ΤΟ BLOG
06/04/2016 07:14 EEST | Updated 07/04/2017 08:12 EEST

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αναδιανομή των ρόλων στην περιοχή του Καυκάσου

Είναι φανερό ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία φέρνει στην επιφάνεια, οχι μόνο μια σταθερή παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά των Αζέρων αλλα κυρίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δημιουργία των συνθηκών εκείνων όπου σημαντικές περιφερειακές και μη δυνάμεις όπως, η Τουρκία, η Ρωσία αλλά ακόμη και το Ιράν να επαναδιαπραγματευτούν τον ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Brendan Hoffman via Getty Images

Η παγκόσμια πολιτική και γεωπολιτική σκηνή δημιουργεί περισσότερες κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει η ίδια, αλλά και οι βασικές πολιτικές παίχτες.

Είναι φανερό ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία φέρνει στην επιφάνεια, όχι μόνο μια σταθερή παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά των Αζέρων, αλλά κυρίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων όπου σημαντικές περιφερειακές και μη δυνάμεις όπως, η Τουρκία, η Ρωσία αλλά ακόμη και το Ιράν, μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν τον ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Η Τουρκία πέρα από τις παραδοσιακές στενές σχέσεις που έχει με το καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν και τις ιστορικά κακές σχέσεις με την Αρμενία που ξεκινούν και τελειώνουν με την προκλητική στάση της γειτονικής μας χώρας στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, που την καθιστούν άμεσα ενδιαφερόμενη, έχει να αντιμετωπίσει και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή και την Αρμενία, που αποτελεί στενό οικονομικό και πολιτικό σύμμαχο τα τελευταία χρόνια. Ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι φανερή η προσπάθεια της Ρωσίας να επανακτήσει την επιρροή που απολάμβανε στην περιοχή του Καυκάσου, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας. Κάνεις δε γνωρίζει αν η Τουρκία έχει το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο να συμμετάσχει σε άλλη μια κρίση.

Ένας άλλος παίχτης νέος αλλά όχι ασήμαντος ειναι το Ιράν που αρχίζει και διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Η προσπάθεια του να αποκτήσει ερείσματα στην περιοχή μέσω ενεργειακών συμφωνιών μπορεί να ειναι στα σπάργανα, αλλα είναι δεδομένο οτι θα δημιουργήσει ανατροπές και ανασφάλειες στους μέχρι σήμερα παίχτες.

Για αυτούς τους λόγους η σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ίσως εξελιχθεί σε σύγκρουση δια αντιπροσώπων άλλων μεγαλύτερων δυνάμεων.