμως, Πέμπτη, ο Will Smithανακοίνωσε και επίσημα πως δεν θα παρευρεθεί στην φετινή τελετή απονομής των Oscar, καθώς θα πάρει κι αυτός μέρος στο μποϊκοτάζ των βραβείων μαζί με τη σύζυγό του, Jada Pinkett Smith και το σκηνοθέτη Spike Lee.

Open Image Modal

«Είμαστε μέλη αυτής της κοινότητας αλλά στην παρούσα φάση νιώθουμε άβολα να παραβρεθούμε εκεί (στα Oscar) και να κάνουμε σαν να μην υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Smith στη δημοσιογράφο Robin Roberts στην εκπομπή «Good Morning America». «Η γυναίκα μου δεν θα πάει. Θα ήταν άβολο να εμφανιστώ με τη Charlize (Theron)», συνέχισε αστειευόμενος. Ο Smith εξήγησε πως βρισκόταν στο εξωτερικό όταν η σύζυγός του ανακοίνωσε πως θα μποϊκοτάρει τα Oscar, αλλά την υποστηρίζει μέχρι τέλους. «Είναι βαθιά παθιασμένος άνθρωπος και όταν κάτι τη συγκινεί, το ακολουθεί. Άκουσα τα λόγια της και με συνεπήραν. Ένιωσα ευτυχισμένος που είμαι παντρεμένος με αυτή τη γυναίκα», είπε ο Smith για την Jada, συμπληρώνοντας πως «κρατάμε μια θέση σε αυτή τη κοινότητα και αν δεν γίνουμε μέρος της λύσης τότε είμαστε μέρος του προβλήματος».

Ο 47χρονος ηθοποιός (ο οποίος δεν προτάθηκε φέτος για την ερμηνεία του στην ταινία «Concussion» όπως περίμεναν πολλοί) έρχεται με αυτή του τη δήλωση να προστεθεί στη λίστα με τους καλλιτέχνες που παίρνουν θέση απέναντι στην παντελή έλλειψη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανθρώπων άλλου χρώματος πέραν του λευκού στις υποψηφιότητες των Oscar, απαιτώντας από την Ακαδημία να αναθεωρήσει και, λίγο-πολύ, να αλλάξει μυαλά και να μπει στον 21ο αιώνα.

Μέχρι στιγμής θέση επί του θέματος, πέρα από την Smith και τον Lee, έχει πάρει μεταξύ άλλων και ο σκηνοθέτης Michael Moore, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη μέσω Twitter πως θα πάρει μέρος στο μποϊκοτάζ σχολιάζοντας: «Πιστεύω πως η Ακαδημία θα το διορθώσει».

Ο ηθοποιός David Oyelowo (Selma, Interstellar, The Butler) δήλωσε «Η Ακαδημία έχει πρόβλημα. Και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε. Πέρυσι είχαμε 20 ευκαιρίες για να τιμήσουμε τις ερμηνείες μη-λευκών αντρών και γυναικών ηθοποιών και αγνοήθηκαν. Είναι ασυγχώρητο όμως το γεγονός πως το ίδιο πράγμα συνέβη ξανά φέτος».

Ο Βρετανός ηθοποιός Idris Elba, για τον οποίο πολλοί πιστεύουν πως θα έπρεπε να είχε προταθεί φέτος για την εκπληκτική ερμηνεία του στην ταινία «Beasts of No Nation», μίλησε επίσης για αυτό το πρόβλημα τη Δευτέρα που μας πέρασε, μπροστά στο βρετανικό κοινοβούλιο και σε σημαντικούς παράγοντες της βρετανικής τηλεόρασης. Σχολίασε πως, παρά το ότι η Αγγλία αποτελεί σπίτι για δεκάδες πολιτισμούς και ανθρώπους κάθε χρώματος και εθνικότητας «δεν θα το καταλάβαινες αν άνοιγες την τηλεόραση». Έπειτα έκανε μια σειρά καυστικών ερωτήσεων που αποκαλύπτουν πολλά χωρίς καν να χρειαστεί καν να απαντηθούν:

«Οι μαύροι παίζουν συνήθως τους μικρό-εγκληματίες; Οι γυναίκες παίζουν συνήθως το ερωτικό ενδιαφέρον κάποιου ή μιλούν συνέχεια για άντρες; Οι γκέι αντιμετωπίζονται πάντα ως στερεότυπα; Βλέπουμε ποτέ ανθρώπους με ειδικές ανάγκες;». Ο Elba ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «Ας γίνουμε πιο επαγγελματίες σε αυτόν τον τομέα. Η οικονομία μας βασίζεται σε αυτό. Για την ακρίβεια, το μέλλον μας βασίζεται σε αυτό».

Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του Elba παρακάτω:

Η πρόεδρος της Ακαδημίας Cheryl Boone Isaacs εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά το κάλεσμα της Jada Pinkett Smith για μποϊκοτάζ στα Oscar, στην οποία δηλώνει «απογοητευμένη». «Θα ήθελα να αναγνωρίσουμε την εξαιρετική δουλειά των φετινών υποψηφίων. Ενώ τιμούμε τα απίστευτα επιτεύγματά τους, είμαι ταυτόχρονα πληγωμένη και απογοητευμένη για την έλλειψη ένταξης» αναφέρει η Isaacs στην ανακοίνωση. «Πρόκειται για μια δύσκολη αλλά σημαντική συζήτηση και έχει έρθει η ώρα για μεγάλες αλλαγές», συμπληρώνει ενώ σχολιάζει πως «η αλλαγή δεν έρχεται όσο γρήγορα θα επιθυμούσαμε».