Γιόγκα προσώπου: Υπάρχει κι αφαιρεί χρόνια από το πρόσωπο

Οι ειδικοί λένε ότι αν κάνουμε καθημερινά αυτές τις μικρές ασκήσεις, αυτό μπορεί να βελτιώσει την χαλάρωση των μυών του προσώπου – και υπάρχει επιστήμη για να το υποστηρίξει.
|

Υπάρχουν περισσότεροι από δύο δωδεκάδες μεμονωμένοι μύες και στις δύο πλευρές του προσώπου μας, αλλά δεν θα βρούμε εξοπλισμό στο γυμναστήριό σας για να ενισχύσουμε ή να τονώσουμε κανέναν από αυτούς. Εάν ασχολούμαστε με την άσκηση του σώματός μας, γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τους μύες του προσώπου μας;

Πολλοί ειδικοί λένε ότι είναι απολύτως εφικτό (να συμβεί αυτό), αρκεί να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε μια συνεπή πρακτική της γιόγκα προσώπου.

Και ενώ πολλά ακριβά σπα και σαλόνια προσφέρουν υπηρεσίες τύπου «γυμναστικής προσώπου», μπορούμε να κάνουμε γιόγκα προσώπου στο σπίτι, δωρεάν. Να τι λένε οι ειδικοί για αυτό.

Η επιστήμη το υποστηρίζει; 

«Πολλοί άνθρωποι ”αποθηκεύουν” ένταση στο πρόσωπό τους και η γιόγκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτής της έντασης», λέει η φυσιοθεραπεύτρια Σάντρα Γκέιλ Φράινα στη HuffPost. «Οι ασκήσεις γιόγκα με επίκεντρο το πρόσωπο μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε μια πιο ”σμιλεμένη” και πιο λεπτή εμφάνιση, επιτρέποντας στους μύες να χαλαρώσουν και να φαίνονται πιο νεανικοί», λέει.

Υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων τόνωσης του προσώπου, γνωστές και ως γιόγκα προσώπου. Κατά τη διάρκεια μιας πεντάμηνης μελέτης από το Northwestern Medicine (αποδείχτηκε ότι) ένα πρόγραμμα άσκησης προσώπου 30 λεπτών καθημερινά ή εναλλάξ μέρα με μέρα βελτίωσε την εμφάνιση του προσώπου των μεσήλικων γυναικών με αποτέλεσμα μια νεότερη εμφάνιση, με πιο γεμάτα πάνω και κάτω μάγουλα. Οι αξιολογητές παρατήρησαν σχεδόν τριετή μείωση στην ηλικιακή εμφάνιση κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης μελέτης.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ασκήσεις προσώπου μπορεί να βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου και να μειώσουν ορισμένα ορατά σημάδια γήρανσης», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Μουράντ Αλαμ, αντιπρόεδρος και καθηγητής δερματολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και δερματολόγος στο Northwestern Medicine, κατά την διάρκεια της δημοσίευσης της μελέτης. «Οι ασκήσεις διευρύνουν και δυναμώνουν τους μύες του προσώπου, έτσι το πρόσωπο γίνεται πιο σφριγηλό και πιο τονωμένο και διαμορφώνεται σαν ένα νεότερο πρόσωπο».

Οι ισχυρότεροι μύες του προσώπου μπορούν να κάνουν θαύματα για την χαλάρωση και τη γήρανση του λίπους. «Αν οι μύες του προσώπου γίνουν δυνατότεροι, το δέρμα έχει περισσότερη ”γέμιση” από κάτω και όσο πιο σταθεροί είναι οι μύες, τόσο περισσότερο φαίνεται να κάνουν το σχήμα του προσώπου πιο γεμάτο», λέει η συγγραφέας της μελέτης Εμιλι Πουν, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Feinberg όταν η μελέτη είχε δημοσιευθεί. «Αυξάνει τον όγκο του προσώπου και εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λέπτυνσης του λίπους που σχετίζεται με την ηλικία και της χαλάρωσης του δέρματος».

Πώς δουλεύει η γιόγκα προσώπου

Οι ασκήσεις προσώπου που δοκιμάστηκαν στο Northwestern αναπτύχθηκαν και παρασχέθηκαν από τον Γκάρι Σικόρσκι του Happy Face Yoga, ο οποίος είναι συν-συγγραφέας της μελέτης. Ο ίδιος που είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα τόνωσης προσώπου, είπε στη HuffPost: «Αυτές οι ασκήσεις είναι μια φυσική εναλλακτική στην πλαστική χειρουργική. Η ισομετρική εργασία και η αντίσταση είναι ακριβώς όπως η χρήση βαρών για την προπόνηση δύναμης του σώματος.»

