«Θυσία»: Κριτική του βιβλίου της Άννας Γαλανού

Η «Θυσία» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει τις καρδιές. Η γραφή της Γαλανού είναι άμεση και κατορθώνει να δώσει πνοή στις λέξεις, ζωντανεύοντας εικόνες από αλλοτινούς καιρούς. Εικόνες ξέχειλες από ευγενείς, δούλους, πασάδες, δούκες, σωματέμπορους, πειρατές, αλογάρηδες. Εικόνες που αναπαριστούν με μοναδικές λεπτομέρειες την τοιχογραφία μιας εικοσαετούς περιόδου, όπου τα πάθη, οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες και οι έρωτες μεσουρανούσαν και στηλίτευαν τις ζωές των ανθρώπων.
archive

Ιστορικό μυθιστόρημα. Ένα απαιτητικό λογοτεχνικό είδος. Μια συγγραφική πρόκληση για κάθε δημιουργό. Μια συναρπαστική μάχη μυθοπλασίας και ιστορικών γεγονότων, η οποία οφείλει να διατηρήσει την έντασή της μέχρι το τέλος και να στέψει απόλυτο και μοναδικό νικητή τον αναγνώστη. Η συγγραφέας Άννα Γαλανού πήρε την απόφαση να διαβεί τους δρόμους της καταιγίδας, να αφοσιωθεί με πάθος στην μελέτη μιας ολόκληρης περιόδου, να συνδεθεί βαθιά με τους τόπους και τους ήρωές της, να αναβιώσει ήθη, έθιμα, παραδόσεις και να μας συστήσει την περιπετειώδη πορεία της Ρούσσας.

Χάνδακας, 1551. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται και η ομορφιά του τοπίου κόβει την ανάσα. Την απέραντη γαλήνη διακόπτουν βίαια οι απρόσμενες εξελίξεις. Η Ρούσσα, μια πανέμορφη αρχοντοπούλα, εκτοπίζεται από τους Ενετούς, όταν ο πατέρας της Μανουήλ επαναστατεί και η μητέρα της Φαίδρα αρνείται να τον εγκαταλείψει και να χωρίσει τις φεγγαρόπετρες. Οι συμβουλές της μοναχής Θεονύμφης θα την βοηθήσουν να επιβιώσει όταν η γαλέρα που την οδηγεί στην εξορία πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων, μα και όταν φτάνει η ώρα της διαλογής στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Η μοίρα την οδηγεί δούλα στην Ανδριανούπολη, και εκεί ο Σεκίρ τη σώζει από βέβαιο θάνατο. Ο έρωτας θα ρίξει τα βέλη του και η φλόγα του θα προσπαθήσει να καταστρέψει μίση, προκαταλήψεις, προδοσίες, ζηλοφθονίες.

Η εσωτερική δύναμη των περιγραφών επιτυγχάνει να μεταδώσει ατόφιο τον παλμό της εποχής

Η «Θυσία» είναι ένα βιβλίο που αγγίζει τις καρδιές. Η γραφή της κας Γαλανού είναι άμεση και κατορθώνει να δώσει πνοή στις λέξεις, ζωντανεύοντας εικόνες από αλλοτινούς καιρούς. Εικόνες ξέχειλες από ευγενείς, δούλους, πασάδες, δούκες, σωματέμπορους, πειρατές, αλογάρηδες. Εικόνες που αναπαριστούν με μοναδικές λεπτομέρειες την τοιχογραφία μιας εικοσαετούς περιόδου, όπου τα πάθη, οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες και οι έρωτες μεσουρανούσαν και στηλίτευαν τις ζωές των ανθρώπων. Η εσωτερική δύναμη των περιγραφών επιτυγχάνει να μεταδώσει ατόφιο τον παλμό της εποχής. Η συναρπαστική ιστορία της Ρούσσας προβάλλει με γλαφυρότητα τις κοινωνικές ανισότητες. την ανέχεια του λαού, την πυγμή της εξουσίας, το μένος των πειρατών, την πίστη στις αξίες με όποιο κόστος, μα και τον απόλυτο εξευτελισμό της γυναικείας ύπαρξης.

Η πρωταγωνίστρια σε αφοπλίζει από την πρώτη στιγμή και σε κάνει κοινωνό στις φοβίες της, στις σκέψεις της, στα αισθήματά της. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση αποφορτίζει τις έντονα συναισθηματικά στιγμές και προσπαθεί να διατηρήσει την, εν γένει δύσκολη αλλά απαραίτητη, ισορροπία ανάμεσα στον μύθο και τα πραγματικά γεγονότα από το 1550 εως το 1570. Οι δευτεραγωνιστές που πλαισιώνουν τη Ρούσσα, στο ανηφορικό μονοπάτι που όρισε το πεπρωμένο της, κυριολεκτικά απογειώνουν την αγωνία και παρασύρουν τις εξελίξεις σε έναν ξέφρενο χορό.

Ένα σαγηνευτικό εξώφυλλο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, μια αλλιώτικη ηρωίδα και μια περίτεχνη κορύφωση, έθεσαν τις βάσεις ώστε να περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια της τριλογίας.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή