Από τον οίκο Chanel στον Dior κι από τον Dior στον Jean Paul Gaultier η δαντέλα αναδεικνύεται σε ένα εκπληκτικό ύφασμα που μπορεί να μεταμορφώσει κάθε εμφάνιση. Αυτή την ιδιαιτερότητα δεν την αφήνουν ανεκμετάλλευτη οι σχεδιαστές, οι οποίοι χρησιμοποιούν πλέον την δαντέλα, όχι μόνο για ρούχα βραδινών εμφανίσεων, αλλά και για κομμάτια απλά και καθημερινά.
Πώς να τη συνδυάσουμε
Αυτό που «διδαχτήκαμε» τη νέα σεζόν είναι ότι η δαντέλα συνδυάζεται με όλα. Την είδαμε σε φορέματα, τοπ, κολάν, φούστες, αλλά και αναμεμειγμένη με διάφορα πτέρν, τονίζοντας μικρές λεπτομέρειες πάνω σε ντένιμ παντελόνια, τζάκετ, δερμάτινα σακάκια και φούτερ. Στο παρελθόν μπορεί να θεωρούνταν συνώνυμο της κλασικής κομψότητας και των παραδοσιακών εμφανίσεων, σήμερα όμως είναι ένα από τα υφάσματα που μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες της ημέρας. Αυτό μας υπέδειξαν στα σόου τους οι οίκοι Burberry, Alexander Mc Queen, Erdem και Christopher Kane.
Οι πιο γνωστές, κλασικές και διαδεδομένες δαντέλες είναι οι μαύρες και οι λευκές, αλλά στην αγορά κυκλοφορούν πλέον και ωραίες χρωματιστές. Ειδικά αυτή την εποχή που οι γιορτές πλησιάζουν, πείτε χωρίς δισταγμούς ναι σε μια μπλε ρουά ή κόκκινη δαντέλα σε φόρεμα ή τοπ.
Για πρωινές, καθημερινές εμφανίσεις συνδυάστε πουκάμισα ή μπλούζες που έχουν λεπτομέρειες δαντέλας με ένα ντένιμ παντελόνι και χαμηλές μπότες, ενώ για μια ωραία βραδινή εμφάνιση συνδυάστε το δαντελένιο σας τοπ με δερμάτινο παντελόνι ή φούστα κι ένα ζευγάρι εντυπωσιακές γόβες.
Για την ιστορία
Η δαντέλα καλά κρατεί! Πάνω από πέντε αιώνες βρίσκεται στο προσκήνιο, μια και οι πρώτες εικόνες που έχουμε είναι από τον 16ο αιώνα. Οι δαντέλες στο παρελθόν ήταν μόνο χειροποίητες και κοσμούσαν συνήθως τα πουκάμισα με τη μορφή γιακά ή τα μανίκια σαν λεπτομέρειες στις άκρες. Είναι ενδιαφέρον ότι μέχρι και τον 18ο αιώνα δαντέλες φορούσαν και οι άντρες, μια και θεωρούνταν δείγμα μιας περιποιημένης εμφάνισης.
Από τη σύγχρονη μόδα η δαντέλα δεν αποχώρησε ποτέ, αλλά κατά διαστήματα η «παρουσία» της γινόταν πιο έντονη. Το 1956 η εμφάνιση της Γκρέις Κέλι ως νύφη με μια εντυπωσιακή δαντελένια τουαλέτα έκανε ανάρπαστο το χειροποίητο ύφασμα, μια και για τις γυναίκες της εποχής θεωρήθηκε σύμβολο μιας αρχοντικής και εκλεπτυσμένης εμφάνισης.
Δέκα χρόνια μετά η Οντρει Χέμπορν παρουσιάζει μια άλλη … δαντελένια εικόνα που συμβολίζει θηλυκότητα και μυστήριο. Στην κωμωδία «Πως να κλέψεις ένα εκατομμύριο» με συμπρωταγωνιστή τον Πίτερ Ο Τουλ, φοράει, υπό τις υποδείξεις του στυλίστα του οίκου Givenchy, ένα φόρεμα σε γραμμή άλφα με δαντελένια μανίκια. Η δαντελένια μάσκα προσώπου και το δαντελένιο καλσόν απογείωσαν την εμφάνιση της και η δαντέλα από συνώνυμο κουλτούρας και αρχοντιάς έγινε εν μια νυκτί σύμβολο αποπλάνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα οι δαντέλες ήταν μόνο χειροποίητες, ενώ σήμερα κατασκευάζονται με ειδικές μηχανές γι’ αυτό και το κόστος τους είναι πολύ πιο προσιτό σε σχέση με παλαιότερα.