Γάλα βρώμης: Διατροφικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία

Ένας πλήρης οδηγός για τη διατροφή του γάλακτος βρώμης και πώς αυτό το φυτικό ρόφημα ανταποκρίνεται σε άλλες εναλλακτικές λύσεις γάλακτος.
Open Image Modal
alvarez via Getty Images

Εάν σκέφτεστε να μεταβείτε από το ζωικό γάλα σε γάλα φυτικής προέλευσης, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το γάλα βρώμης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να καταναλώσει γάλα φυτικής προέλευσης - δυσανεξία στη λακτόζη, περιβαλλοντικές ανησυχίες και απλή περιέργεια κ.α.

Μια ματιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ μας δείχνει ότι η γκάμα των διαθέσιμων επιλογών διευρύνεται συνεχώς και όλο και περισσότερες μάρκες προσφέρουν φυτικά προϊόντα. Σύμφωνα με το Statista, το γάλα βρώμης είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση φυτικής προέλευσης στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, αμέσως μετά το γάλα αμυγδάλου.

Πόσο θρεπτικό είναι όμως το γάλα βρώμης; Και πώς συγκρίνεται με άλλες εναλλακτικές λύσεις; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πόσο διαρκεί το γάλα βρώμης;

Ακριβώς όπως το ζωικό γάλα, τα γάλατα βρώμης μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες:

1. UHT -  επεξεργασία εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας, η υπερθερμική επεξεργασία ή η υπερ-παστερίωση είναι μια τεχνολογία επεξεργασίας τροφίμων που αποστειρώνει τα υγρά τρόφιμα θερμαίνοντάς τα πάνω από τους 135 ° C - τη θερμοκρασία που απαιτείται για να σκοτώσουν τα βακτήρια ενδοσπόρια - για 2 έως 5 δευτερόλεπτα. 

2. Το φρέσκο που έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Ως εκ τούτου, συνοδεύονται από διαφορετικές ημερομηνίες χρήσης και οδηγίες αποθήκευσης.

Το γάλα βρώμης έχει τυπικά διάρκεια ζωής από έξι έως 12 μήνες. Όσα από αυτά βρίσκονται στα ψυγεία τείνουν να έχουν πολύ μικρότερη ημερομηνία χρήσης, συνήθως μερικές εβδομάδες από την ημερομηνία παραγωγής τους, και παραμένουν φρέσκα μόνο για περίπου μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα.

Εάν φυλάσσεται στο ψυγείο, το γάλα βρώμης UHT είναι ασφαλές για κατανάλωση για περίπου επτά έως δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα του κουτιού ή της φιάλης.

Ποια είναι τα οφέλη του γάλατος βρώμης για την υγεία;

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα μπολ βρώμης. Η βρώμη είναι η τέλεια τροφή για πρωινό - χορταστική, αρκετά φθηνή και εύκολο να συνδυαστεί με άλλα συστατικά, όπως μπανάνες, μήλα και ξηρούς καρπούς. Αυτό το βασικό προϊόν έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods, η τακτική κατανάλωση βρώμης μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, βελτιωμένο μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα, υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, δερματίτιδας (φλεγμονή του δέρματος) και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Αυτές οι ιδιότητες που προάγουν την υγεία μπορούν να πιστωθούν σε μια σειρά σημαντικών θρεπτικών συστατικών που περιέχει αυτό το τρόφιμο. Η βρώμη είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και διαιτητικές ίνες, καθώς και σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και βιολογικά ενεργές ενώσεις, όπως βήτα-γλυκάνες και αβενθραμίδες. Οι βήτα-γλυκάνες είναι ένα κλάσμα διαιτητικών ινών που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλαπλούς δείκτες καρδιαγγειακής, γαστρεντερικής και μεταβολικής υγείας, όπως περιγράφεται σε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews.

Οι αβενανθραμίδες, ένας τύπος φυτοθρεπτικών συστατικών ειδικά για τη βρώμη, μπορεί επίσης να υπερηφανεύονται για έναν μακρύ κατάλογο πιθανών οφελών.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι αβενθραμίδες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στην ανακούφιση του ερεθισμού του δέρματος, στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη του σχηματισμού και της εξάπλωσης αρκετών τύπων καρκίνου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και την αποκατάσταση των μυών.

Αλλά η κατανάλωση γάλακτος βρώμης έχει τα ίδια οφέλη με την κατανάλωση στερεής βρώμης;

Από τη φύση τους, ορισμένες ενώσεις μπορεί να είναι πιο αραιωμένες και λιγότερο αποτελεσματικές σε υγρή μορφή. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, αλλά τα αποτελέσματα από προκαταρκτικές μελέτες είναι πολλά υποσχόμενα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism είχε στόχο να συγκρίνει τις επιδράσεις του γάλακτος βρώμης, του γάλακτος σόγιας και του γάλακτος αγελάδας στα λιπίδια, τη γλυκόζη, την ινσουλίνη και την αντιοξειδωτική κατάσταση του πλάσματος.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που έπιναν γάλα βρώμης εμφάνισαν κατά μέσο όρο πτώση 4% στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και 9% πτώση στα επίπεδα της «κακής» λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης. Ταυτόχρονα, ερευνητές από το Nutrition Today επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι εμφανίζει ορισμένα οφέλη από μόνο του, η προσθήκη γάλακτος βρώμης σε μια δίαιτα που περιέχει ήδη βρώμη δεν φαίνεται να έχει πρόσθετα αποτελέσματα.

