ΕΚΛΕΚΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Monzù:Στο μαγευτικό αρχοντικό της Κηφισιάς δοκιμάσαμε γεύσεις που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά

Ένα ιστορικό αρχοντικό του 19ου αιώνα στην Κηφισιά μεταμορφώθηκε σε ένα εκλεκτό ιταλικό, όπου φάγαμε εξαιρετικές μακαρονάδες & ένα πεντανόστιμο μαύρο χοίρο
Open Image Modal
Monzu

Εστιατόρια απλώς για να φας υπάρχουν πολλά. Εστιατόρια όμως, που σου προσφέρουν ένα συνολικό experience από τη στιγμή που περνάς την πόρτα τους μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώνεις και την τελευταία μπουκιά από τα εξαιρετικά πιάτα τους είναι πολύ συγκεκριμένα και είναι εκείνα που συνθέτουν τον γαστρονομική χάρτη της Αττικής.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το βραβευμένο ιταλικό εστιατόριο Monzù στην Κηφισιά. Το Monzù στεγάζεται σε ένα πανέμορφο -παραμυθένιο- παλιό αρχοντικό που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, το οποίο έχει ανακηρυχθεί και διατηρητέο μνημείο. Ξεκίνησε ως περίπτερο ανάπαυσης της βασιλικής οικογένειας του Γεωργίου του Α, ενώ κατά τη διάρκεια της κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως γερμανικό στρατηγείο. Μετά την εγκατάλειψή του από τους Γερμανούς κάηκε και λεηλατήθηκε, μέχρι που κάποια στιγμή πέρασε σε άθλια κατάσταση στα χέρια της οικογένειας Ζουμπούλη, η οποία το αγάπησε, το φρόντισε και το μεταμόρφωσε σε μια πραγματική πυκνοφυτεμένη και πολύ ατμοσφαιρική όαση.

Open Image Modal
Monzu

Αυτό το κτίριο έχει περάσει πολλά, όμως παραμένει ακόμα ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κηφισιάς. Βρείτε το Monzù στον χάρτη και κάντε κράτηση εδώ

Το Monzù έχει έναν από τους ομορφότερους κήπους των βορείων προαστίων. Η απαλή λάμψη των ατμοσφαιρικών φώτων σε συνδυασμό με το πλούσιο πράσινο που περιβάλλει τα τραπέζια δημιουργούν το τέλειο σκηνικό για ένα ρομαντικό δείπνο κάτω από τα αστέρια, ένα healing βράδυ με φίλους, ακόμα και εταιρικά event ή ένα επαγγελματικό ραντεβού. Τον χειμώνα στον κήπο του Monzù στήνεται μια τεράστια γυάλινη και πολύ aesthetic κατασκευή -που είναι και το αγαπημένο μας spot στο εστιατόριο- ώστε να μπορούμε ευχαριστηθούμε το φαγητό μας στον κήπο χωρίς να επηρεαζόμαστε από το κρύο.

Open Image Modal
Monzu

Η μεγάλη γυάλινη κατασκευή στην αυλή του Monzù που δημιουργεί εικόνες από ταινία.  Βρείτε το Monzù στον χάρτη και κάντε κράτηση εδώ

Φυσικά, το γεύμα μας μπορούμε να το απολαύσουμε και στο πολύ cozy εσωτερικό, στο οποίο έχουν διατηρήσει την κομψότητα και την αρχοντιά των παλιών νεοκλασικών της περιοχής. Το παλιό μωσαϊκό στο πάτωμα, τα γύψινα στα ταβάνια, τα σκαλιστά κάδρα και τα vintage λαμπατέρ ενώνονται με κάποια πιο σύγχρονα στοιχεία στα δωμάτια, που πέρασαν σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής ιστορία.

Open Image Modal
Monzu

Ποιος θα έλεγε ΄όχι σε μια ναπολιτάνικη πίτσα και ένα ποτήρι λευκό κρασί;

Το όνομα του εστιατορίου Monzù είναι μια ναπολιτάνικη παράφραση της γαλλικής λέξης “monsieur”. Έτσι, αποκαλούσαν κάποτε μερικούς δεξιοτέχνες σεφ, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 18ου & 19ου αιώνα είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν δίπλα σε κορυφαίους σεφ της γαλλικής κουζίνας, αποκτώντας σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες, τις οποίες μετέφεραν στα πιάτα που ετοίμαζαν για αριστοκράτες στη Νάπολη και τη Σικελία, καθορίζοντας αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ιταλική παραδοσιακή γεύση.

Σήμερα, ο “monsieur” του εστιατορίου Monzù είναι ο εξαιρετικά ταλαντούχος και βραβευμένος σεφ, Γιάννης Λιόκας. Για το μενού του Monzu -το οποίο αλλάζει με βάσει τις πρώτες ύλες που ευδοκιμούν κάθε εποχή-, ο Γιάννης Λιόκας έχει συλλέξει μια σειρά από εμβληματικές ιταλικές συνταγές, τις οποίες έχει αποδώσει μέσα από τη δική του δημιουργική ματιά, εμπλουτίζοντάς τις με σύγχρονες και προσωπικές επιρροές. Για χρόνια, ο Γιάννης Λιόκας αποτελεί έναν πιστό υποστηρικτή της βιωματικής κουζίνας, όπου συστατικά, αναμνήσεις και τεχνικές συνυφαίνονται για να δημιουργήσουν μοναδικές εκφράσεις γεύσεων από όλο τον κόσμο. Σε κάθε πιάτο του αντανακλάται η πλούσια παλέτα των γαστρονομικών του εμπειριών, που ενσωματώνει με μαεστρία στην κάθε δημιουργία του.

Open Image Modal
Monzu

 

Στην καρδιά της κουζίνας του Monzù, εκεί όπου κυριαρχούν το πάθος για τη μαγειρική και η ακρίβεια στο στήσιμο.

Όλα τα πιάτα του Monzù ετοιμάζονται με αγνές πρώτες ύλες από Έλληνες παραγωγούς, οι οποίες επιλέγονται προσεκτικά από Γιάννη Λιόκα και την ομάδα, Ακόμα και το πιο μικρό συστατικό μπορεί να αναδείξει την τελική γεύση ενός πιάτου, γι′ αυτό και η επιλογή των υλικών γίνεται με εξαιρετική προσοχή. Εκλεκτά τυριά, αλλαντικά, όσπρια, κρέατα, ψάρια, βότανα και μυρωδικά από την ελληνική φύση αναμειγνύονται με τις προηγμένες και δοκιμασμένες τεχνικές του Λιόκα, αποτέλεσμα της πλούσιας μαγειρικής του εμπειρίας. Η διαδικασία δημιουργίας κάθε πιάτου είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, που χαρακτηρίζεται από πολλή υπομονή, μεγάλη ευαισθησία, αλλά και σεβασμό σε κάθε στάδιό της.

Στο μενού του Monzù βρήκαμε προτάσεις σε πίτσες που φτιάχνονται με μια signature προζυμένια ζύμη, χειροποίητα και πολύ δημιουργικά ζυμαρικά, τέλεια ψημένα κρέατα, αλλά και πεντανόστιμα ψάρια. Από τις πίτσες ξεχωρίσαμε εκείνη με τα άγρια μανιτάρια εποχής. Η έντονη γήινη γεύση των μανιταριών, η απαλή βουτυρένια μοτσαρέλα, το αρωματικό φρέσκο σπανάκι, η ιδιαιτερότητα του κατσικίσιου τυριού και η πολυτελής και πολύ γευστική μαύρη τρούφα ενώνονται πάνω από μια τραγανή βάση και το αποτέλεσμα απλώς ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Open Image Modal
Monzu

 

Χειροποίητη και αυθεντική: η πίτσα του Monzu με τα άγρια μανιτάρια δεν είναι άδιικα η best-seller του εστιατορίου. Βρείτε το Monzù στον χάρτη και κάντε κράτηση εδώ

Από τα ζυμαρικά προτείνουμε να δοκιμάσετε σίγουρα τις ταλιατέλες από καλαμάρι. Το καλαμάρι κόβεται σε λωρίδες που θυμίζουν ζυμαρικό και σερβίρεται με την παραδοσιακή ιταλική σάλτσα aglio e olio, που στα ιταλικά σημαίνει σκόρδο και λάδι, αχιβάδες και αυγοτάραχο. Άλλα δύο πιάτα ζυμαρικών που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το γεμιστό Agnolotti “Cacio e Pepe”, μια αρκετά εναλλακτική μορφή του τυρένιου cacio e pepe με κολοκάσι -ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ- φουντούκι, παλαιωμένη παρμεζάνα και πιπέρι Szechuan, αλλά και το εξαιρετικό Linguine με tartare από γαρίδα κοιλάδος, σάλτσα γαρίδας-kombu, σούμακ και χαβιάρι πέστροφας.

