«Πυρά» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατά της κυβέρνησης εν όψει Eurogroup

«Πυρά» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατά της κυβέρνησης εν όψει Eurogroup
|
Open Image Modal
Dutch Finance Minister and the head of the eurogroup Jeroen Dijsselbloem, center back, attends a meeting of the Committee on Economic and Monetary Affairs at the European Parliament in Brussels on Tuesday, Feb. 24, 2015. An official at the European Unionâs executive branch said Tuesday that the list of Greek reform measures for final approval of the extended rescue loans âis sufficiently comprehensive to be a valid starting point.â Dijsselbloem said that he received the list last night and that âit is being assessed at the moment by the institutions.â (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Επίθεση κατά της κυβέρνησης σχετικά με την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν στο Eurogroup της Δευτέρας εξαπέλυσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

ΝΔ: Η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η διαρροή της επιστολής Βαρουφάκη δείχνει τα εξής: Πρώτον, ότι η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι, αφού επιθυμεί το νέο μνημόνιο να ονομαστεί σε "συμβόλαιο για την ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας". Δεύτερον, υιοθετεί, και ορθώς, μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως είναι το νομοθετικό πλαίσιο που ήδη υφίσταται για το δημοσιονομικό συμβούλιο και τον οργανικό νόμο. Διατάξεις που ως αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν ψήφισε, αλλά τις θεωρούσε και συνώνυμο της λιτότητας. Τρίτον, ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι το επίδομα σίτισης θα αφορά 300 χιλιάδες νοικοκυριά. Με απλά μαθηματικά που όφειλε να γνωρίζει ο κ. Βαρουφάκης, 300 χιλιάδες νοικοκυριά επί 100 ευρώ το μήνα, επί 9 μήνες, κάνει περίπου 270 εκατ. ευρώ και όχι 138 εκατ. ευρώ που γράφει στην επιστολή του. Πολύ απλά, η ρύθμιση αυτή αφορά μέχρι 170 χιλιάδες νοικοκυριά, κάτι που επιβεβαιώνει και η επιστολή του υπουργείου Εργασίας προς το υπουργείο Οικονομικών. Τέταρτον, δεν μας λέει από πού ακριβώς θα γίνουν οι περικοπές. Αναφέρεται σε οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων και σε ένα νέο σύστημα προμηθειών για δημόσιες συμβάσεις, το οποίο από μόνο του κινδυνεύει να δημιουργήσει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα».

«Προβλέπουμε ότι σύντομα ο κ. Βαρουφάκης θα πάρει και πάλι απάντηση από την κα. Κωνσταντοπούλου για το κρέας που βαφτίζεται σε ψάρι» κατέληξε ο κ. Καραγκούνης.

ΠΑΣΟΚ: Αντιφατικές, γενικόλογες ή γελοίες προτάσεις

Δριμεία κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σχετικά με την επιστολή του υπουργού, «με στόχο την εκταμίευση μέρους έστω των υπολειπόμενων δόσεων του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας».

«Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση στην αρχή δήλωνε υπερήφανα ότι δεν θέλει τις υπολειπόμενες αυτές δόσεις, αλλά χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, ELA και εντόκων γραμματίων. Ιδέα που απορρίφθηκε με απόλυτο τρόπο από την ΕΚΤ. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολειπόμενων προς καταβολή δόσεων αφορά το σκέλος του προγράμματος του ΔΝΤ που κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, με βάση τα δικά του κριτήρια, τα οποία ενσωματώνονται στο δικό του μνημόνιο που είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό.Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή την παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης που ήδη υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύοντας τη χώρα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Τώρα λοιπόν η Κυβέρνηση υπόσχεται με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη να φέρει τη συμφωνία με το Eurogroup για κύρωση στην Βουλή, προτείνει οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών" ( τρόικα ) να γίνουν στις Βρυξέλλες, θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των "θεσμών" και τελικά του Eurogroup το νομοσχέδιο για τα προνοιακά μέτρα που όμως ήδη κατατέθηκε και συζητείται στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των «θεσμών» και τελικά του Eurogroup την πρόταση για τις εκατό δόσεις που έχει ήδη παρουσιάσει σε δυο διαφορετικές εκδοχές ως δεδομένη» συμπληρώνεται.

