ΤΟ BLOG
23/02/2016 06:23 EET | Updated 23/02/2017 07:12 EET

Oscars 2016: Η χρονιά που η κούρσα έχει τρία ισοδύναμα φαβορί

Λίγες μόλις μέρες πριν την 88η απονομή των βραβείων Oscar, η μάχη για το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας του 2015 όπως όλα δείχνουν έχει (ακόμα) τρείς δυνατούς διεκδικητές.

CinemaNewsgr

Λίγες μόλις μέρες πριν την 88η απονομή των βραβείων Oscar, η μάχη για το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας του 2015 όπως όλα δείχνουν έχει (ακόμα) τρείς δυνατούς διεκδικητές. Και η αδυναμία μας να διακρίνουμε ένα καθαρό φαβορί, δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι τα βραβεία των τριών σημαντικότερων Ενώσεων (Παραγωγών, Σκηνοθετών, Ηθοποιών) μοιράστηκαν επίσης στα τρία ως εξής.

Ένωση Παραγωγών

Τα 7.000 μέλη της Ένωσης ( Producers Guild) έδωσαν φέτος το βραβείο τους στο «The Big Short». Στη θεωρία πρόκειται για την Ένωση που τα μέλη της έχουν τη μεγαλύτερη συνάφεια (καθώς τυπικά το Oscar Καλύτερης Ταινίας αφορά την παραγωγή). Ο σημαντικότερος όμως λόγος που το βραβείο της Ένωσης Παραγωγών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί είναι η μόνη ψηφοφορία που χρησιμοποιεί τη διαδικασία του λεγόμενου preferential ballot (και όχι απλή πλειοψηφία) όπως ακριβώς και η Ακαδημία. Και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία.

Ένωση Ηθοποιών

Από τα βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών Οσκαρική βαρύτητα έχει κάθε χρόνο αυτό για την Καλύτερη Συνολική Διανομή (ensemble cast). Φέτος τα 150.000 μέλη της Ένωσης (Screen Actors Guild + AFTRA) έδωσαν το βραβείο στο «Spotlight», προσφέροντας στην ταινία του Tom McCarthy μια Οσκαρική ώθηση. Και παρότι αυτό δεν σημαίνει σίγουρη νίκη στα Oscar, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος. Εδώ και 20 χρόνια (από το «Braveheart» και μετά) όλες οι ταινίες που κέρδισαν το Oscar Καλύτερης Ταινίας ήταν (τουλάχιστον) υποψήφιες στα SAG για Καλύτερη Συνολική Διανομή. Και φέτος μόνο το «The Big Short» και το «Spotlight» είναι υποψήφιοι στην κατηγορία αυτή. Θα είναι όμως το «The Revenant» ένα νέο «Braveheart»;

Ένωση Σκηνοθετών

Τα 16.000 μέλη της Ένωσης (Directors Guild) έδωσαν το βραβείο τους φέτος στο «The Revenant» και τον Alejandro G. Inarritu. Αυτή η νίκη τον κάνει σίγουρα το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το Oscar σκηνοθεσίας και φέρνει το «The Revenant» στην πρώτη γραμμή της κούρσας. Και μπορεί στα χρονικά του θεσμού να υπάρχουν 2 ακόμα φορές που κάποιος κέρδισε συνεχόμενες χρονιές το Oscar σκηνοθεσίας, εάν όμως το «The Revenant» κερδίσει το Oscar Καλύτερης Ταινίας θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ίδια "ομάδα" δημιουργών φεύγει νικήτρια δύο συνεχόμενες χρονιές.

του Θανάση Γεντίμη

Διαβάστε περισσότερα για τα Oscars 2016 στο www.cinemanews.gr

Ακολουθήστε το CinemaNews.gr στο facebook