Προς τη δημιουργία τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας Ελλάδας- Αλβανίας- Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ

Προς τη δημιουργία τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας Ελλάδας- Αλβανίας- Βουλγαρίας- ΠΓΔΜ
Open Image Modal
Sooc

Η βούληση να μετεξελιχθεί σε ένα μόνιμο, θεσμικό μηχανισμό διασυνοριακής συνεργασίας η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ εκφράστηκε στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν οι συμμετέχοντες με την προοπτική αυτός ο μηχανισμός να συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε έξι μήνες και εκτάκτως αν χρειαστεί.

Η τετραμερής συνάντηση έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και όλες οι πλευρές αναφέρθηκαν στην ανάγκη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, του κοινού εγκλήματος και άλλων προβλημάτων.

«Εγκαινιάσαμε μια συζήτηση για τη διασυνοριακή συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη και υπογραμμίσαμε την ανάγκη για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων, των αρνητικών δικτύων και την ανάπτυξη των θετικών, των δημιουργικών δικτύων στο μέλλον», είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τους υπουργούς των άλλων χωρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης.

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε: «Το πρώτο πράγμα που συμφωνήσαμε είναι ότι αυτή η συνδιάσκεψη είναι ωφέλιμη. Υποστηρίζουμε όλοι μας τη σκέψη να εξελιχθεί σε έναν μόνιμο, θεσμικό μηχανισμό συντονισμού και συνεργασίας, ο οποίος θα συνεδριάζει τουλάχιστον κάθε έξι μήνες- και αν χρειάζεται και εκτάκτως.

Επίσης, συμφωνήσαμε ότι αυτός ο μηχανισμός πέρα από το επίπεδο των υπουργών και για την καλύτερη συνεργασία των υπουργικών συναντήσεων θα πρέπει να συνεδριάζει σε επίπεδο διευθυντών, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, σε επίπεδο ειδικών.

Μια τέτοια συνάντηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα μεταξύ των γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών και των Διευθυντών της Αστυνομίας της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας».

«Συγκλίναμε όλοι στην άποψη ότι πρέπει να συμβάλουμε στη μεταρρύθμιση και αναθεώρηση των προβλέψεων και ρυθμίσεων των κανονισμών του Δουβλίνου και ότι θα πρέπει σε αυτό να αξιοποιήσουμε, με οργανωμένο τρόπο, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που προσφέρουν πάρα πολλά. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να φτιάξουμε έναν κατάλογο από αυτές τις οργανώσεις, κάνοντας μια πιο συντεταγμένη αξιολόγηση τους. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα για τη στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα παιδιά που μετακινούνται χωρίς οικογένειες στο χώρο μας ή που χάνουν τις οικογένειες τους κατά τη μετακίνηση. Για να πετύχει το έργο μας συμφωνήσαμε ότι πρέπει να στηρίζουμε κοινές πολιτικές έναντι της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Να στηρίξουμε τη χάραξη στρατηγικών απέναντι σ' αυτές τις χώρες από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμβάλουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στη σταθερότητα της Αιγύπτου, της οποίας η γεωγραφική θέση, το γεωγραφικό μέγεθος, το γεγονός ότι ο πληθυσμός της ξεπερνάει σήμερα τα 97 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 2/3 είναι νέοι, την καθιστούν έναν πολύ κρίσιμο παίκτη για το μέλλον της περιοχής» συμπλήρωσε.

Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι χρειάζεται να συντονιστούν με όλα τα δυνατά μέσα, με συντονισμό και επικοινωνία, ο έλεγχος και η κοινή δράση στα σύνορα για την επαναπροώθηση και επανεγκατάσταση των μετακινούμενων πληθυσμών στην περιοχή.

«Επίσης, επισημάναμε την ανάγκη να διαχωρίζουμε θεσμικά τους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, των οποίων τα δικαιώματα και ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι πάντα ο ίδιος. Υπογραμμίσαμε, ιδιαίτερα σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, την ανάγκη για συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των τεσσάρων κρατών. Χρειάζεται να ανταλλάσουμε και να κοινοποιούμε πληροφορίες που έχουμε και που αφορούν σε ζητήματα της μάχης και της αναγκαίας πάλης ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Εξετάσαμε από μία ιδιαίτερη σκοπιά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Διαπιστώσαμε ότι αυτή την περίοδο η Τουρκία εφαρμόζει, με επιτυχία θα έλεγα, τη συμφωνία αυτήν. Έχει μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η κίνηση των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών.Παρόλα αυτά, έχοντας υπόψη ότι μπορεί να υπάρξουν και κενά στην εφαρμογή αυτής της απόφασης, χρειαζόμαστε και ένα «σχέδιο Β» για έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.Τέλος, τη συνάντησή μας απασχόλησαν και προβλήματα ασφαλείας που μπορεί να αποτελέσουν και το ειδικότερο αντικείμενο της επόμενης συνάντησής μας, αλλά και θέματα τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται με την τρομοκρατία.Η τρομοκρατία συνδέεται με παράνομα δίκτυα και με άλλους παράγοντες που τη γεννούν και την αναπαράγουν» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Στη συνάντηση πήραν μέρος από την Αλβανία οι υπουργοί Εξωτερικών Dimitar Bushati και Εσωτερικών Saimir Tahiri, από τη Βουλγαρία οι υπουργοί Εξωτερικών Daniel Mitov και Εσωτερικών Philip Gounev, από την πΓΔΜ οι υπουργοί Εξωτερικών Nikola Poposki και Εσωτερικών Salji Ramadani, εκπρόσωπος της Ολλανδικής Προεδρίας της Ε.Ε. και εκπρόσωπος της Σλοβακικής Προεδρίας που θα ακολουθήσει.

Οι θέσεις της ΠΓΔΜ για το προσφυγικό

Τις θέσεις της κυβέρνησης της πΓΔΜ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και σε σχέση με την κατάσταση στην Ελλάδα, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Nikola Poposki, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης.

«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στον διάδρομο από Νότο προς Βορρά, με όλους τους μετανάστες που έρχονται από τη Τουρκία στην Ελλάδα και μετακινούνται προς το Βορρά, πρέπει να πω ότι το 2016 περάσαμε σε μια κατάσταση όπου έχουμε συνεργασία. Τον προηγούμενο χρόνο δεν είχαμε», είπε ο κ. Poposki και πρόσθεσε: «Φέτος έχουμε εδραιώσει διαύλους επικοινωνίας, μεταξύ άλλων και σε διπλωματικό επίπεδο. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτόματα θα επιλυθούν τα πάντα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ακόμη και σήμερα οι ακτιβιστές, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι διακινητές ανθρώπων συνεργάζονται πολύ πιο εύκολα εκατέρωθεν των συνόρων από ό,τι οι κρατικές υπηρεσίες.Ένα από τα μηνύματα αυτής της συνάντησης είναι ότι θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε λύσεις που επιβαρύνουν μόνο μία χώρα. Πρέπει να στείλουμε και οι δύο πλευρές ένα σαφές μήνυμα -και αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησής μου- ότι ο δρόμος για τους μετανάστες προς τα Βαλκάνια δεν θα είναι αυτός που ήταν το 2015 και ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)