Εννιά κανόνες για να κάνετε τα τέλεια μελομακάρονα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα που ετοιμάσαμε ζυμώνοντας με το χέρι.Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, ένα γρήγορο ανακάτεμα είναι αρκετό, δεν ταλαιπωρούμε για πολλή ώρα την ζύμη.
|
Open Image Modal
funky cook

Γιατί Χριστούγεννα χωρίς μελοκάρονα και κουραμπιέδες δεν γίνεται!

Πάντα με το χαρακτηριστικό τους άρωμα και την μελένια γεύση τους που μαζί με την μυρωδιά του ελληνικού καφέ μου φέρνουν τις πιο γλυκές αναμνήσεις.

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι μοναδικά, τα πιο λατρεμένα, παραδοσιακά Ελληνικά γλυκίσματα της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, είναι το γλυκό πριν την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ ο κουραμπιές την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, και γι΄αυτό υπάρχει εξήγηση.

Πριν την γιορτή των Χριστουγέννων προηγείται νηστεία, έτσι έτρωγαν τα μελομακάρονα, τα οποία ήταν νηστίσιμα και μετά τα Χριστούγεννα έτρωγαν και κουραμπιέδες!

Open Image Modal

Τα μελομακάρονα είναι ένα συμβολικό γλυκό!

Το μέλι θεωρείται σύμβολο της ευτυχίας και της αφθονίας, της ευζωίας και της γονιμότητας! Έτσι οι νοικοκυρές έφτιαχναν μελομακάρονα για να υποδεχτούν γλυκά τον νέο χρόνο και για να φέρει μαζί του την καλοτυχία!

Τα βασικά υλικά των μελομακάρονων είναι: το αλεύρι, το σιμιγδάλι, η ζάχαρη, το λάδι, το μέλι και φυσικά τα κανελογαρίφαλα.

Κατά τόπους βρίσκουμε αρκετές παραλλαγές των μελομακάρονων όπως τα φοινίκια

Για να κάνεις τα τέλεια μελομακάρονα:

- Προτίμησε ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, ποικιλία λαδολιά-κουτσουρελιά, είτε μανάκι, που είναι κατάλληλες και για γλυκά με ήπια φρουτώδη γεύση.

- Χρησιμοποιήστε μέλι καλής ποιότητας με διακριτικό άρωμα.

- Θα πρέπει με τις ποσότητες μπαχαρικών να μην το παρακάνεις αλλά ούτε να τα αφήσεις χωρίς το διακριτικό άρωμα της κανέλας και του γαρίφαλου, βέβαια τα μελομακάρονα δεν πρέπει να πικρίζουν από το γαρύφαλο ούτε να μοιάζουν σαν να τρως μπισκότα κανέλας!

- Δώσε βάση στον χρόνο ψησίματος, είναι σημαντικό τα μελομακάρονα να ψήνονται σε ακριβή χρόνο να έχουν ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα, στις πρώτες δόσεις ο φούρνος έχει την επιθυμητή θερμοκρασία, όσο όμως περνά η ώρα θα πρέπει να χαμηλώσεις, αν χρειαστεί ανάλογα τον φούρνο.

- Τα μελομακάρονα θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα και καλοσχηματισμένα,έτσι θα ψήνονται και θα σιροπιάζονται σωστά, η ζυγαριά είναι ο καλύτερος τρόπος.

- Το καρύδι που θα χρησιμοποιήσεις δοκιμασέ το πρώτα ώστε να μην είναι πικρό ή πολυκαιρισμένο!

- Αν δεν έχεις ξαναφτιάξει μελομακάρονα ακολούθησε τις συνταγές που επιλέγεις κατά βήμα! Επίσης δοκίμασε να κάνεις πρώτα μία μικρότερη «δόση» για να καταλάβεις αν καταφέρνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ψήσιμο, σχήμα, ζύμη και μέλωμα.

