Νίκος Παππάς: Δεν υφίσταται θέμα συμψηφισμού για τα χρέη των καναλιών

Νίκος Παππάς: Δεν υφίσταται θέμα συμψηφισμού για τα χρέη των καναλιών
Open Image Modal
Nikos Libertas / SOOC

Κατηγορηματικός ήταν από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, για το θέμα των χρεών των τηλεοπτικών καναλιών, τονίζοντας ότι ότι δεν τίθεται θέμα συμψηφισμού.

«Είναι εθνικά και πολιτικά απαράδεκτο επιχειρήσεις που επιζούν με δάνεια από τις τράπεζες που έχει ανακεφαλαιοποιήσει ο ελληνικός λαός να μην θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά για τα κανάλια και τις αντιδράσεις τους στο έγγραφο με το οποίο τους ζητούσε να πληρώσουν περίπου 41 εκατ. ευρώ για την χρήση των συχνοτήτων.

«Μέχρι τώρα λοιπόν, οφείλονται και δεν εισπράχθηκαν τέλη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για την χρήση των συχνοτήτων για τα έτη από το 2012 έως και το 2014 ποσοστό 2% ετησίως επί των ακαθάριστων εσόδων τους. Σε αυτά τα χρόνια του Μνημονίου, δεδομένου μάλιστα ότι δεν είχε εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση που να τροποποιεί το ποσοστό αυτό, όπως άλλωστε συνομολογείται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν έχει εισπραχθεί τίποτα», περιέγραψε ο κ. Παππάς. Συμπλήρωσε επιπλέον ότι συγκεκριμένα Μέσα, «που έχουν συνηθίσει την φορολογική και χρηματοδοτική ασυλία κόμισαν στο τραπέζι της συζήτησης επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε στοιχειώδη κριτική» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα συμψηφισμού. Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, στον νόμο 3023/2002 προβλέπεται ότι ο τηλεοπτικός χρόνος προς τα κόμματα για την προβολή των διαφημιστικών τους μηνυμάτων κατά την προεκλογική περίοδο παρέχεται δωρεάν και το τέλος για την χρήση της συχνότητας, οφειλόμενο στο Δημόσιο, είναι εντελώς άλλο πράγμα. «Όση φαντασία και όση σκοπιμότητα να βάλει κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία απολύτως άλλη ερμηνεία» σημείωσε.

Ακόμη ο κ. Παππάς επισήμανε πως υπάρχει και το έτερο πρόσχημα που χρησιμοποιούν ορισμένοι κι αυτό είναι η διακοπή της χρήσης των αναλογικών συχνοτήτων, λέγοντας πως επειδή περάσαμε στην ψηφιακή εκπομπή δεν υφίσταται καμία υποχρέωση διότι το τέλος αφορούσε την χρήση αναλογικής εκπομπής σήματος. Απαντώντας σε αυτό, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση (αφού ήδη έχει δεχθεί έξι ερωτήσεις για μη μετάδοση ψηφιακού σήματος σε περιοχές της χώρας) ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου είχε απαντήσει σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη πως υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές των καναλιών. «Προφανώς δεν είχε εισπραχθεί τίποτα από τότε και το ερώτημα είναι: Γιατί;» είπε.