Πάρος: Το «ασχημόπαπο» της Νάουσας που έγινε κύκνος και σου στρώνει ένα τραπέζι υψηλών απαιτήσεων

Στο DeckBar- Restaurant, στο παλιό κτήριο του Ξενία της πόλης, ο Γιάννης Λουκάκος με τον Νίκο Γαλατσάνο σερβίρουν πιάτα με σύγχρονη τεχνική και περισσή νοστιμάδα
Open Image Modal
Natalia Maragkou
.

Στεκόταν για πολλά χρόνια στην είσοδο της Νάουσας της Πάρου, ενθύμιο μια άλλης εποχής. Το ιστορικό κτήριο του «Ξενία» της Νάουσας ερειπωμένο και φαγωμένο από την αλμύρα και τους αέρηδες θύμιζε τα χρόνια που το νησί μπουσουλούσε στην τουριστική αγορά. Για τους παλιούς παριανούς αλλά και  τους τακτικούς επισκέπτες του νησιού ήταν κάτι σαν σήμα κατατεθέν της πόλης. Όμως ακόμη και οι πιο φανατικοί θιασώτες της παράδοσης δεν αρνούταν εδώ και πολύ καιρό τόσο την αισθητική υποβάθμιση όσο και την επικινδυνότητα του ετοιμόρροπου κτηρίου. 

Αλλωστε το καινούργιο πρόσωπο που διαμορφώνει πλέον ολοένα και πιο καθαρά, χρόνο με το χρόνο, το πάλαι ποτέ μικρό ψαροχώρι των Κυκλάδων, αποκτώντας το ρόλο του κοσμοπολίτικου τουριστικού κέντρου αναψυχής και διασκέδασης, δεν σηκώνει ψεγάδια.  Δεν άντεχε πλέον να διαθέτει σε περίοπτη θέση ένα «γκρεμίδι» -κατά την τοπική έκφραση - και μάλιστα προνομιακά τοποθετημένο πάνω στα βράχια, αγκαλιά με το κύμα και παρέα με όλες τις ομορφιές του μικρού κόλπου της Νάουσας. Ετσι παρά την προσπάθεια της  γραφειοκρατίας που θεοποιεί και λατρεύει την αδράνεια, ήρθε το πλήρωμα το χρόνου και το «ασχημόπαπο» έγινε ένας μεγαλοπρεπής «κύκνος».

Το κτήριο πριν από ένα χρόνο ανακαινίστηκε  πλήρως και το καλαίσθητο αλλά λιτό design του αναδεικνύει με σεβασμό τα κυκλαδίτικα στοιχεία. Εκεί λοιπόν το εστιατόριο Deck βρήκε την ιδανική θέση του

Open Image Modal
.
.

Κάθεσαι σε μια από τις βεράντες του όπου δεσπόζουν το ξύλο και η πέτρα, και εύκολα μπορείς να αφεθείς στη  σκέψη πως μέσα από τα απλά πράγματα ανακαλύπτουμε την μαγεία της φύσης που μας αγκαλιάζει. Ο ήλιος σβήνει απαλά, η φωτιά του χύνεται πάνω στους ασημένιους βράχους και χρωματίζει το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.  Η ομορφιά ακτινοβολεί από παντού στο DeckBar- Restaurant.

Η θέση του μοναδική. Δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Νάουσας και αφήνει την ματιά να ταξιδεύει απρόσκοπτη. Το βλέμμα χαϊδεύει τους βράχους που φωτίζονται από  το μοναδικό φως των Κυκλάδων.

Open Image Modal
.
.

Το στοίχημα για ένα εστιατόριο σε προνομιακή θέση είναι αν το φαγητό θα καταφέρει να κλέψει το βλέμμα σου από το κυκλαδίτικο τοπίο. Και δηλώνω με σιγουριά ότι ο σεφ Γιάννης Λουκάκος που επιμελήθηκε το μενού κερδίζει το στοίχημα.

Open Image Modal
.
.

Ο Γιάννης έχει πάθος με την μαγειρική και αναζητά την τελειότητα στα πιάτα του. Το ευφάνταστο μενού έχει στηθεί με έμπνευση από την νησιώτικη  παράδοση που συνδυάζεται σε ιδανικές δόσεις με την κοσμοπολίτικη αύρα. 

Στην κουζίνα μαγειρεύει με κέφι και τεχνική ο σεφ Νίκος Γαλατσάνος που στα καλοστημένα πιάτα του ανακαλύπτεις την εμπειρία του, πολλών χρόνων, σε εστιατόρια του Λονδίνου αλλά και στο πλευρό του διάσημου σεφ Arnaud Bignon.