- Το μέλι αν είναι πολύ πυκνό ίσως χρειάζεται περισσότερη αραίωση.

- Το πόσο μελωμένα ή τραγανά θέλετε τα μελομακάρονα θα το αποφασίσεις όταν τα σιροπιάζεις!

- Αν θες να δώσεις τραγανό-μπισκοτένιο αποτέλεσμα στα μελομακάρονα χρησιμοποίησε αλεύρι μαλακό.

- Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις αλισίβα μπορείς να δεις εδώ το how to.

Open Image Modal

Χρόνος Προετοιμασίας: 30'

Χρόνος Ψησίματος: 20'/δόση

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος

Μερίδες: 145-150 κομμάτια

Υλικά

Για την ζύμη

1000 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

620 ml. ελαιόλαδο

150 gr. ζάχαρη

50 ml. ζεστό νερό

160 ml. ανθρακούχο νερό ή αλισίβα

150 gr. σιμιγδάλι ψιλό

Χυμό από δύο πορτοκάλια

50 ml. μπράντυ

1¾ κουταλάκια του γλυκού baking powder

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

¾ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή κάψουλα βανιλλίνης

Ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

Για το Σιρόπι

500 ml. μέλι

400 gr. ζάχαρη

450 ml. νερό

1 φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 ξυλάκι κανέλα

2-3 μοσχοκάρφια

Εκτέλεση

Tο σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Όσο βράζουμε το σιρόπι, όταν πάρει βράση, το ξαφρίζουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει όσο φτιάχβουμε τα μελομακάρονα

Η ζύμη

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, το ζεστό νερό και τα ξύσματα για 5′ λεπτά, προσθέτουμε το ζεστό νερό συνεχίζοντας το χτύπημα για 3 λεπτά.

Διαλύουμε την σόδα και το baking powder στον χυμό από τα πορτοκάλια και το προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος το ανθρακούχο νερό ή την αλυσίβα, το μπράντυ, τα ξύσματα, τα κανελογαρύφαλα, την βανίλια και σταδιακά το σιμιγδάλι.

Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπώλ, αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά να μαλακώσει το σιμιγδάλι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα που ετοιμάσαμε ζυμώνοντας με το χέρι.

Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, ένα γρήγορο ανακάτεμα είναι αρκετό, δεν ταλαιπωρούμε για πολλή ώρα την ζύμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, τα μελομακάρονα θα τα ψήσουμε στις αντιστάσεις.

Ιδανικά χρησιμοποιούμε ζυγαριά και κόβουμε κομμάτια ζύμης 18 -20 gr.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα, τσουπωτά, πατάμε λίγο με τον τρίφτη ή με ένα πιρούνι για να δώσουμε το κλασικό σχεδιάκι από πάνω.

Τα βάζουμε σε αντικολλητικό δίσκο και τα ψήνουμε στους 170°C σε προθερμασμένο φούρνο για 25′ λεπτά.

Tο μέλωμα

Βγάζουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι τα αφήνουμε όσο χρειαστεί για να απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδι!

Σημειώσεις για την συνταγή:

- Αν θέλουμε τα μελομακάρονα πιο crispy χρησιμοποιούμε μαλακό αλεύρι.

- Φροντίζουμε ο φούρνος να έχει σταθερή θερμοκρασία μέχρι να ψηθούν όλα τα μελομακάρονα.

- Μπορούμε αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη να τα μελώσουμε μόνο με αραιωμένο μέλι.

- Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και γεμιστά μελομακάρονα, μπορούμε να τα γεμίσουμε με καρύδι ή άλλους ξηρούς καρπούς.

- Αν θέλουμε να φτιάξουμε μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας θα πρέπει να αφήσουμε τα μελομακάρονα μια ημέρα και κατόπιν να τα βυθίσουμε σε λιωμένη κουβερτούρα.

Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal
Open Image Modal

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Funky Cook