Εξι κόλπα για να διαπιστώσουμε αν το φαγητό έχει χαλάσει πριν το δοκιμάσουμε

Από τη «δοκιμή μυρωδιάς» στο γάλα μέχρι τη «δοκιμή επίπλευσης» με τα αυγά, αυτά τα κόλπα θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων.
Stefania Pelfini, La Waziya Phot via Getty Images

Πόσο τακτικά ρίχνουμε αχρησιμοποίητο γάλα στον νεροχύτη, πετάμε τα μαραμένα λαχανικά και ξεφορτωνόμαστε τα φρούτα που έχουν μαλακώσει; Η απάντηση είναι μάλλον πολύ συχνά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνθρωποι πετούν 6,6 εκατομμύρια τόνους οικιακών απορριμμάτων τροφίμων ετησίως, σύμφωνα με την περιβαλλοντική φιλανθρωπική οργάνωση WRAP, και σχεδόν τα τρία τέταρτα από αυτά θα μπορούσαν να έχουν καταναλωθεί.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons ανακοίνωσε μια νέα πολιτική για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Από τα τέλη Ιανουαρίου, ο έμπορος λιανικής θα αντικαταστήσει τις ημερομηνίες «χρήσης» με τις ημερομηνίες «καλύτερα (να καταναλωθεί) πριν» στο 90% του γάλακτος δικής του επωνυμίας και θα ενθαρρύνει τους πελάτες να χρησιμοποιήσουν ένα «τεστ μυρωδιάς» για να ελέγξουν την ποιότητα πριν το αγοράσουν.

Το ξινό άρωμα ή η πηγμένη σύσταση είναι σημάδι ότι το γάλα έχει αλλοιωθεί, λένε τα καταστήματα, και ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (FSA) επιβεβαίωσε ότι η ετικέτα «καλύτερα (να καταναλωθεί) πριν» είναι οκ με το γάλα.

Εκτός από το γάλα, όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων – και να εξοικονομήσουμε χρήματα από τον εβδομαδιαίο λογαριασμό αγορών.

Σε γενικές γραμμές, οι ετικέτες «χρήση» χρησιμοποιούνται για λόγους ασφαλείας, ενώ οι ετικέτες «καλύτερα (να καταναλωθεί) πριν» υποδεικνύουν πότε μπορεί να αρχίσει να μειώνεται η ποιότητα ενός τροφίμου.

Η FSA προειδοποιεί να μην καταναλώνουμε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης, καθώς μπορεί να μην είναι ασφαλές να φάμε ή να πιούμε, ακόμα κι αν (το τρόφιμο) έχει αποθηκευτεί σωστά και έχει ωραία εμφάνιση και οσμή.

Ωστόσο, μπορούμε να είμαστε κάπως λιγότερο άκαμπτοι με τις ημερομηνίες «καλύτερα (να καταναλωθεί) πριν» ή με τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά που ίσως δεν φέρουν καθόλου ημερομηνία.

Η ομάδα του FoodCycle είναι επαγγελματίες σε αυτό. Η κοινωφελής οργάνωση χρησιμοποιεί πλεονάζοντα τρόφιμα για να δημιουργήσει γεύματα για όσους κινδυνεύουν από διατροφική φτώχεια ή μοναξιά. Το 2020, εξοικονόμησε 359 τόνους τροφίμων που διαφορετικά μπορεί να είχαν σπαταληθεί. Ποτέ δεν χρησιμοποιούν τρόφιμα μετά τη «χρήση», αλλά χρησιμοποιούν συστατικά που «μπορεί να φαίνονται λιγότερο από τέλεια ή θα μπορούσαν να περάσουν την ημερομηνία ”καλύτερα (να καταναλωθεί) πριν”».

«Οι κύριοι τρόποι για να ελέγξουμε εάν κάτι είναι ακόμα καλό είναι να κάνουμε έναν οπτικό έλεγχο», λέει στην HuffPost UK η περιφερειακή διευθύντρια Αλεξ Χάδερλι. «Προφανώς δεν θέλουμε μούχλα ή σάπισμα και θέλουμε να ελέγξουμε ότι η συσκευασία είναι ακόμα εντάξει».

Παρακάτω, η ίδια έχει προτείνει ορισμένες δοκιμές που μπορούμε να κάνουμε σε καθημερινά τρόφιμα για να δούμε εάν είναι ακόμα καλά για κατανάλωση.

Ψωμί

Το τεστ ζουλήγματος - ας το ζουλήξουμε για να ελέγξουμε αν είναι ακόμα μαλακό, κι ας το ελέγξουμε επίσης για τυχόν σημάδια μούχλας. Αν είναι λίγο μπαγιάτικο, ας το ραντίσουμε με νερό κι ας το βάλουμε στο φούρνο για δύο με τρία λεπτά για να το φρεσκάρουμε.

Φρούτα

Τα περισσότερα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν είναι μαλακά (εφόσον δεν έχουν σημάδια μούχλας σήψης). Μερικοί καλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε μαλακά φρούτα είναι να σιγοβράσουμε, να τα «θρυμματίσουμε», να τα κάνουμε σάλτσα ή κέικ ή να τα ανακατέψουμε στο χυλό μας.

Πατάτες

Εάν οι πατάτες έχουν φύτρες, μπορούμε απλώς να τις αφαιρέσουμε, αλλά μην φάμε ή χρησιμοποιήσουμε πράσινες πατάτες. Αν μας περισσέψουν πατάτες ή (έχουμε) επιπλέον πατάτες, μπορούμε να προετοιμάσουμε ψητές πατάτες. Ας τις βράσουμε από πριν, ας τις αφήσουμε να κρυώσουν και μετά ας τις βάλουμε στην κατάψυξη κι ας τις χρησιμοποιήσουμε για να τις φτιάξουμε ψητές, κατευθείαν από την κατάψυξη.

.
Catherine Falls Commercial via Getty Images
.

Αυγά


Δοκιμή επίπλευσης – ας βάλουμε ένα αυγό σε ένα βαθύ μπολ με νερό, αν επιπλέει δεν είναι καλό να το φάμε, αν βυθιστεί είναι ακόμα αρκετά φρέσκο για να το ψήσουμε. Ας λάβουμε υπόψη ότι η συμβουλή του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων είναι ότι τα αυγά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά την ημερομηνία «καλύτερα (να καταναλωθεί) πριν» εκτός εάν έχουν μαγειρευτεί εντελώς.

Σκόρδο ή τζίντζερ

Μετά από λίγο καιρό μπορεί να αρχίσει να μαλακώνει, γι′ αυτό πριν σπαταληθεί τελείως, ας το ψιλοκόψουμε κι ας το παγώσουμε σε παγοθήκες οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από την κατάψυξη.

Ζυμαρικά και κονσέρβες

Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και τρία χρόνια μετά την ημερομηνία «καλύτερα (να καταναλωθούν) πριν», απλώς ας βεβαιωθούμε ότι η συσκευασία είναι ακόμα άθικτη και ότι τα κουτιά δεν έχουν βαθουλώματα.