Open Image Modal
Monzu

 

Το Monzu είναι ξεκάθαρα ένα από τα top σημεία της Αθήνας για αληθινές και βαθιά νόστιμες μακαρονάδες.  Βρείτε το Monzù στον χάρτη και κάντε κράτηση εδώ

Για όσους προτιμούν το κρέας πρέπει σίγουρα να δοκιμάσουν τον μαύρο χοίρο. Ψημένος στην τελειότητα, με την εξωτερική του επιφάνεια να είναι χρυσαφένια και τραγανή, ενώ το εσωτερικό του να παραμένει ζουμερό και τόσο τρυφερό που λιώνει στο στόμα και σε συνδυασμό με τα ψητά κυδώνια, τα δαμάσκηνα και τη γλυκοπατάτα που προσθέτουν μια διακριτική γλυκύτητα και φρουτώδη γεύση στο πιάτο, είναι ξεκάθαρα από τα πιο “ηδονικά” γευστικά πιάτα του Monzù.

Open Image Modal
Monzu

Ζουμερός και απίστευτα γευστικός ο μαύρος χοίρος είναι από τα πιάτα του εστιατορίου που δε γίνεται να μη δοκιμάσετε.  Βρείτε το Monzù στον χάρτη και κάντε κράτηση εδώ

 Από τα ορεκτικά απολαύσαμε μια πολύ διαφορετική παραλλαγή του Vitello tonnato, του παραδοσιακού πιάτου της βορειοδυτικής Ιταλίας που συνδυάζει το μοσχάρι με τον τόνο. Στο Monzù σερβίρουν μοσχαράκι γάλακτος συνοδευόμενο με τη σάλτσα στην οποία ψήθηκε, ώστε να κρατήσει όλη τη νοστιμιά του, μαζί με μαριναρισμένη παλαμίδα και μαγιονέζα τόνου.

Open Image Modal
Monzu

O ορισμός του experience dining. Βρείτε το Monzù στον χάρτη και κάντε κράτηση εδώ

Κοινό μυστικό όσων ξέρουν από απόλαυση είναι ΄ότι κανένα δείπνο δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς ένα επιδόρπιο για κλείσιμο. Μετά από μια σειρά από εκλεκτά πιάτα, έρχεται η στιγμή για μια γλυκιά παρασπονδία που συμπληρώνει τη γαστρονομική εμπειρία με τον πιο γλυκό επίλογο. Εμείς λατρέψαμε το γλυκό Cappuccino, όπου μια τραγανή βάση από πραλίνα φουντουκιού γέμισε με cremeux καφέ, παγωτό μόκα και mousse μασκαρπόνε.

Open Image Modal
Monzu

Μια κουταλιά από το γλυκό Cappucino αρκεί για να μην μπορείτε να σταματήσετε. Βρείτε το Monzù στον χάρτη και κάντε κράτηση εδώ

 Στο Monzù, η εμπειρία του dining συμπληρώνεται από μια εκπληκτικά πλούσια λίστα κρασιών, που συνδυάζει τον πλούτο των ελληνικών και ιταλικών αμπελώνων με επιλεγμένα κρασιά από άλλες χώρες. Από τα αρωματικά λευκά και τα πλούσια κόκκινα έως τα εκλεκτά γλυκά κρασιά, κάθε επιλογή είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, προσφέροντας το τέλειο συνοδευτικό για κάθε πιάτο. Η διαφορετικότητα και η ποιότητα των κρασιών του Monzù εξασφαλίζουν ότι κάθε γεύμα θα συνοδεύεται από τον ιδανικό οίνο, ενισχύοντας τη γαστρονομική απόλαυση και ολοκληρώνοντας την εμπειρία του δείπνου.

 Στο Monzù η αρχοντιά συναντά τη μοντέρνα δημιουργικότητα και οι γεύσεις της Ιταλίας αγκαλιάζουν την ελληνική γη και φιλοξενία. Με κάθε μπουκιά να είναι μια μεγάλη υπόσχεση για την επόμενη, το Monzù προσφέρει μια αληθινή γαστρονομική εμπειρία που σίγουρα κάνει τη διαφορά. 

More Info:

Monzu 

Λεωφόρος Κηφισίας 317β, Κηφισιά

Για να βρείτε το Monzu στον χάρτη, να δείτε όλο το μενού & να κάνετε κράτηση, πατήστε εδώ