Ο Σικόρσκι πρότεινε ότι η γιόγκα προσώπου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και είπε ότι οι βελτιώσεις είναι συχνά ορατές σε δύο έως τρεις εβδομάδες. «Το δέρμα θα γίνει πιο ελαστικό και πιο απαλό στην αφή», αναφέρει Ένα σταθερό πρόγραμμα μπορεί επίσης να «διογκώσει τα μάτια, να ανυψώσει τα μάγουλα, να ανυψώσει τις γωνίες του στόματος και να συσφίξει τη γραμμή του σαγονιού. Και, καθώς οι μύες τονώνονται και ανασηκώνονται, το δέρμα θα σφίγγεται και θα λειαίνεται, βοηθώντας στην εξομάλυνση των λεπτών γραμμών». 

Open Image Modal
Hello Africa via Getty Images
.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν μια σειρά 32 ασκήσεων, η κάθε μια εκ των οποίων κρατά για περίπου ένα λεπτό. Ιδού μερικά σημεία εκκίνησης:

Ανυψωτικό μάγουλων: Ανοίξτε το στόμα σας και σχηματίστε ένα O, ”τοποθετήστε” το πάνω χείλος σας πάνω από τα δόντια σας, χαμογελάστε για να σηκώσετε τους μυς των μάγουλων προς τα πάνω, βάλτε τα δάχτυλά σας ελαφρά στο πάνω μέρος του μάγουλου, αφήστε τους μύες των μάγουλων για να τους χαμηλώσετε και ανασηκώστε . Επαναλάβετε χαμηλώνοντας και ανασηκώνοντας τα μάγουλα.

Χαρούμενα μάγουλα: Χαμογελάστε χωρίς να δείξετε τα δόντια σας, σφίξτε τα χείλη μαζί, χαμογελάστε ”ανεβάζοντας” τους μύες των μάγουλων προς τα επάνω, τοποθετήστε τα δάχτυλά σας στις γωνίες του στόματος και σύρετέ τα μέχρι την κορυφή των μάγουλων. Κρατάμε για 20 δευτερόλεπτα.

Η στάση του λιονταριού: Η δερματολόγος Ζανέτ Γκαφ συνέστησε αυτή τη στάση στη HuffPost. Πρώτα, καθίστε σε μια άνετη θέση. Γείρετε τα χέρια σας προς τα εμπρός, με τα χέρια τεντωμένα στο πάτωμα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και, με μια εκπνοή, ανοίξτε το στόμα σας και κάντε έναν δυνατό ήχο «χααα», σαν βρυχηθμός λιονταριού. Εκπνεύστε εντελώς, στρέφοντας τη γλώσσα σας προς το πηγούνι σας. «Με την πάροδο του χρόνου, θα παρατηρήσετε οφέλη στην αναπνοή, το τσάκρα του λαιμού, το λαιμό, τα μάτια και την απαλότητα του δέρματος», λέει. 

Να είμαστε συνεπείς - Και να το παίρνουμε χαλαρά

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ζοριστούμε για να κάνουμε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν κατά τη διάρκεια συνηθισμένων κλήσεων Zoom (φυσικά με απενεργοποιημένη την κάμερα). Η Ελσα Τζούνγκμαν, η οποία έχει Ph.D. στη φαρμακολογία του δέρματος και ξεκίνησε την καριέρα της στην έρευνα και ανάπτυξη για τη L’Oréal στο Παρίσι, ακολουθεί μια χαλαρή, ολιστική προσέγγιση στην τόνωση του προσώπου.

«Ο νούμερο ένα λόγος για δερματικά προβλήματα είναι τα προβλήματα ψυχικής υγείας», λέει στη HuffPost. «Η έρευνα δείχνει ότι όταν είμαστε υπό στρες, παράγουμε κορτιζόλη, η οποία επηρεάζει το δέρμα. Το να κάνουμε ασκήσεις γιόγκας προσώπου μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ». Αλλά η Τζούνγκμαν βλέπει την πρακτική λιγότερο ως εξαντλητική άσκηση και περισσότερο ως ήπια αυτοφροντίδα. «Είναι περισσότερο μια ευκαιρία να ”επανασυνδεθούμε” με το δέρμα μας και να το βοηθήσουμε να χαλαρώσει. Στη Γαλλία, από όπου κατάγομαι, οι άνθρωποι δεν ζουν τόσο έντονη ζωή. Συνιστούμε μόνο λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα». Η ίδια, στον ιστότοπό της, προσφέρει σύντομα βίντεο με ασκήσεις όπως Ear Pinch, Blowing Raspberries και Eye Victory. Υπάρχει ακόμη και μια τελετή ορού, η οποία αφορά την εφαρμογή προϊόντων με πιο προσεκτικό τρόπο.

Όπως κάθε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται με την υγεία, θα λειτουργήσει μόνο αν συνεχίσουμε. «Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να κάνουμε ασκήσεις προσώπου με συνέπεια — 20 έως 30 λεπτά την ημέρα, έξι έως επτά ημέρες την εβδομάδα», λέει στη HuffPost η δερματολόγος Σίλπι Κχεταρπαλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην κλινική του Κλίβελαντ. «Και χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να αρχίσουμε να παρατηρούμε αποτελέσματα». 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