Περίπου πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια, ένα συγκλονιστικό φυσικό φαινόμενο φέρεται να μετέτρεψε ριζικά τη Μεσόγειο, γεμίζοντας τη λεκάνη της μέσα σε μόλις λίγα χρόνια. Το γεγονός αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Γης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τεράστιες ποσότητες νερού εισήλθαν στη λεκάνη της Μεσογείου από τη σημερινή τοποθεσία του στενού του Γιβραλτάρ, με ταχύτητα σχεδόν χίλιες φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ποταμού Αμαζονίου. Για πρώτη φορά, εντοπίστηκαν στοιχεία στη στεριά που ενισχύουν αυτό το σενάριο, αναφέρει ο Guardian.
Η θεωρία του λεγόμενου «μεγα-κατακλυσμού» προτάθηκε το 2009, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τεράστιο, έντονα διαβρωμένο δίαυλο στον βυθό του στενού του Γιβραλτάρ. Επακόλουθες μελέτες εντόπισαν περαιτέρω σημάδια διάβρωσης στον θαλάσσιο πυθμένα, τα οποία μαρτυρούν τη βίαιη είσοδο των υδάτων από το Γιβραλτάρ και τη διέλευσή τους μέσω του ρηχού θαλάσσιου διαδρόμου ανάμεσα στη Σικελία και την αφρικανική ήπειρο, πλημμυρίζοντας τελικά την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο γεωλόγος Τζιοβάνι Μπαρέκα από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια είχε εδώ και καιρό την υποψία πως οι περίεργοι, ρομβοειδούς σχήματος λόφοι στη νοτιοανατολική Σικελία –που εμφανίζονται με εντυπωσιακή ευθυγράμμιση– αποτελούν απομεινάρια αυτής της τεράστιας πλημμυρικής ροής. Μαζί με την ομάδα του, μελέτησε τους σχηματισμούς και διαπίστωσε ότι οι μεγάλες πέτρες στην κορυφή τους προέρχονται από βαθιά γεωλογικά στρώματα.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί προέκυψαν από νερά βάθους 40 μέτρων, τα οποία κινούνταν με ταχύτητα 115 χιλιομέτρων την ώρα. Υπολογιστικά μοντέλα στηρίζουν την υπόθεση ότι επρόκειτο για ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που αναμόρφωσε ριζικά τη γεωγραφία της Μεσογείου.