ΤΟ BLOG
16/01/2015 17:33 EET | Updated 18/03/2015 07:12 EET

Ευοίωνες οι αγορές για το 2015

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας οικονομολόγος δεν θα μπορούσε να προβλέψει το σημερινό σχεδόν μηδενικό επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια είναι το κλειδί για να καταλάβει κανείς τις προοπτικές των αγορών για το 2015.

ASSOCIATED PRESS

Εάν πριν από δέκα χρόνια ρωτούσες μια ομάδα οικονομολόγων στις Η.Π.Α ποια θα ήταν η πρόβλεψη της για το επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι γύρω στο 4% , η ανεργία στο 5,5% και ο πληθωρισμός στο 1-1,5% , η απάντηση τους θα ήταν τουλάχιστον 3%.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας οικονομολόγος δεν θα μπορούσε να προβλέψει το σημερινό σχεδόν μηδενικό επίπεδο των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Αυτά τα χαμηλά επιτόκια είναι το κλειδί για να καταλάβει κανείς τις προοπτικές των αγορών για το 2015. Η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α (Fed) έχει κρατήσει τα επιτόκια τόσο χαμηλά επειδή φοβάται ότι ένα πρόωρο "σφίξιμο" της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία. Ίσως το 2015 να δούμε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων αλλά εάν δεν παρατηρηθεί κάποια σημαντική άνοδος η Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α θα προχωρήσει με πολύ προσεκτικά βήματα. Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσουν και ίσως και εντείνουν περισσότεροι την χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών.

Όλα αυτά μας εξηγούν γιατί οι επενδυτές ξεκινούν την νέα χρονιά με μια αισιόδοξη διάθεση.

Δημοσκοπήσεις μεταξύ των διαχειριστικών κεφαλαίων δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία περιμένει μια άνοδο των αγορών το 2015.

Στην Ευρώπη και στην Αμερική η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά με την διατήρηση των επιτοκίων επί μακρόν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον σχεδόν ανύπαρκτο πληθωρισμό.

Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας αισιοδοξίας είναι η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας παραγωγής μπορεί να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 0,5% μόνο και μόνο από αυτή την αιτία. Η μείωση της τιμής αυξάνει αυτόματα και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και οδηγεί με αυτόν τον τρόπο σε αύξηση της κατανάλωσης και σε βελτίωση της κλίμακας εμπιστοσύνης.

Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτό το θετικό κλίμα που διαγράφεται στον ορίζοντα; Η εμπειρία δείχνει ότι μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο προφανής κίνδυνος φαίνεται να είναι μια μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, μια κατάρρευση της Ευρωζώνης ή μια σοβαρή κρίση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Μια άλλη σοβαρή αιτία μιας σοβαρής αναταραχής θα ήταν ένα γεωπολιτικό σοκ , μια σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή στην Ουκρανία ή μια απότομη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη με επικράτηση ακραίων κομμάτων στις επικείμενες εκλογές.

Όλα όμως δείχνουν ότι τα χαμηλά επιτόκια , η ποσοτική χαλάρωση και ο χαμηλός πληθωρισμός θα είναι για άλλη μια χρόνια η κινητήριος δύναμη που θα οδηγήσει τις αγορές προς τα πάνω.

Sponsored Post