Από τις υπόλοιπες πέντε προτάσεις, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, οι τρεις είναι τελείως γενικόλογες, χωρίς ουσιαστικό σεβασμό στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς δημοσιονομική αποτίμηση της προστιθέμενης αξίας τους:το δημοσιονομικό συμβούλιο, ο οργανικός νόμος περί προϋπολογισμού, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

«Απομένουν δυο προτάσεις : η άντληση δημοσιονομικών εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έβρισκε ουσιαστικά αντίθετο το ΣΥΡΙΖΑ και η σύλληψη της φοροδιαφυγής με τη συγκρότηση εκτεταμένου μηχανισμού ημιεπαγγελματιών κουκουλοφόρων ( ακόμη και αλλοδαπών τουριστών ) που θα καταγράφουν οπτικοακουστικά και θα καταγγέλλουν παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας! Πρόκειται για την επιτομή της ανατριχιαστικής φασίζουσας ελαφρότητας. Πρόκειται για καφκικό σχέδιο που συνέλαβαν άνθρωποι χωρίς αίσθηση ούτε του τι σημαίνει κράτος δικαίου, δικαιώματα και Σύνταγμα, ούτε του τι είναι και πώς λειτουργεί η κοινωνία των πολιτών σε σχέση με την αγορά» τονίζει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται, «όποιος έχει αίσθηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες αντιφατικές, γενικόλογες ή γελοίες προτάσεις δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι πιεστικοί χρηματοδοτικοί στόχοι της χώρας .Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, παρακαλούμε ειλικρινά την κυβέρνηση να ετοιμάσει μέχρι τη Δευτέρα, σοβαρές, συνταγματικά νόμιμες, συγκεκριμένες, τεχνικά τεκμηριωμένες και δημοσιονομικά μετρήσιμες προτάσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν θετικά και σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο .Η προεργασία που είχε γίνει πριν τις εκλογές – όταν η χώρα είχε ακόμη ως στόχο να βγει μέχρι 28 Φεβρουαρίου από το μνημόνιο και να περάσει στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής – μπορεί να είναι χρήσιμη».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ούτε ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής υπάρχει, ούτε κάποια στοιχειώδης προσπάθεια για ευρύτερη συναίνεση και συστράτευση ενόψει ορατών μεγάλων προβλημάτων».

Ποτάμι: Λογική του μαθητή που πάει να ξεγελάσει τον δάσκαλο

Κάποιοι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για το Eurogroup της Δευτέρας «με τη λογική του μαθητή που πάει να ξεγελάσει τον δάσκαλο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Ύστερα από πέντε εβδομάδες στο τιμόνι της χώρας αδυνατούν να κατανοήσουν το πρόβλημα: ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές, όχι για να ικανοποιήσει τους κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, αλλά γιατί είναι απαραίτητες για εμάς τους ίδιους. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να αλλάξουμε πραγματικά σελίδα. Τα βοηθήματα στους άπορους πολίτες και οι δόσεις στις οφειλές,όσο αναγκαία κι αν είναι, δεν είναι μεταρρυθμίσεις αλλά μέτρα ανακούφισης. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αλλαγές, που θα φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας ώστε να μην χρειάζονται συσσίτια και επιδόματα. Γι’ αυτά δεν ακούμε τίποτα».

Στην ανακοίνωση, στη συνέχεια, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«Τι θα γίνει τελικά με τις επενδύσεις που εκκρεμούν κι άλλες που περιμένουν; Θα τολμήσουμε να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο οργανισμό για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την επαναλειτουργία των τραπεζών;Θα αξιολογήσουμε και θα αναδιαρθρώσουμε το δημόσιο; Θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε συντάξεις στα 55; Σε αυτά και άλλα πολλά οφείλει να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση.Τα ερωτήματα είναι: Θέλει; Μπορεί;».

«Η κατάσταση της χώρας χειροτερεύει ραγδαία. Κάθε μέρα αβεβαιότητας έχει τεράστιο κόστος στην οικονομία και τους πολίτες. Η πιστωτική ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Έφθασε πλέον η ώρα των αποφάσεων» καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.