Μετά από έξι χρόνια εργασιών αποκατάστασης που ακολούθησαν ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2019 στην Παναγία των Παρισίων, το πρώτο από τα 16 αγάλματα που κοσμούσαν το βέλος του καθεδρικού ναού, επέστρεψε στη θέση του τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, υποδηλώνοντας την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος του οποίου άγγιξε τα 900 εκατομμύρια ευρώ

Αν και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό ήδη από τον Δεκέμβριο του 2024 με μία λαμπρή τελετή στην οποία παρευρέθηκαν προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, αρκετά από τα στοιχεία που συνέθεταν την παλιά του αίγλη δεν είχαν αποκατασταθεί ακόμη. 

Advertisement
Advertisement
Πλήθος κόσμου έξω από την Παναγία των Παρίσων για τον εορτασμό της ημέρας των Χριστουγέννων πρώτη φορά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, Παρίσι, Δεκέμβριος 2024.  (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images) NurPhoto via Getty Images

Ένα από αυτά ήταν και η επαναφορά των αγαλμάτων στο ναό τα οποία -για καλή τους τύχη-, είχαν απομακρυνθεί λίγες μέρες πριν τη μεγάλη πυρκαγιά, με σκοπό τη συντήρηση τους σε ειδικό χώρο. Αν η φωτιά είχε ξεσπάσει νωρίτερα, είναι πολύ πιθανό να μην μπορούσαν να διασώσουν ούτε ένα από αυτά. Για παράδειγμα, ο Ιερός Αγκάθινος Στέφανος και ο χιτώνας του Αγίου Λουδοβίκου, γλίτωσαν από τις φλόγες με μεγάλη δυσκολία. 

Από την άλλη, τα 16 αγάλματα φυλάσσονταν σε μια αποθήκη στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο χαλκός παρουσίαζε έντονα ίχνη οξείδωσης, ενώ είχε καλυφθεί και από πατίνα, αποτέλεσμα της έκθεσης τους στις καιρικές συνθήκες για περισσότερο από ενάμιση αιώνα. Το άγαλμα του Αγίου Μάρκου έφερε ορατά σημάδια από σφαίρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, οι συντηρητές έχουν επαναφέρει την αρχική, βαθιά καφέ απόχρωση του χαλκού, προσθέτοντας προστατευτική επίστρωση για την καλύτερη διατήρησή του.

Η τοποθέτηση των αγαλμάτων έγινε το 1861, ενώ φιλοτεχνήθηκαν από τον Γάλλο γλύπτη και χρυσοχόο Αντόλφ Βικτόρ Ζοφρουά-Ντεσόμ.

Η σύνθεση αποτελείται από δώδεκα αποστόλους και τέσσερα ζώα, κάθε ένα εκ των οποίων αντιπροσωπεύει έναν από τους τέσσερις Ευαγγελιστές: έναν άγγελο για τον Άγιο Ματθαίο, ένα λιοντάρι για τον Άγιο Μάρκο, έναν ταύρο για τον Άγιο Λουκά και έναν αετό για τον Άγιο Ιωάννη.

Τα αγάλματα έχουν ύψος περίπου 3,5 μέτρα και βάρος 500 κιλά το καθένα και ήταν τοποθετημένα σε ομάδες των τεσσάρων, κυκλικά γύρω από την κορυφή του βέλους της Παναγίας των Παρισίων.

Advertisement

Το πρώτο άγαλμα που επανατοποθετήθηκε είχε συμβολικό χαρακτήρα: επρόκειτο για τον Άγιο Θωμά, προστάτη των αρχιτεκτόνων, του οποίου το πρόσωπο λέγεται πως φιλοτεχνήθηκε με πρότυπο τον Εζέν Βιολέ-λε-Ντικ, τον αρχιτέκτονα της γοτθικής αναβίωσης. Ήταν ο άνθρωπος που, στα μέσα του 19ου αιώνα, αναμόρφωσε –και όχι χωρίς αντιδράσεις– ριζικά την πρόσοψη της Παναγίας των Παρισίων

«Σε λίγες εβδομάδες, θα δούμε το καμπαναριό να απογυμνώνεται εντελώς από τις σκαλωσιές και θα δώσουν την θέση τους στα αγάλματα τα οποία θα είναι πλέον ευδιάκριτα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Rebuilding Notre-Dame de Paris, του δημόσιου φορέα που είναι υπεύθυνος για τις εργασίες αποκατάστασης. «Πρόκειται για κάτι πολύ όμορφο, με την στέγη και το καμπαναριό να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος Ιούλιου», πρόσθεσε. 

Η Παναγία των Παρισίων σχεδιάζει να επαναφέρει σταδιακά όλα τα αγάλματα στις αρχικές τους θέσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Advertisement

Με πληροφορίες από artnet