Σε εορταστικό κλίμα, που πλαισιώθηκε με τραγούδια και χορούς από τη μουσική της ομάδας «Encardia», αποδόθηκε στο κοινό από το υπουργείο Πολιτισμού, την Κυριακή 1η Ιουνίου, το Νέο Πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, το οποίο δημιούργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Παράλληλα, αποδόθηκαν ο διαμορφωμένος χώρος στο πλάτωμα νοτίως του βράχου του Αρείου Πάγου, όπως και η πευκόφυτη κλιτύς στα βορειοδυτικά του πλατώματος, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά.

Advertisement
Advertisement

Για πρώτη φορά ανοίγει επίσης το μεγάλο τμήμα της διαδρομής στη Βόρεια Κλιτύ, η οποία οδηγεί σε σημαντικά μνημεία, όπως η Κλεψύδρα, τα ιερά σπήλαια, η απόληξη της Παναθηναϊκής Οδού και το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα.

Το διαμορφωμένο πλάτωμα στα νότια του βράχου του Άρειου Πάγου υπουργείο Πολιτισμού
Το πλάτωμα και η Δυτική Κλιτύς. υπουργείο Πολιτισμού

«Το υπουργείο Πολιτισμού και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων αποδίδουμε στο κοινό και τους επισκέπτες της Ακρόπολης ένα νέο πωλητήριο, το οποίο πληροί τα κατασκευαστικά και αισθητικά κριτήρια για τον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Ακρόπολης, προκειμένου να ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στην αυξημένη ζήτηση για αναμνηστικά και δώρα από τους επισκέπτες. Τα νέα πωλητήρια, τα καταστήματα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, που είναι σε στάδιο κατασκευής από τον ΟΔΑΠ και σταδιακά θα αποδίδονται, δεν αφορούν μόνον στην αύξηση των εσόδων του Οργανισμού. Το αναμνηστικό, το δώρο, που θα πάρει μαζί του ο κάθε επισκέπτης, ιδιαίτερα αυτοί από το εξωτερικό, είτε πρόκειται ακριβή αντίγραφα είτε για εμπνευσμένα και πιο ευπώλητα αντικείμενα από τα ευρήματα της Ακρόπολης, λειτουργούν ως πρέσβεις του πολιτισμού της πατρίδας μας,  και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Νέο Πωλητήριο της Ακρόπολης – Άποψη από το εσωτερικό. Eurokinissi

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που έχει στην αρμοδιότητά της και την διαχείριση της Ακροπόλεως, διαμόρφωσε το πλάτωμα μπροστά από το πωλητήριο και στα νότια του Αρείου Πάγου, ώστε η όλη εικόνα να είναι συμβατή με τις διαδρομές, που έχουν δημιουργηθεί στην Ακρόπολη. Επίσης, χάρη στη φροντίδα της Εφορείας μπορεί ο επισκέπτης να  απολαύσει μία διαδρομή στα βορειοδυτικά του Αρείου Πάγου προς την οδό Αποστόλου Παύλου. Παρά το γεγονός ότι ο χώρος δεν έχει ειδικές διαδρομές, έχει καθαριστεί και διευθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί ασφαλώς να κάνει μία βόλτα σε αυτόν τον πευκόφυτο και ελαιόφυτο χώρο. Επίσης, αποδίδεται στους επισκέπτες μια πολύ ωραία διαδρομή, που για πολλά χρόνια παρέμεινε κλειστή, στη Βόρεια Κλιτύ, στα ριζά του Βράχου της Ακρόπολης, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν μνημεία όπως η Κλεψύδρα, τα Ιερά Σπήλαια, το Ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα. Πιστεύω, ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουμε αποδώσει ανακαινισμένο και με καινούριες εκθέσεις, το Παλαιό Μουσείο επί του Βράχου. Πρόκειται για ένα νέο μουσειακό χώρο, το οποίο θα φιλοξενεί περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις, ψηφιακά προγράμματα προηγμένης τεχνολογίας και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, εμπνευσμένες από το πολιτιστικό μας απόθεμα. Παράλληλα, διαμορφώνεται ο χώρος, πέριξ του Μουσείου, ο οποίος δεν ήταν ποτέ προσιτός στους επισκέπτες. Αποδίδεται το Σεβαστείο, ένα μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχους και αρκετά άλλα σημεία που επιτρέπουν την αύξηση του αρχαιολογικού χρόνου και την επιμήκυνση της παραμονής των επισκεπτών επί του Βράχου».

Το νέο Πωλητήριο, κατασκευάστηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, πληροί αυστηρούς κατασκευαστικούς κανόνες για τη διατήρηση της αρμονίας με τον περιβάλλοντα χώρο και ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση από τους επισκέπτες του Ιερού Βράχου.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Έλενα Κουντούρη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «Όλο αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, ο οποίος θα εξελιχθεί σταδιακά. Στοχεύουμε στην ένωση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, χωρίς κανείς να χρειάζεται να κάνει τον γύρο δια της Αστεροσκοπείου, αλλά να μπορεί να εισέρχεται στην Ακρόπολη με μια από τις εισόδους εδώ στη βόρεια κλιτύ και να μπορεί να ξαναμπαίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς».

Η γιορτή πλαισιώθηκε με τη μουσική ομάδα «Encardia», που παρουσίασε μπροστά από το νέο πωλητήριο τραγούδια και χορούς από τις ελληνόφωνες περιοχές του Ιταλικού Νότου, καθώς κι έναν μουσικό περίπατο μέχρι το ιερό της Αφροδίτης και του Έρωτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