Μοσχοβολάει το χειροποίητο βούτυρο που έρχεται στο τραπέζι μέσα σε μαρμάρινο μαύρο μπολ και είναι δουλεμένο με τυρί Νάξου και γαρνιρισμένο με μέλι θυμαρίσιο. Μόλις κάνεις την αρχή είναι δύσκολο να σταματήσεις. Γεύση εθιστική.

Open Image Modal
.
.

Καλοδουλεμένη είναι η σούπα αστακού με ψητό καλαμπόκι που αποκαλύπτει πληθωρικότητα και βαθιά νοστιμιά. 

Ευφάνταστος ο συνδυασμός του φρέσκου τόνου κομμένου σε κύβους που κάνει ταιριαστό γάμο με δροσερό καρπούζι κομμένο σε μεγάλο ζάρι και σερβιρισμένο σε λευκό μαρμάρινο μπολ με πληθωρικές καμπύλες. Το καρπούζι δανείζει όμορφα την διακριτική γλύκα του στον τόνο και συμπληρώνεται από αρωματικές νότες δυόσμου. Ένα πιάτο που καταγράφεται στη γευστική μνήμη. 

Open Image Modal
.
.

Το σερί νοστιμιάς την σκυτάλη παίρνει η σφυρίδα φρικασέ που συνδυάζεται  με τραγανή αλμύρα, τρυφερό κολοκυθάκι, πατάτα και αμπελοφάσουλα . Πιάτο που ξεχειλίζει φινέτσα και γεύση όλο φρεσκάδα. Σαν να γεύεσαι το παριανό μποστάνι. 

Open Image Modal
Natalia Maragkou
.

Στο τραπέζι προσγειώνεται το λαβράκι carpaccio που γαρνίρεται με αυγά αχινού, αρωματικό λαδολέμονο με yuzu, πινελιές από βελούδινη μους ταραμά και  ντομάτες confit. Ένα πιάτο που θυμίζει ζωγραφικό πίνακα και  βάζει δυνατά στο παιχνίδι τους γευστικούς κάλυκες. Είναι εντυπωσιακή η εναλλαγή και η ισορροπία των γεύσεων. 

Τα πιάτα είναι καλοδουλεμένα, έχουν ελκυστική εμφάνιση και αμέσως με την πρώτη μπουκιά, αποκαλύπτουν την τεχνική και την εθιστική βαθιά γεύση.  

Open Image Modal
Natalia Maragkou
.
Open Image Modal
Natalia Maragkou
.

Από τα  κυρίως πιάτα  θα σε κάνει σκλάβο του  το μαύρο σπαγγέτι Neri Cacio e Pepe που το αγκαλιάζει ηδονικά κρέμα παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι ενώ στην κορυφή φιγουράρει χρυσαφένιος κρόκος  αυγού confit σε ελαιόλαδο.

Open Image Modal
.
.

Το αρμονικό σύνολο συμπληρώνει ερεθιστική καλοκαιρινή τρούφα.  Ένα πιάτο που χαρίζει ευτυχία. Κλείνεις τα μάτια σε κάθε πληθωρική μπουκιά και δεν θέλεις να τελειώσει.

Open Image Modal
.
.

Υψώνεις το ποτήρι με το ροζέ κρασί που συνταιριάζεται με τα χρώματα του κυκλαδίτικου δειλινού. Η οινική λίστα προσφέρει καλές επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα που ενισχύουν την εμπειρία της γευστικής απόλαυσης.

Open Image Modal
.
.

Ο γλυκός επίλογος σφραγίζεται ιδανικά με ναμελάκα καφέ με κρεμέ σοκολάτα, μπράουνι, κράμπερι καφέ, καραμελωμένα φουντούκια, σκόνη κακάο και παγωτό βανίλια. 

Το χειροποίητο λιμοντσέλο με λεμόνια από το κτήμα των ιδιοκτητών στο Φάραγγα που προσφέρει με ευγένεια ο μετρ Παύλος Μουζάκης για καλό κατευόδιο, ενισχύει την φιλόξενη διάθεση που σε αγκαλιάζει στο  DeckBar- Restaurant. 

Open Image Modal
Natalia Maragkou
.

 

DeckBar – Restaurant , Νάουσα,  παραλία Πιπέρι, Πάρος, τηλ: 6986515817