Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηλικίας 16 -26 ετών χάνουν την πίστη τους στη Δημοκρατία, ενώ οι Έλληνες στην πλειονότητά τους ζητούν αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και εμφανίζονται οι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου YouGov για το Ίδρυμα TUI.
Το 57% της γενιάς Ζ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι προτιμά τη δημοκρατία από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης, ωστόσο περισσότεροι από ένας στους πέντε – 21% – θα τάσσονταν υπέρ της αυταρχικής διακυβέρνησης υπό ορισμένες, απροσδιόριστες συνθήκες.
Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Ιταλία με 24% στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία με 23% ενώ το χαμηλότερο επίπεδο με 15% καταγράφεται στη Γερμανία.
Το ανησυχητικό είναι, ότι σχεδόν 1 στους 10 ευρωπαίους νέους, σε όλες τις χώρες, δήλωσε ότι δεν τον νοιάζει αν η κυβέρνησή του είναι δημοκρατική ή όχι, ενώ το 14% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε.
Οι Έλληνες θέλουν αλλαγή του πολιτικού συστήματος
Οι νέοι στην Ελλάδα (στην έρευνα μετείχαν 6.700 άνθρωποι ηλικίας 16 έως 26 ετών από τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία) βρέθηκαν στην κορυφή αυτών που θεωρούν απαραίτητη την θεμελιώδη αναθεώρηση του πολιτικού συστήματος στη χώρα, ενώ είναι οι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ΕΕ.
Ο Thorsten Faas, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, εκτιμά ότι οι νέοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της δεκαετούς κρίσης χρέους και λιτότητας υποστηρίζοντας ότι:
«Ένας στους 3 που θεωρεί τον εαυτό του πολιτικά δεξιότερο του κέντρου και είναι οικονομικά δυσαρεστημένος, έχει μικρότερη πίστη στη δημοκρατία, η οποία βρίσκεται υπό πίεση, από μέσα και από έξω».
Η ακροδεξιά βρίσκει στήριξη στους νέους
Η έρευνα έδειξε, ότι μόνο οι μισοί νέοι στη Γαλλία και την Ισπανία πιστεύουν ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης, ενώ ακόμη χαμηλότερη είναι η υποστήριξη μεταξύ των νέων στην Πολωνία.
Το 48% των νέων Ευρωπαίων, ανησυχεί ότι το δημοκρατικό σύστημα στη χώρα τους κινδυνεύει, συμπεριλαμβανομένου του 61% στη Γερμανία, όπου η οικονομία – η μεγαλύτερη της Ευρώπης – ασθενεί και η ακροδεξιά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, τροφοδοτούμενη από την αυξημένη υποστήριξη των νέων ψηφοφόρων.
ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία οι ισχυροί – Χαμηλά η ΕΕ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η άνοδος της Κίνας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν κάνει τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν είναι ανάμεσα στους ισχυρούς του κόσμου.
Μόλις το 42% των νέων κατατάσσει την ΕΕ μεταξύ των τριών κορυφαίων κέντρων αποφάσεων. Αντίθετα, το 50% των νέων Βρετανών, έχει μεγαλύτερη πίστη στη δύναμη και επιρροή της ΕΕ, με το 73% να θέλει την επιστροφή στην ΕΕ, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι Ευρωπαίοι (47%) επιθυμούσαν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.
Οι ΗΠΑ θεωρείται από το 83% των ευρωπαίων ως ο «ισχυρός του κόσμου» με την Κίνα (75%) και τη Ρωσία (57%) να ολοκληρώνουν το τρίπτυχο.
Η αυξανόμενη πόλωση οδηγεί τους νέους Ευρωπαίους στο ιδεολογικό περιθώριο στο οποίο συναντούν και τους μεγαλύτερους σε ηλικία Ευρωπαίους, αν και έχει αναδυθεί ένα αξιοσημείωτο χάσμα μεταξύ των φύλων.
Σχεδόν 1 στους 5, ποσοστό 19%, περιέγραψε τον εαυτό του ως πολιτικά πιο δεξιό του κέντρου, από 14% που ήταν το 2021, ενώ το 33% αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώο, το 32% αριστερό και το 16% δήλωσε ότι δεν ανήκει πουθενά.
Οι γυναίκες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές σε μεγαλύτερο ποσοστό απ′ ότι πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι νέοι άνδρες στην Πολωνία και την Ελλάδα έχουν γίνει πιο συντηρητικοί την ίδια περίοδο.
Μετανάστευση, κόστος ζωής και οικονομία – Μετά το περιβάλλον
Τα τελευταία 4 χρόνια αυξάνεται όλο και περισσότερο το ποσοστό των νέων που ζητά μεγαλύτερους περιορισμούς στη μετανάστευση.
Η έρευνα έδειξε ότι σήμερα, το 38% των νέων θέλει πιο σκληρούς αντιμεταναστευτικούς νόμους από 26% το 2021, ενώ οι 2 στους 3 υποστήριξαν συντριπτικά την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ.
Ωστόσο, το 39% περιέγραψε την ΕΕ ως όχι ιδιαίτερα δημοκρατική και μόνο το 6% δήλωσε ικανοποιημένο από τις εθνικές κυβερνήσεις τους με μικρή ανάγκη για σημαντικές αλλαγές.
Το 53% των νέων θεωρεί ότι η ΕΕ είναι υπερβολικά επικεντρωμένη σε ασήμαντα ζητήματα την ώρα που αυτοί χρειάζονται μια πιο ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το υψηλό κόστος ζωής, η άμυνα έναντι εξωτερικών απειλών και η δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τις εταιρείες ώστε να βελτιωθεί η οικονομία.
«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο μας έχει φέρει ειρήνη, ελευθερία κινήσεων και οικονομική πρόοδο εδώ και δεκαετίες, θεωρείται δυσκίνητο» δήλωσε η Elke Hlawatschek, επικεφαλής του Ιδρύματος TUI.
Όπως υπογράμμισε, «παρά την ισχυρότερη υποστήριξη για την προστασία του κλίματος μεταξύ των νέων στην Ευρώπη, μόνο ένας στους τρεις το τοποθετεί ως προτεραιότητα πριν την οικονομική ανάπτυξη. Το ποσοστό έχει μειωθεί από 44% το 2021».