Για ακόμη μια φορά, το ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία παρουσίασε ένα εντυπωσιακό θέαμα, εκτοξεύοντας καπνό στον ουρανό της Σικελίας. Ωστόσο, κάτι έκανε την έκρηξη της Δευτέρας (2/6) ξεχωριστή.

Η ιδιαίτερα σπάνια πυροκλαστική ροή από τον νοτιοδυτικό κρατήρα έκανε τη διαφορά, κι ας μην ήταν ορατή από απόσταση.

Advertisement
Advertisement
Ηφαίστειο Έτνα στην Ιταλία – Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 via Associated Press

Ως το πιο ενεργό και μεγάλο ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα προσελκύει πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης. Ευτυχώς, η τελευταία έκρηξη δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό. Ωστόσο, ένα βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει μια ομάδα τουριστών να τρέχουν στις πλαγιές του ηφαιστείου, την ώρα που στο φόντο ξεπρόβαλλε πυκνός καπνός.

Σύμφωνα με το Associated Press, η πυροκλαστική ροή – ένα ταχέως κινούμενο μείγμα θραυσμάτων βράχων, αερίου και τέφρας – περιορίστηκε σε περίπου 2 χιλιόμετρα και δεν ξεπέρασε την Κοιλάδα των Λιονταριών, η οποία σχηματίζει μια φυσική περιοχή περιορισμού.

Ηφαίστειο Έτνα στην Ιταλία – Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 via Associated Press

Τι συμβαίνει στην τελευταία έκρηξη

Από τα μέση Μαρτίου 2025 έως και σήμερα έχουν εκδηλωθεί 14 επεισόδια, με τελευταίο αυτό της Δευτέρας 2 Ιουνίου.

Τη Δευτέρα, μετά από μια 19 μέρες ηρεμίας, η Αίτνα άρχισε να εκρήγνυται με έντονες εκρήξεις αερίου και τέφρας, ακολουθούμενες από μια ήπια ροή λάβας στην ανατολική πλαγιά, ακολουθούμενη από μια μικρότερη ροή προς τα νότια.

Ηφαίστειο Έτνα στην Ιταλία – Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 via Associated Press

Η εν λόγω έκρηξη διέφερε όμως από τις προηγούμενες. Γύρω στις 10 π.μ., η Αίτνα εξερράγη με την πρώτη μεγάλη, βίαιη έκρηξη της χρονιάς: Σιντριβάνια λάβας και μια στήλη τέφρας και αερίου υψώθηκαν αρκετά χιλιόμετρα στον αέρα. Το συμβάν κορυφώθηκε γύρω στις 11:23 π.μ. όταν η πυροκλαστική ροή, που πυροδοτήθηκε όταν το μάγμα αναμίχθηκε με το χιόνι, ταξίδεψε 2 χιλιόμετρα προς την Βάλε ντελ Λεόνε μέσα σε ένα λεπτό.

Ηφαίστειο Έτνα στην Ιταλία – Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025 Anadolu via Getty Images

Ονομα βγαλμένο από το αρχαιοελληνικό ρήμα «Αἴθω»

Το όνομα του ηφαιστείου είναι εμπνευσμένο από αρχαίους ελληνικούς θρύλους. Πολλές από τις εκρήξεις της Αίτνας έχουν μείνει στην ιστορία, με εκείνη το 396 π.Χ. να θεωρείται πως κράτησε μακριά τον στρατό της Καρχηδόνας.

(με πληροφορίες από Associated Press)