Σφοδρό κύμα καύσωνα «σαρώνει» την Ευρώπη, ενώ θαλάσσιος καύσωνας με υψηλές θερμοκρασίες λαμβάνει χώρα και στη Μεσόγειο.
Στην Ιταλία απαγορεύτηκε η εργασία σε εξωτερικούς χώρους σε κάποιες περιοχές κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, στη Γαλλία έκλεισαν σχολεία και τμήμα του Πύργου του Άιφελ και η Ισπανία επιβεβαίωσε τον θερμότερο Ιούνιο που είχε καταγραφεί, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε κλοιό καύσωνα, που φέρνει «συναγερμούς» για την υγεία.
Πολλοί υπογραμμίζουν τον κίνδυνο της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους υπό υψηλές θερμοκρασίες, καθώς σωματεία απέδιδαν τον θάνατο οικοδόμου κοντά στη Μπολόνα της Ιταλίας τη Δευτέρα στη ζέστη. Στη Βαρκελώνη οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να συνδέεται με τις υψηλές θερμοκρασίες και ο θάνατος ενός οδοκαθαριστή το Σαββατοκύριακο. Στην Τουρκία συνεχιζόταν η μάχη με τις πυρκαγιές που οδήγησε σε προσωρινή απομάκρυνση περίπου 50.000 ατόμων σε περιοχές γύρω από τη Σμύρνη, τη Μανίσα και το Χατάι, στα νοτιοανατολικά.
Η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη άνοδο θερμοκρασίας στον κόσμο, καθώς η αύξηση είναι διπλάσια του παγκοσμίου μέσου όρου, σύμφωνα με την υπηρεσία «Κοπέρνικος» της ΕΕ, με ακραία κύματα καύσωνα να αρχίζουν νωρίτερα μέσα στο έτος και να διαρκούν περισσότερο. «Αυτό που είναι αξιοσημείωτο…μα όχι πρωτοφανές είναι η φάση του έτους» είπε η Κλαιρ Νούλις, εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού, προσθέτοντας πως βλέπουμε επεισόδια ακραίας ζέστης που «κανονικά θα βλέπαμε αργότερα μέσα στο καλοκαίρι».
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη Μεσόγειο τείνουν να ενισχύουν τις ακραίες θερμοκρασίες στην ξηρά, πρόσθεσε. Η Μεσόγειος «έπιασε» τους 30 βαθμούς Κελσίου στα ανοιχτά της Ισπανίας, έξι βαθμούς πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο, σύμφωνα με την ισπανική υπηρεσία πρόγνωσης καιρού ΑΕΜΕΤ, καθώς ένα σύστημα υψηλής πίεσης παγίδευσε θερμό αέρα πάνω από την Ευρώπη- ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «θερμικός θόλος». Η Ισπανία τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε τον θερμότερο Ιούνιό της, με μέση θερμοκρασία 23,6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ΑΕΜΕΤ. Η Αγγλία βίωσε τον θερμότερο Ιούνιό της από τουλάχιστον το 1884. Ο Ερυθρός Σταυρός έστησε «κλιματικό καταφύγιο» με κλιματισμό στη νότια Μάλαγα, ενώ στη Γερμανία πολίτες πήγαν σε πλαγιές για σκι προκειμένου να αποφύγουν τη ζέστη στις πόλεις. Η ακραία ζέστη σκοτώνει μέχρι και 480.000 ανθρώπους ετησίως ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τη Swiss Re, που υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο για πλημμύρες, σεισμούς και τυφώνες μαζί.
Η ζέστη θα κορυφωνόταν στη Γαλλία την Τρίτη, πιάνοντας τους 40-41 βαθμούς σε κάποιες περιοχές, σύμφωνα με τη Meteo France– 1.900 σχολεία έκλεισαν, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός για τη Δευτέρα ήταν 200. Στην Ιταλία υπήρξαν κόκκινοι συναγερμοί για κύματα καύσωνα για 17 πόλεις, περιλαμβανομένου του Μιλάνου και της Ρώμης. Οι υψηλές θερμοκρασίες επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών σε χωράφια καθώς στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών της ΕΕ, αρχίζει η φετινή συγκομιδή, με πολλούς αγρότες να δουλεύουν τη νύχτα για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα.
Θαλάσσιος καύσωνας στη Μεσόγειο
Οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο έφτασαν στα ύψη τον Ιούνιο, στο πλαίσιο ενός κύματος θαλάσσιου καύσωνα, με έναν Έλληνα επιστήμονα να προειδοποιεί ότι κάποια είδη απειλούνται.
Σύμφωνα με την υπηρεσία «Κοπέρνικος» της ΕΕ, τα δεδομένα έδειχναν ότι στην επιφάνεια της θάλασσας οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από 5 βαθμούς πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο. Η πιο έντονη ζέστη στον θαλάσσιο καύσωνα παρατηρήθηκε στη δυτική Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Ισπανίας (Βαλεαρίδες) και το Τυρρηνικό Πέλαγος, στα δυτικά της Ιταλίας.
«Έχουμε δει θερμοκρασίες που περιμέναμε στα μέσα του Αυγούστου να καταγράφονται τον Ιούνιο και…για αυτό θεωρείται έτος- ρεκόρ για τις θερμοκρασίες στη Μεσόγειο» είπε ο Χρήστος Σπύρου, επιστήμονας της Ακαδημίας Αθηνών. Όπως σημείωσε, οι μέσες θερμοκρασίες στη θάλασσα τον Ιούνιο ήταν 3-6 βαθμούς πιο ψηλά από τον μέσο όρο μεταξύ 1982-2023, που χρησιμοποιείται ως περίοδος αναφοράς. «Αναμέναμε αυτές τις θερμοκρασίες τον Αύγουστο» σημείωσε, προσθέτοντας πως «κάποια είδη δεν θα μπορούν να αναπαραχθούν ή να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες, ειδικά σε αυξανόμενες θερμοκρασίες».
Με πληροφορίες από Reuters