Αντισυλληπτικά αξίας σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ αποστέλλονται από το Βέλγιο στη Γαλλία για καύση, μετά την απόρριψη από την Ουάσιγκτον των προσφορών των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεων οικογενειακού προγραμματισμού για την αγορά ή την αποστολή των προμηθειών σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Τα προϊόντα έχουν παραμείνει για μήνες σε μια αποθήκη στο Geel, μια πόλη στην επαρχία της Αμβέρσας στο Βέλγιο, μετά την απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει την εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά εμφυτεύματα και χάπια, καθώς και ενδομήτρια σπειράματα για την πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων, σύμφωνα με επτά πηγές και ένα screenshot που μοιράστηκε μια όγδοη πηγή, επιβεβαιώνοντας την προγραμματισμένη καταστροφή.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα δαπανήσει 160.000 δολάρια για την καύση των αποθεμάτων σε μια εγκατάσταση στη Γαλλία που χειρίζεται ιατρικά απόβλητα, , μετά την απόφαση του Τραμπ να κλείσει την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).
Αμερικανοί νομοθέτες κατέθεσαν αυτό το μήνα δύο νομοσχέδια για να αποτρέψουν την καταστροφή των αποθεμάτων αυτών, αλλά οι οργανώσεις βοήθειας λένε ότι είναι απίθανο τα νομοσχέδια να ψηφιστούν εγκαίρως για να σταματήσουν την καύση τους. Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είχαν συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές και «διερεύνησαν όλες τις πιθανές επιλογές για να αποτρέψουν την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής μεταφοράς».
«Παρά τις προσπάθειες αυτές και με πλήρη σεβασμό προς τους εταίρους μας, δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί καμία βιώσιμη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, το Βέλγιο συνεχίζει να αναζητά ενεργά λύσεις για να αποφευχθεί αυτό το λυπηρό αποτέλεσμα», ανέφερε σε δήλωση που κοινοποίησε στο Reuters την Τρίτη. «Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία δεν πρέπει να υπόκειται σε ιδεολογικούς περιορισμούς», πρόσθεσε.
Τα εφόδια, αξίας 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόκειται να λήξουν μεταξύ Απριλίου 2027 και Σεπτεμβρίου 2031, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που καταγράφει τα αποθέματα των αποθηκών και έχει επαληθευτεί από τρεις πηγές.
Η Σάρα Σο, αναπληρώτρια διευθύντρια της MSI Reproductive Choices, δήλωσε στο Reuters ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση προσφέρθηκε να πληρώσει για την επανασυσκευασία των προμηθειών χωρίς το λογότυπο της USAID και την αποστολή τους σε χώρες που τις χρειάζονται, αλλά η προσφορά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποσό που ήταν διατεθειμένη να πληρώσει η ΜΚΟ, αλλά είπε ότι θεωρεί ότι η απόρριψη της προσφοράς οφείλεται στην πιο περιοριστική στάση της κυβέρνησης Τραμπ σε θέματα άμβλωσης και οικογενειακού προγραμματισμού.
«Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για ενέργεια εξοικονόμησης χρημάτων. Μοιάζει περισσότερο με ιδεολογική επίθεση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η οποία ήδη βλάπτει τις γυναίκες». Πρόσθεσε ότι πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής εξαρτώνται από την USAID για την πρόσβαση σε αντισυλληπτικά και ότι η περικοπή της βοήθειας θα οδηγήσει σε αύξηση των επικίνδυνων αμβλώσεων.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία (UNFPA) προσφέρθηκε επίσης να αγοράσει τα αντισυλληπτικά, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters, χωρίς να αποκαλύψουν τους οικονομικούς όρους της πρότασης. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών, εν μέρει λόγω της απουσίας απάντησης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Μία από τις πηγές με γνώση του θέματος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενήργησε σύμφωνα με την πολιτική της Πόλης του Μεξικού, μια συμφωνία κατά των αμβλώσεων στην οποία ο Τραμπ επανέφερε τη συμμετοχή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Η συμφωνία απαγορεύει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεισφέρει ή να συνεργάζεται με οργανώσεις που παρέχουν χρηματοδότηση ή προμήθειες που προσφέρουν πρόσβαση σε αμβλώσεις.
Η πηγή ανέφερε ότι δεν υπήρχε τρόπος για την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διασφαλίσει ότι το UNFPA δεν θα μοιραζόταν τα αντισυλληπτικά με ομάδες που προσφέρουν αμβλώσεις, παραβιάζοντας αυτήν την πολιτική γραμμή.
Η πηγή ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι τα αντισυλληπτικά στο Βέλγιο φέρουν την επωνυμία της USAID και η Ουάσιγκτον δεν ήθελε να μεταφερθούν αλλού προμήθειες με την επωνυμία της USAID.
Τα αποθέματα αντισυλληπτικών μεταφέρονται με φορτηγά στη Γαλλία και σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου θα χρειαστούν πιθανώς δεκάδες φορτία και τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μεταφερθούν τα εφόδια από την αποθήκη της Geel.
Σε εσωτερικό σημείωμα της USAID που αποστάλη τον Απρίλιο, αναφερόταν ότι μεγάλη ποσότητα αντισυλληπτικών φυλάσσεται σε αποθήκες και ότι πρέπει να «μεταφερθεί αμέσως σε άλλη οντότητα για να αποφευχθεί η σπατάλη ή επιπλέον κόστος».