chat icon
Link copied!

Θερμή υποδοχή και μια μεγαλοπρεπή τελετή περίμενε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίκος προσγειώθηκε με το προεδρικό αεροπλάνο του στα Κατεχόμενα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται σήμερα εκεί με αφορμή την 51η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία νωρίτερα σε ένα ρεσιτάλ προκλητικότητας χαρακτήρισε ως «ειρηνευτική επιχείρηση» και «αγώνα ύπαρξης των Τουρκιοκυπρίων»

Advertisement
Advertisement

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την προσήλωσή του στη διχοτόμηση και παρουσιάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως θύμα διεθνούς απομόνωσης.

«Όποιες πόρτες κι αν κλείνουν για να εμποδίσουν τους Τουρκοκύπριους, πάντα βρίσκουμε νέες πόρτες να ανοίξουμε και νέους δρόμους να ταξιδέψουμε», δήλωσε εμφαντικά.

 

Στο επίκεντρο των δηλώσεών του βρέθηκε και πάλι το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για διεθνή αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», με τον Ερντογάν να στηρίζει ανοιχτά το όραμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. «Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα του κ. Ερσίν για μια λύση δύο κρατών. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να συμβιβαστεί με την εκεί πραγματικότητα», είπε. 

Advertisement

Η «σιωπή» του παρελθόντος και η εμμονή στην αυτάρκεια

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να αντικρούσει την ελληνοκυπριακή «υπεροχή» μέσω της ανάπτυξης που –κατά την Άγκυρα– καταγράφεται στα Κατεχόμενα. Αποσυνδέοντας τον βόρειο τομέα από το νότιο, υποστήριξε με νόημα: «Θα ήθελα να πω το εξής με μεγάλη ικανοποίηση: οι κύκλοι που προσπάθησαν να κάμψουν την αντίσταση των Τουρκοκυπρίων, δείχνοντας ως παράδειγμα το επίπεδο ευημερίας στο νότιο τμήμα του νησιού πριν από χρόνια, έχουν σιωπήσει σήμερα».

Το αεροδρόμιο Τύμπου σύμβολο περιφερειακής ακτινοβολίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε σήμερα να προβάλει περισσότερο τα έργα υποδομής ως σημεία αυτονομίας των Κατεχομένων, αποδίδοντας τους γεωπολιτικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.

Advertisement

«Με την ανακαίνιση του αεροδρομίου Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου), σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής, μετατρέψαμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε λαμπρό αστέρι της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στον τουρισμό, την απασχόληση και τις επενδύσεις».

Επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά πατερναλιστική φροντίδα, ο Ερντογάν δηλώνει αμετάθετος στη στήριξη του τουρκοκυπριακού στοιχείου. «Είμαστε εδώ για την ενότητα, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και την ευημερία του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και θα είμαστε πάντα εδώ».

Πλήρης ταύτιση με Τατάρ – Κάλεσμα για διεθνή αναγνώριση

Η έμφαση μετατοπίζεται στην οικοδόμηση θεσμικής και πολιτικής υπόστασης του ψευδοκράτους, με αίτημα για διεθνή αποδοχή του.

Advertisement

«Είμαστε σε πλήρη ομοφωνία με τον πρόεδρο κ. Τατάρ και την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου για την οικοδόμηση του πολιτικού και οικονομικού μέλλοντος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να τερματιστεί η αδικία που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό τελικά θα πραγματοποιηθεί».

Έργα και υποδομές ως δείκτης κυριαρχίας

Στην τελική αποστροφή του λόγου του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα έργα ως ενσάρκωση του τουρκικού δυναμισμού στα Κατεχόμενα, χρησιμοποιώντας μια φράση με έντονο συναισθηματικό φορτίο. «Έπρεπε να κάνουμε αυτό που αρμόζει σε έναν Τούρκο και το κάναμε. Μπορούμε να το κάνουμε, φέραμε νερό από την Τουρκία κάτω από τη θάλασσα.

Είμαστε υπερήφανοι που φέραμε διάφορα έργα, επενδύσεις και σχέδια από τις μεταφορές μέχρι την υγεία, την τεχνολογία μέχρι την εκπαίδευση, την αστικοποίηση μέχρι την άρδευση, τη γεωργία μέχρι την ενέργεια στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε.

Advertisement

«Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα του κ. Ερσίν για μια λύση δύο κρατών. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να συμβιβαστεί με την εκεί πραγματικότητα». «Είμαστε εδώ για την ενότητα, την αλληλεγγύη, την ειρήνη και την ευημερία του τουρκικού λαού της Βόρειας Κύπρου και θα είμαστε πάντα εδώ».

Advertisement

«Θα πρέπει να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να τερματιστεί η αδικία που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους εδώ και δεκαετίες. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό τελικά θα πραγματοποιηθεί».

