Οι γυναίκες στο Ιράν δε θα συλλαμβάνονται πια επειδή δεν φορούν χιτζάμπ. Αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια

Ο συγκεκριμένος νόμος ίσχυε από την επανάσταση του 1979.
Open Image Modal
BalkansCat via Getty Images

Εδώ και περίπου 40 χρόνια, οι γυναίκες στο Ιράν υποχρεούνται να φορούν τις χιτζάμπ στη δημόσια ζωή τους, σύμφωνα με τον αυστηρό ισλαμικό νόμο που εφαρμόστηκε στη χώρα από την επανάσταση του 1979 κι έπειτα. Έκτοτε, σε πολλές περιπτώσεις, γυναίκες έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση επειδή άφησαν ακάλυπτο τμήμα των μαλλιών τους. 

Ωστόσο, το 2018 έφερε μια σημαντική αλλαγή για το γυναικείο πληθυσμό της χώρας, αφού η αστυνομία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε πλέον δε θα διώκει τις γυναίκες που δε συμμορφώνονται με τον ισλαμικό νόμο περί ενδυμασίας, ο οποίος υπαγορεύει εκτός από τη χιτζάμπ την πλήρη απουσία μακιγιάζ καθώς και άβαφα νύχια. 

«Όσες δεν τηρούν τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα πλέον δε θα συλλαμβάνονται ούτε θα σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τους», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης, Hossein Rahimi. 

Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια καθώς τα «ευχάριστα» σταματούν εδώ. Κι αυτό γιατί μπορεί πράγματι να μη συλλαμβάνονται στο εξής αλλά θα υποχρεούνται να παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια γύρω από το Ισλάμ, για να καταλάβουν το «λάθος» τους, υποθέτουμε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Al Monitor, ο Rahimi δήλωσε πως έχουν διεξαχθεί ήδη 121 τέτοια σεμινάρια στα οποία έλαβαν μέρος 7.900 γυναίκες. 

Μέχρι να πάψουν τα ημίμετρα και οι γυναίκες να είναι πλήρως ελεύθερες να κυκλοφορούν όπως εκείνες επιθυμούν, κρατάμε τα λόγια της Ιρανής ακτιβίστριας, Masih Alinejad, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να βρει μια πραγματική λύση σχετικά με τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα και έγραψε στο λογαριασμό της στο instagram, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία γυναικών που συλλαμβάνονται επειδή φαίνονται τα μαλλιά τους μέσα από τη χιτζάμπ: 

«Πρέπει να καταλάβουν ότι σε αυτή την εποχή το πώς ντύνονται οι γυναίκες δεν τους αφορά. Είναι μια μικρή νίκη, ωστόσο παραμένει νίκη. Ωστόσο, η πραγματική μας νίκη θα είναι όταν καταργηθεί εντελώς η υποχρεωτική χιτζάμπ».