Γάλα βρώμης  VS Γάλα αμυγδάλου 

Το γάλα βρώμης και το γάλα αμυγδάλου βρίσκονται στην κορυφή των διαγραμμάτων πωλήσεων στις ΗΠΑ, οπότε το να γνωρίζετε πώς συγκρίνονται τα δύο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε.

Η διαδικασία παραγωγής είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις: τα αμύγδαλα και η βρώμη μουλιάζονται σε νερό, αναμειγνύονται και στραγγίζονται για να αφαιρεθεί ο κύριος όγκος των στερεών συστατικών. Μετά από αυτό το στάδιο, πολλές εταιρείες εμπλουτίζουν τα προϊόντα τους με ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D.

Ωστόσο, εάν σκέφτεστε τη βιωσιμότητα του πλανήτη, η βρώμη και τα αμύγδαλα έχουν διαφορετικά περιβαλλοντικά αποτυπώματα. Η καλλιέργεια και η συγκομιδή αμυγδάλων θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση νερού, όπως περιγράφεται στο περιοδικό Global Food Security.

Από διατροφική άποψη, θα υπάρχει ένας ορισμένος βαθμός διακύμανσης μεταξύ διαφορετικών προϊόντων, ειδικά εάν είναι γλυκαμένα ή αρωματισμένα. Ωστόσο, στις ακατέργαστες μορφές τους τόσο το γάλα βρώμης όσο και το αμύγδαλο δεν περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη ή διαιτητικές ίνες. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ τους είναι η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες. Το γάλα βρώμης είναι πλούσιο σε ενεργειακά πυκνούς υδατάνθρακες με έως και είκοσι γραμμάρια ανά μερίδα, ενώ το γάλα αμυγδάλου μπορεί να έχει μόλις ένα γραμμάριο υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι.

Το γάλα βρώμης παρέχει επίσης έως και τρεις φορές περισσότερη πρωτεΐνη, οπότε αν ψάχνετε για κάτι πιο ουσιαστικό, το γάλα βρώμης μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Αλλά αν η μείωση των θερμίδων είναι η προτεραιότητά σας, προτιμήστε το γάλα αμυγδάλου.

Επιπλέον, διαφέρουν αρκετά σημαντικά ως προς τη γεύση και την υφή τους. Το γάλα βρώμης είναι πολύ πιο παχύρρευστο και πιο κρεμώδες από το γάλα αμυγδάλου. Μπορεί επίσης να είναι πιο γλυκό και να πιο πλούσιο. Το γάλα αμυγδάλου, από την άλλη, είναι πιο νερουλό και έχει πιο έντονη γεύση ξηρών καρπών.

Και οι δύο επιλογές λειτουργούν καλά σε τσάι, καφέ, σέικ πρωτεΐνης και smoothies φρούτων. Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς του σε υδατάνθρακες, το γάλα βρώμης μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση σε προϊόντα ψησίματος και επιδόρπια.

Το γάλα αμυγδάλου είναι απαλλαγμένο από γλουτένη και σόγια, καθιστώντας το μια κατάλληλη επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία στη σόγια. Ωστόσο, τα άτομα με αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς μπορεί να χρειαστεί να μείνουν μακριά από αυτό. Το γάλα βρώμης στην καθαρή του μορφή είναι ασφαλές για κοιλιοκάκη, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης κατά τη διαδικασία παραγωγής, επομένως μπορεί να χρειαστεί να βεβαιωθείτε ότι το γάλα βρώμης της επιλογής σας επισημαίνεται σαφώς ως χωρίς γλουτένη.

Σας κάνει το γάλα βρώμης;

Η έρευνα είναι ξεκάθαρη - η βρώμη είναι εξαιρετικά θρεπτική και ευεργετική για την υγεία μας. Δεν υπάρχουν σχεδόν τόσα στοιχεία σχετικά με το γάλα βρώμης, αλλά είναι πιθανό ότι έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη στερεά βρώμη, αν και δυνητικά λιγότερο έντονες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και σκέψεις σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος βρώμης. Λόγω της περιεκτικότητάς της σε βήτα-γλυκάνη, η βρώμη μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα μια σειρά από γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι. Δεδομένου ότι οι βήτα-γλυκάνες είναι υδατοδιαλυτές, θα υπάρχουν και στο γάλα.

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα γάλατα βρώμης. Η συμπαγής βρώμη είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά η διαδικασία παραγωγής γάλακτος μπορεί να προκαλέσει τη διάσπασή τους σε μικρότερα μόρια. Εάν το γάλα γλυκάνει επιπλέον, αυτό θα αυξήσει περαιτέρω την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη.

Τέλος, αν και όχι πολύ συνηθισμένο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από αλλεργία στη βρώμη. Για αυτά τα άτομα, είναι καλύτερο να αποφεύγουν να πίνουν γάλα βρώμης εντελώς.

Πηγή: Livescience