ΤΟ BLOG
04/05/2017 09:12 EEST | Updated 04/05/2017 09:12 EEST

«Αϊλίν»: Κριτική του βιβλίου της Οτέσα Μόσφεγκ

Κοφτές φράσεις. Σκληρές εικόνες. Διάλογοι που αιφνιδιάζουν. Μια αδιόρατη γραμμή ανάμεσα στην διαλυμένη λογική και την αρρωστημένη παράνοια του μυαλού. Υπάρχει μια υπερβολή καταστάσεων που φλερτάρει με την τρέλα μα δεν σου επιτρέπει να την αμφισβητήσεις. Όλα είναι δυνατά στον κόσμο της Αϊλίν, αρκεί να αποφασίσεις να τον γνωρίσεις.

archive

«Αϊλίν». Μια ηρωίδα ανατρεπτική που μαστιγώνει ανελέητα τον εαυτό της και προκαλεί. Προκαλεί τη συγγραφέα να την εξωραΐσει. Να προσδώσει μια ελκυστική εικόνα στην ωμή κατάθεση ψυχής της και να ισορροπήσει όσο μπορεί την παράνοια της. Μα η Οτέσα Μόσφεγκ γοητεύεται από την ψυχεδελική προσωπικότητά της και επιλέγει να αφεθεί στο απόλυτο ξεγύμνωμα της ψυχής της. Και δικαιώνεται.

Η Αϊλίν Ντάνλοπ ανασκαλεύει τις στάχτες της ζωής της και επιλέγει να μοιραστεί με τον αναγνώστη τις αναμνήσεις από τα τελευταία της Χριστούγεννα στη γενέτειρά της. Περιγράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια τα γεγονότα που την οδήγησαν να εγκαταλείψει χωρίς ενδοιασμούς για πάντα την οικογενειακή εστία, μόλις σε ηλικία είκοσι τεσσάρων χρονών. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις σκέψεις της, τις συνθήκες διαβίωσής της, το ζοφερό περιβάλλον εργασίας της, τις διαταραγμένες σχέσεις με τον πατέρα της. Βρώμικη, διαλυμένη, αδιάφορη ψάχνει να βρει τη δική της σανίδα σωτηρίας. Και όταν η Ρεμπέκα εμφανίζεται, ξέρει μέσα της πως έφτασε η μεγάλη στιγμή. Μόνο που τότε η συγγραφέας αποφασίζει να βάλει τη δική της πινελιά και να απογειώσει την ιστορία.

Κοφτές φράσεις. Σκληρές εικόνες. Διάλογοι που αιφνιδιάζουν.

Από την πρώτη στιγμή νιώθεις πως αυτή η ηρωίδα δεν μοιάζει με καμία άλλη. Σε προκαλεί, σε διχάζει. Σε κρατά σε απόσταση και την ίδια στιγμή σε τραβάει μαζί της στο βυθό. Κρατά σφιχτά τα ηνία της ιστορίας και δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο χαρακτήρα να στηλιτεύσει τον μονόλογό της. Είναι ένα πληγωμένο παιδί που κρύβει επιδέξια πίσω από το ανέκφραστο πρόσωπό της την ανάγκη της να αγαπηθεί, να νιώσει μια ζεστή αγκαλιά. Πλήρωσε με τις σπουδές της την αρρώστια της μητέρας της και μετά τον θάνατό της εγκλωβίστηκε με τον αλκοολικό πατέρα της σ' ένα κλουβί. Και από εκείνη τη στιγμή τιμωρεί τον εαυτό της χωρίς οίκτο.

Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποδεσμευτεί από την όποια ομορφιά της προσδίδουν τα εξωτερικά της χαρακτηριστικά. Ξεφεύγει από κάθε λογική. Χρησιμοποιεί καθαρτικό για να αισθανθεί μια αίσθηση λύτρωσης και να ξεφύγει από την καταπιεστική μορφή του πατέρα της. Επιμένει να διακηρύττει την ασχήμια της, το πόσο βρώμικη είναι από επιλογή, την αδιαφορία της για τους ανθρώπους, την απέχθειά της για τις σεξουαλικές ορμές.

Η καθημερινότητά της είναι ένα δριμύ κατηγορώ, ένα φλερτ με τη δολοφονία του πατέρα της, ένα δυναμικό μαρκάρισμα του άντρα που της αρέσει, μια λαχτάρα να ανακαλύψει ένα σημάδι που να φανερώνει την αγάπη της μητέρα της για εκείνη. Η εμφάνιση της Ρεμπέκα θα προκαλέσει μια αλλόκοτη αφύπνιση αισθήσεων και συναισθημάτων που θα οδηγήσουν σε μια απροσδόκητη εξέλιξη. Μια εξέλιξη που κλείνει το μάτι στη ζωή.

Κοφτές φράσεις. Σκληρές εικόνες. Διάλογοι που αιφνιδιάζουν. Μια αδιόρατη γραμμή ανάμεσα στην διαλυμένη λογική και την αρρωστημένη παράνοια του μυαλού. Υπάρχει μια υπερβολή καταστάσεων που φλερτάρει με την τρέλα μα δεν σου επιτρέπει να την αμφισβητήσεις. Όλα είναι δυνατά στον κόσμο της Αϊλίν, αρκεί να αποφασίσεις να τον γνωρίσεις. Συγχαρητήρια στην άρτια μετάφραση της κ. Αργυρώς Μαντόγλου. Εξαιρετικό το εξώφυλλο του βιβλίου που δένει μοναδικά με την ηρωίδα του: μια γυναίκα που επιζητεί να περνάει απαρατήρητη, φορώντας τη νεκρική της μάσκα, χωρίς πρόσωπο μα και χωρίς προσωπείο.

Ένα εθιστικό παιχνίδισμα λέξεων και στιγμών.

pho


Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Sponsored Post