Επτά στρατιωτικές εισβολές που απέτυχαν παταγωδώς

Επτά στρατιωτικές εισβολές που απέτυχαν παταγωδώς
Open Image Modal
Fidel Castro is pictured at the front during the Bay of Pigs invasion in this 1961 photo. (AP PHOTO)
ASSOCIATED PRESS

Οι εισβολές είναι επικίνδυνες, με μεγάλες ανθρώπινες απώλειες που μπορεί να κοστίσουν πολλά στον επιτιθέμενο. Η HuffPostGreece σας παρουσιάζει επτά από τις πλέον αποτυχημένες εισβολές στην ιστορία.

Στρατιωτικές εισβολές που απέτυχαν παταγωδώς
Γαλλική εισβολή στη Ρωσία(01 of07)
Open Image Modal
Στις 24 Ιουνίου του 1812, ο 600.000 ανδρών στρατός του Ναπολέοντα εισέβαλε στο έδαφος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Άρχισε ο πόλεμος, τον οποίον αργότερα ο Γάλλος αυτοκράτορας αναγνώρισε ως μοιραίο λάθος του. Ο Ναπολέων ήθελε να συντρίψει το ρωσικό στρατό τμηματικά, όμως εκείνος προχωρούσε στο βάθος της χώρας, επιδιώκοντας την ένωσή του. Ο πόλεμος έληξε με τη σχεδόν ολική καταστροφή του στρατού του Ναπολέοντα, την απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών της Ρωσίας και τη μεταφορά του πολέμου στο Μεγάλο Δουκάτο της Βαρσοβίας και στη Γερμανία το 1813. (credit:AFP via Getty Images)
Η γαλλική και η ισπανική πολιορκία του Γιβραλτάρ το 1779(02 of07)
Open Image Modal
Η Γαλλία και η Ισπανία προσπαθούν να εισβάλλουν στην Αγγλία, μέσω της Μάγχης και του βράχου του Γιβραλτάρ. Το 1799 ο γαλλο-ισπανικός στόλος επιτέθηκε στο βράχο του Γιβραλτάρ. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασαν τη ζωή τους 6.000 άνθρωποι και καταστράφηκαν τουλάχιστον δέκα πλοία χωρίς να καταφέρουν να καταλάβουν κομμάτι του εδάφους. (credit:Print Collector via Getty Images)
Επιχείρηση «Βαρβαρόσσα»(03 of07)
Open Image Modal
«Επιχείρηση Βαρβαρόσσα» ήταν η κωδική ονομασία της εισβολής των Ναζί στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Βαρβαρόσσα» ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α', ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα.Η Επιχείρηση Βαρβαρόσσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα.Ο Χίτλερ κινητοποίησε μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα.Η Επιχείρηση Βαρβαρόσσα στοίχισε στους Γερμανούς 174.000 νεκρούς, 36.000 αγνοουμένους και 604.000 τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των Σοβιετικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η κατάληψη της Μόσχας και η πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, που ήταν οι στρατηγικοί στόχοι του Χίτλερ, δεν επιτεύχθηκαν. (credit:Galerie Bilderwelt via Getty Images)
Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων(04 of07)
Open Image Modal
Ήταν μία αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα. Την ανέλαβε μία παραστρατιωτική ομάδα (Ταξιαρχία 2506), υποστηριζόμενη από την CIA, στις 17 Απριλίου του 1961. Ο αντι-επαναστατικός στρατός της Ταξιαρχίας 2506, εκπαιδευμένος και χρηματοδοτούμενος από την CIA της κυβέρνησης των Η.Π.Α., ήρθε αντιμέτωπος με την ένοπλη πτέρυγα του Κουβανικού Δημοκρατικού Επαναστατικού Μετώπου και είχε ως σκοπό την ανατροπή της επαναστατικής αριστερής κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο. Ξεκινώντας από την Γουατεμάλα, η δύναμη εισβολής νικήθηκε μέσα σε τρεις ημέρες από τις κουβανικές ένοπλες δυνάμεις, που τελούσαν υπό την άμεση διοίκηση του πρωθυπουργού Φιντέλ Κάστρο. (credit:MIGUEL VINAS via Getty Images)
Ναυμαχία του Μιντγουέι(05 of07)
Open Image Modal
Η ναυμαχία του Μιντγουέι μεταξύ Αμερικανικού και Ιαπωνικού στόλου υπήρξε μια από τις πιο φημισμένες συγκρούσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό. Έλαβε χώρα 6 μήνες μετά την καταστροφή στο Περλ Χάρμπορ, στις 4 ως 7 Ιουνίου 1942, και θεωρείται σημείο καμπής, καθώς έδωσε τέλος στη μέχρι τότε ουσιαστικά ασταμάτητη νικηφόρας πορείας των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. (credit:Kent Huang/Flickr)
Εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία(06 of07)
Open Image Modal
Ξεκίνησε το 415 π.Χ και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 413 π.Χ, στα πλαίσια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Στόχος της εκστρατείας ήταν η κατάλυση της ηγεμονίας των Συρακουσών στη Σικελία, την οποία οι Αθηναίοι ήθελαν να καταστήσουν ορμητήριο κατά των ελληνικών πόλεων της Κάτω Ιταλίας. Παρά τη μεγάλη εκστρατευτική δύναμη, καθώς και τις ενισχύσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοι τους υπέστησαν καταστροφική ήττα από τα στρατεύματα των Συρακουσίων και των συμμάχων τους. (credit:duncan1890 via Getty Images)
Σοβιετική εισβολή στη Φινλανδία το 1939(07 of07)
Open Image Modal
Τον Νοέμβριο η Σοβιετική Ένωση απαίτησε οι Φινλανδοί να μετακινήσουν τα σύνορα πίσω 25χλμ από το Λένινγκραντ και να τους εκμισθώσουν για 30 χρόνια τη χερσόνησο Hanko για την κατασκευή μιας ναυτικής βάσης. Σε αντάλλαγμα, οι Σοβιετικοί προσφέραν ένα μεγάλο κομμάτι της Καρελιανής ερημιάς. Ο Χειμερινός Πόλεμος αποδείχθηκε μια δαπανηρή νίκη για τους Σοβιετικούς. Στην μάχες, έχασαν περίπου 126.875 νεκρούς ή αγνοούμενους, 264.908 τραυματίες και 5.600 συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Επιπλέον, έχασαν περίπου 2.268 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι απώλειες για τους Φινλανδούς ανήλθαν περίπου στους 26.662 νεκρούς και 39.886 τραυματίες. (credit:Peer.Gynt/Flickr)