«Υπόθεση Λέβενγουορθ»: Το βιβλίο της «μητέρας του αμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος» που πρέπει να διαβάσετε

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1878, και καθώς είμαι εθισμένη στα σύγχρονα και καταιγιστικά αστυνομικά μυθιστορήματα, φοβήθηκα πως σύντομα θα μου φαινόταν κουραστικό και αναμενόμενο ως προς την έκβαση των γεγονότων του. Διαψεύστηκα κατηγορηματικά. Η Anna Katharine Green έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακά σφικτή πλοκή, η οποία δεν αφήνει κανένα παραθυράκι στον αναγνώστη να φανταστεί τη συνέχεια των εξελίξεων.
Wikipedia

Η συγγραφέας Anna Katherine Green θεωρείται η "μητέρα του αμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος" και το πρώτο της βιβλίο με τίτλο "Υπόθεση Λέβενγουορθ" αναδείχθηκε σε μια από τις μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες του 19ου αιώνα, μια και πούλησε περισσότερα από 750.000 αντίτυπα σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων. Το Πανεπιστήμιο Yale περιέλαβε αυτό το μυθιστόρημα στη διδακτέα ύλη της Νομικής Σχολής του, ως υπόδειγμα των κινδύνων που προκαλούνται από τη χρήση των περιστασιακών αποδεικτικών στοιχείων. Οι ενδιαφέρουσες αυτές πληροφορίες για τη συγγραφέα και την αξία του έργου της (και πολλές ακόμα), περιλαμβάνονται στην εισαγωγή της νέας έκδοσης του βιβλίου από τις εκδόσεις Gutenberg και αξίζουν συγχαρητήρια στον κο Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο για την αναλυτική παρουσιασή του, αλλά και τη μετάφρασή του.

Το μυστήριο αρχίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Ο δικηγόρος Έβερετ Ρέιμοντ δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του γραμματέα του κυρίου Λέβενγουορθ, ο οποίος τον πληροφορεί ότι ο κύριος του δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο Έβερετ σπεύδει να συμπαρασταθεί στις δύο ανηψιές του θύματος και συμμετέχει στις ανακρίσεις των μαρτύρων. Η διαθήκη αλλά και τα στοιχεία που συλλέγονται καταδεικνύουν μια πιθανή ένοχο, όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ο δρόμος της εξιχνίασης θα είναι μακρύς και με πολλές ανατροπές.

Ένα κουβάρι αταίριαστων γεγονότων και ένα κράμα αμφιλεγόμενων χαρακτήρων, κατορθώνουν να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1878, και καθώς είμαι εθισμένη στα σύγχρονα και καταιγιστικά αστυνομικά μυθιστορήματα, φοβήθηκα πως σύντομα θα μου φαινόταν κουραστικό και αναμενόμενο ως προς την έκβαση των γεγονότων του. Διαψεύστηκα κατηγορηματικά. Η Anna Katharine Green έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακά σφικτή πλοκή, η οποία δεν αφήνει κανένα παραθυράκι στον αναγνώστη να φανταστεί τη συνέχεια των εξελίξεων. Άλλοτε με αργό ρυθμό και πλούσιες περιγραφές, και άλλοτε με γρήγορες εναλλαγές προσώπων και έξυπνους διαλόγους, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Εβερετ κατορθώνει να διατηρήσει την ένταση και την αγωνία στο ζενίθ. Είναι αριστουργηματική η σύλληψη της ιδέας του υπόπτου στον οποίον καταλήγουν όλες οι ενδείξεις, και με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η σπουδαιότητα των αποδείξεων και η καταστροφική επίδραση των βιαστικών και ανυπόστατων συμπερασμάτων στην διαλεύκανση μιας αστυνομικής υπόθεσης.

Οι χαρακτήρες δένουν απόλυτα μεταξύ τους, δημιουργώντας διαρκώς αμφιβολίες στους ερευνητές και φέρνοντας εμπόδια στο έργο τους. Ο καθένας έχει τα δικά του μυστικά που αρνείται να αποκαλύψει και ταυτόχρονα οι εικασίες τους δεν είναι ξεκάθαρο αν στηρίζονται σε προσωπικό όφελος ή έχουν αγνά κίνητρα. Τα στοιχεία που έρχονται σιγά σιγά στο φως, ανατρέπουν τελείως τις αρχικές εκτιμήσεις, μα και πάλι η ιδιοσυγκρασία των ηρώων καταρρίπτει τις πιθανές θεωρίες. Ένα κουβάρι αταίριαστων γεγονότων και ένα κράμα αμφιλεγόμενων χαρακτήρων, κατορθώνουν να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα.

Η "Υπόθεση Λέβενγουορθ" είναι ένα ευφυές αστυνομικό μυθιστόρημα που έχει αποδείξει την αξία του στο πέρασμα των χρόνων, και εξακολουθεί να γοητεύει.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή