Να ανακαλέσει το «βέτο» στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία καλεί την απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση ο συλληφθείς για διαφθορά πρώην πρόεδρος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση άσκησε «βέτο» στην πώληση των 4,5 γενεάς μαχητικών στην Τουρκία μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ιμάμογλου υπογράμμισε τη σημασία του εθνικού συμφέροντος της Τουρκίας, καταδικάζοντας την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και εκφράζοντας τη λύπη του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Advertisement
Advertisement

Σε μήνυμά του προς τη γερμανική κυβέρνηση ο Ιμάμογλου τόνισε πως η Τουρκία δεν περιορίζεται στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ή στον ίδιο. Όπως έγραψε στο Χ, «οι κυβερνήσεις είναι προσωρινές. Τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι πιο πολύτιμα από τον Ερντογάν και εμένα».

Η πρώην δήμαρχος συνελήφθη στις 23 Μαρτίου για κατηγορίες περί διαφθοράς. Οι κατηγορίες αυτές περιλαμβάνουν την αμφιλεγόμενη απόκτηση τριών βιλών σε τοποθεσίες – «φιλέτα» της Κωνσταντινούπολης από την κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειάς του, το 60% των μετοχών της οποίας ανήκουν στον ίδιο. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα στενός συνεργάτης του Ιμάμογλου αγόρασε τις βίλες εκ μέρους και τις μεταβίβασε στην εταιρεία του Ιμάμογλου μετά από τρία χρόνια σε χαμηλή τιμή.

Ο Ιμάμογλου κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της, δηλώνοντας πως «ζητώ με σεβασμό να αναστρέψετε αυτή την απόφαση». Επίσης, υποστήριξε πως το τέλος του Ερντογάν έρχεται σύντομα και υποσχέθηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Τουρκίας θα συνεργάζεται στενά με την ΕΕ και όλους τους συμμάχους, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον, το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αξίες.

Σύμφωνα με τη γερμανική Handelsblatt η απόφαση του Βερολίνου οφειλόταν στη φυλάκιση του Ιμάμογλου. Ο συνασπισμός SPD- Πρασίνων φέρεται να θεώρησε τις διαδικασίες σε βάρος του ως «επίθεση στην τουρκική δημοκρατία» και να έδρασε από κοινού για να μπλοκάρει την πώληση των μαχητικών.

Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται ως ένα νέο εμπόδιο στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία, μετά την εκδίωξη της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, βασίζεται σε έναν στόλο ολοένα και πιο «ηλικιωμένων» F-16, η συντήρηση/ υποστήριξη των οποίων γίνεται όλο και πιο προβληματική. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το μέλλον της αεροπορίας της θα βασιστεί στο εγχώριο μαχητικό Kaan που υποτίθεται ότι θα είναι «5ης γενεάς», ωστόσο προσπαθεί να επιστρέψει με κάποιον τρόπο στο F-35 και να προμηθευτεί Eurofighter Typhoon ως «ενδιάμεση λύση». Συνομιλίες για Eurofighter Typhoon γίνονται από το 2023 τουλάχιστον, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ασκεί μεγάλες πιέσεις για πώλησή τους στην Τουρκία- ωστόσο η Γερμανία, που έχει μπλοκάρει πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και στο παρελθόν λόγω των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, εμφανιζόταν διστακτική εξαρχής.

Τους τελευταίους μήνες είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι το Βερολίνο θα απέσυρε τις αντιρρήσεις του ώστε να μπορέσει η κοινοπραξία (στην οποία συμμετέχουν η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία) να πουλήσει το μαχητικό στην Τουρκία, ενώ το θέμα αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του καγκελαρίου Σολτς στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε ωστόσο η σύλληψη του Ιμάμογλου, που άλλαξε τα δεδομένα.

Advertisement

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας- ωστόσο αν δεν συμβεί αυτό, η Άγκυρα, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει στην αμυντική της βιομηχανία, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση όσον αφορά στην πολεμική της αεροπορία, η οποία αποτελείται από αμερικανικής προέλευσης μαχητικά. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένουν προβληματικές, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα άτυπο «εμπάργκο» αμερικανικών εξοπλισμών και εκδίωξη από το F-35. Η Τουρκία – η οποία, αν και παρέλαβε τους S-400, δεν τους έχει ενεργοποιήσει- συνεχίζει να «παζαρεύει» το θέμα των ρωσικών πυραύλων, παρουσιάζοντας «φόρμουλες» που ελπίζει να ικανοποιήσουν τις ΗΠΑ χωρίς παράλληλα να φανεί ότι τρέπεται σε άτακτη υποχώρηση ή εξοργίσει τη Ρωσία. Ακόμη, ως προς το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για προμήθεια Eurofighter, επρόκειτο σε έναν βαθμό και ως ένα «σήμα» προς τις ΗΠΑ πως μπορεί να βρει και αλλού μαχητικά- αλλά ταυτόχρονα όχι τόσο «προκλητική» θα ήταν μια αντίστοιχη κίνηση για προμήθεια ρωσικών ή κινεζικών μαχητικών.

Επίσης, παρά τους τουρκικούς «κομπασμούς», ως προς το Kaan, σημειώνεται πως τα πρώτα μαχητικά του τύπου θα χρησιμοποιούν αμερικανικούς κινητήρες, σαν αυτούς που χρησιμοποιούν τα F-16, μέχρι η Τουρκία να αναπτύξει δικούς της- οπότε η εξάρτηση από τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να υφίσταται, επηρεάζοντας και τις δυνατότητες εξαγωγών του μαχητικού.

Με πληροφορίες από Turkiye Today, Forbes

Advertisement