Λέμε όχι στο κρέμασμα φαγητού στα σκουπίδια

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αγαθή πρόθεση της πρωτοβουλίας αυτής, θέτουμε το ερώτημα γιατί να κρεμάμε φαγητό στα σκουπίδια και ένας άνθρωπος που πεινάει να αναζητήσει εκεί την τροφή του αντί να δωρίσουμε το φαγητό που μάς περισσεύει στα συσσίτια που υπάρχουν σε κάθε δήμο της Ελλάδας.
SOOC

Με αφορμή ένα post που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες στο facebook που μάς παροτρύνει αν θέλουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που δεν έχουν φαγητό να κρεμάμε μερίδες που μάς περισσεύουν σε σακούλες πάνω σε κάδους σκουπιδιών, με την ένδειξη «καθαρό φαγητό», το ΜΠΟΡΟΥΜΕ παρεμβαίνει παίρνοντας σαφή θέση εναντίον αυτής της πρακτικής. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε την αγαθή πρόθεση της πρωτοβουλίας αυτής, θέτουμε το ερώτημα γιατί να κρεμάμε φαγητό στα σκουπίδια και ένας άνθρωπος που πεινάει να αναζητήσει εκεί την τροφή του αντί να δωρίσουμε το φαγητό που μάς περισσεύει στα συσσίτια που υπάρχουν σε κάθε δήμο της Ελλάδας.

Πολλοί σχολιάζουν στο facebook ότι δεν είναι μεμπτό αφού οι άνθρωποι που πεινάνε δεν ξέρουν που θα βρουν φαγητό να βρουν μία καθαρή σακούλα κρεμασμένη πάνω σε έναν κάδο σκουπιδιών. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνά. Η ομάδα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει εντοπίσει πολλάκις ψωμί, μερίδες φαγητού, γλυκά και άλλα είδη κρεμασμένα σε περίοπτη θέση πάνω σε κάδους σκουπιδιών και κάδους ανακύκλωσης.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ακολουθώντας αυτήν την πρακτική, ουσιαστικά ενθαρρύνουμε ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία τους αφού το φαγητό μπορεί να αλλοιωθεί ή να μολυνθεί. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να πείτε, μα δεν ξέρουμε που να προσφέρουμε φαγητό. Και έχετε δίκιο. Όπως μας είπαν κάτοικοι των Εξαρχείων και του Μοσχάτου μεταξύ άλλων, συχνά μάς περισσεύει φαγητό και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε.

Ακριβώς για αυτόν λόγο υπάρχει το ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Μέσα από μία εκτεταμένη βάση δεδομένων που συνεχώς επικαιροποιείται με τα συσσίτια, τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που προσφέρουν φαγητό, τα κέντρα ημέρας που φροντίζουν αστέγους αλλά και τις οργανώσεις που κάνουν το λεγόμενο streetwork όπως «Ο Πλησίον», το ΜΠΟΡΟΥΜΕ μπορεί όχι μόνο να σας πληροφορήσει για τα σημεία που υπάρχουν κοντά σας αλλά και να κανονίσει ώστε ο πιο κοντινός φορέας που φροντίζει ανθρώπους που έχουν ανάγκη να έρθει να παραλάβει το φαγητό από το σπίτι ή στο γραφείο σας.

Όσοι δεν έχετε πάει ποτέ σε ένα συσσίτιο, ίσως δεν γνωρίζετε την απίστευτη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εθελοντές που μαγειρεύουυν και σερβίρουν το φαγητό. Η κυρία Γεωργία στο συσσίτιο της Αγίας Ζώνης, σε μία μικροσκοπική κουζίνα, μαγειρεύει πάνω από 120 μερίδες καθημερινά και υποδέχεται τους ανθρώπους με ένα πλατύ χαμόγελο. Στη Γαλήνη στον Κεραμεικό, οι εθελοντές στρώνουν ένα προσεγμένο τραπέζι ώστε οι άνθρωποι που θα έρθουν καθημερινά να καθίσουν να φάνε σε ένα καθαρό και φροντισμένο τραπέζι και να συνομιλήσουν με τον διπλανό τους.

Μακάρι να μην υπήρχε διατροφική ανασφάλεια και τα συσσίτια να μην χρειάζονταν. Όσο όμως το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού ζει στo όριo της φτώχειας, θα υπάρχει ανάγκη για σημεία που προσφέρουν φαγητό. Και αυτό που καλούμαστε όλοι μας να κάνουμε είναι να τα στηρίξουμε. Οι φορείς και τα συσσίτια κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε με αξιοπρέπεια να προσφέρουν γεύματα στους ανθρώπους που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Καθημερινά δεχόμαστε συγκινητικά μηνύματα που μαρτυρούν την ευγνωμοσύνη των παραληπτών. Με ένα τηλεφώνημα στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ μπορείτε κι εσείς να προσφέρετε φαγητό όπου κι αν βρίσκεστε και να νοιώσετε τη μοναδική χαρά της προσφοράς που νοιώθουμε καθημερινά στο ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Δημοφιλή