«Ειρηνευτική Επιχείρηση» στην Κύπρο ο Αττίλας

Ο Τούρκος Πρόεδρος στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση 51 χρόνων από τον Αττίλα, εμφανίζεται προκλητικός, καθώς μιλά για «ειρηνευτική επιχείρηση» στην Κύπρο, και για «αγώνα ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων».

«Συγχαίρω ολόψυχα τον τουρκοκυπριακό λαό για την 20ή Ιουλίου, ″Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας″. Στην 51η επέτειο της ″Ειρηνευτικής Επιχείρησης″ στην Κύπρο, θυμάμαι με σεβασμό τους μάρτυρες μας που έδωσαν τη ζωή τους για τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για ύπαρξη και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους ηρωικούς βετεράνους μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Χ.

Advertisement
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης συνομιλεί με τους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 26 Ιουνίου 2025, για να συζητήσουν τις γεωοικονομικές προκλήσεις και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. (Φωτογραφία: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images) NurPhoto via Getty Images

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε ξεχνάμε τί έγινε το 1974

″Πενήντα-ένα χρόνια μετά, ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε ξεχνάμε τί έγινε το 1974″, τόνισε ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας μετά το πέρας του μνημoσύνου των πεσόντων της τουρκικής εισβολής, ανέφερε ότι σε ένδειξη τιμής προς όσους θυσιάστηκαν, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση.

Κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές εκδηλώσεις του Αττίλα, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης διεμήνυσε ότι όσα πανηγύρια και να γίνουν σήμερα στα κατεχόμενα, η Τουρκία δεν έχει την στήριξη της διεθνούς κοινότητας και δεν πρόκειται να επιτύχει στρατηγικούς της στόχους.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά με την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, θα συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να πετύχει τον στόχο της απελευθέρωσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πενταμερή στη Νέα Υόρκη, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέβαλε προσπάθεια ειδικά σε ότι αφορά τη δίοδο Αθηένου-Αγλαντζιάς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία την επιθυμία του. ”Είναι για αυτόν τον λόγο”, επεσήμανε ο Πρόεδρος, που η κυβέρνηση εργάστηκε για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι Βρυξέλλες έχουν τα μέσα να πιέσουν την Άγκυρα.

ΑΡΧΕΙΟ – Ένα φυλάκιο του ΟΗΕ στην ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ περιοχή φαίνεται κοντά σε μια τουρκική και μια τουρκική αποσχιστική τουρκοκυπριακή σημαία στην κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή στο βόρειο τμήμα της διαιρεμένης πρωτεύουσας Λευκωσίας, Κύπρος, Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023. (AP Photo/Petros Karadjias, File) via Associated Press

Οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν 5 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Τρίκωμο

Για τρεις μέρες τέθηκαν υπό παράνομη κράτηση από τις κατοχικές αρχές 5 πρόσφυγες από το Τρίκωμο, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, δήθεν κατασκοπεία και είσοδο χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες στο σημείο διέλευσης.

Οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, οι οποίοι επισκέπτονταν χθές το κατεχόμενο χωριό τους οδηγήθηκαν το μεσημέρι σε λεγόμενο δικαστήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Πρόκειται για άντρα 66 ετών, ο οποίος οδηγούσε το όχημα που μετέφερε τους Ελληνοκύπριους στα κατεχόμενα, άλλους δύο άντρες 60 ετών και δύο γυναίκες, επίσης, 60 ετών.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι παράνομες αρχές, στην κατοχή των Ελληνοκυπρίων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, τίτλοι ιδιοκτησίας, χάρτες και αρχεία με ονόματα διευθυντών κατασκευαστικών εταιρειών.

Κατηγορούνται ότι εισήλθαν χωρίς άδεια σε τουριστικό θέρετρο σε περιοχή του Τρικώμου και δήθεν κατασκοπεία σε Τουρκικές περιουσίες. 

Αντίποινα των τουρκοκύπριων – Παραμένει υπό κράτηση Ελληνας

Θα παραμείνουν υπό κράτηση για δήθεν παραβίαση κλειστής στρατιωτικής περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Κίπρις Ποστασί’, οι πέντε εισήλθαν στο τουριστικό θέρετρο χθές το απόγευμα και συνελήφθησαν μετά από καταγγελίες κατοίκων της κατεχόμενης περιοχής.

Το ζήτημα φαίνεται να αποτελεί αντίποινο της κατοχικής δύναμης, το οποίο είχε εξαγγείλει πρόσφατα το παράνομο καθεστώς, μετά τις διώξεις σφετεριστών Ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Προ ημερών είχε συλληφθεί και ένας Ελληνας με την κατηγορία δήθεν κατασκοπείας και εξακολουθεί να κρατείται στα κατεχόμενα.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις δέουσες ενέργειες και βρίσκεται σε επαφή με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ/ΚΥΠΕ